Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018 19:14

Τουρισμός - επισιτισμός, ο εργασιακός μεσαίωνας καλά κρατεί...

Γράφτηκε από την
Τουρισμός - επισιτισμός, ο εργασιακός μεσαίωνας καλά κρατεί...

 

Την ώρα που η κυβέρνηση και οι ξενοδόχοι επαίρονται ότι η «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού, όπως την αποκαλούν, πάει καλά, που λένε ότι έρχεται η ανάπτυξη, και μάλιστα «η δίκαιη», που οι φιέστες που ετοίμαζαν για τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια εξαϋλώθηκαν στα αποκαΐδια της Ανατολικής Αττικής και της τραγωδίας στο Μάτι, την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, του επισιτισμού και των ξενοδοχείων βιώνουν τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και τα εξαντλητικά ωράρια.

Ούτε ανθρώπινοι χώροι διαμονής δεν προβλέπονται γι’ αυτούς τους εργαζόμενους, αφού όλα τα δωμάτια και χώροι διαμονής διατίθενται για το κέρδος, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να στοιβάζονται σε σκηνές, πρόχειρα λυόμενα δωμάτια και κατά δεκάδες σε παλιά σπίτια χωρίς τις στοιχειώδεις υγειονομικές συνθήκες  στις γύρω περιοχές με συνέπεια να πρέπει να διανύουν χιλιόμετρα κάθε μέρα για να εργαστούν.

Η πλειονότητά τους εργάζεται με ελαστική, εκ περιτροπής, ενοικιαζόμενη και «μαύρη» εργασία. Χρησιμοποιούνται οι σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους σε ξενοδοχεία και «μαθητευόμενοι» των ΙΕΚ με μισθούς-χαρτζιλίκι, με παροχή κουπονιών ως μέρος του μισθού, ενώ η ανεργία σε εργαζόμενους του κλάδου των μεγαλύτερων ηλικιών χτυπά «ταβάνι» και οι επαγγελματικές ασθένειες πολλαπλασιάζονται.

Καταγγέλλουμε αυτές τις πρακτικές των εργοδοτών στο χώρο του τουρισμού, του επισιτισμού και των ξενοδοχείων, και καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, σπάζοντας τους τεχνητούς διαχωρισμούς που εισάγει η εργοδοσία, μεταξύ μονίμων και εποχιακών, παλιών και νέων, ντόπιων και μεταναστών, και να αγωνιστούν για την αύξηση των μισθών τους, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και για την υπογραφή αξιοπρεπών ΣΣΕ.

Από την «έκρηξη» των κερδών των μεγαλοξενοδόχων και της... «βαριάς τουριστικής βιομηχανίας» δε θα ωφελούνται μόνο αυτοί, αλλά και οι εργαζόμενοι που είναι οι κύριοι συντελεστές της δημιουργίας αυτού του πλούτου.

Καλούμε, τέλος, την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αρωγή των άνεργων συναδέλφων, στις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, με βάση τις προτάσεις των Συνδικάτων, να λάβουν όλοι το επίδομα ανεργίας, αλλά και να αντιμετωπιστούν ευνοϊκά, σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, το Δημόσιο κτλ.

Γιώργος Κανέλης

Γ. Γραμματέας Εργατικού

Κέντρου Καλαμάτας


NEWSLETTER