Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018 12:57

Ελλάς Ελλήνων …Θεομπαιχτών

Γράφτηκε από τον
Ελλάς Ελλήνων …Θεομπαιχτών

Είναι δικαίωμα του πρωθυπουργού και των υπουργών του να είναι άθεοι. Οπως είναι δικαίωμα και κάθε απλού πολίτη.

Είναι μια στάση ζωής η οποία στις δημοκρατικές κοινωνίες γίνεται αποδεκτή, με όλες τις εκδηλώσεις που την υπογραμμίζουν. Οπως είναι η άρνηση των μυστηρίων της εκκλησίας (γάμος, βάπτιση κ.λπ.), η άρνηση του θρησκευτικού όρκου και η αντικατάστασή του από πολιτικό, και όλα τα συναφή.

Εκείνο που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, επειδή ακριβώς συνιστά χυδαία εκμετάλλευση της θρησκευτικής πίστης των πολλών, είναι η προκλητική απόπειρα εκμετάλλευσης του θρησκευτικού αισθήματος.  Με επίπλαστες, έως τελείως και αγρίως ψεύτικες αναφορές σε θέματα πίστεως και λατρείας. Με τις οποίες κάποιοι επιχειρούν να εμφανίσουν εαυτούς ως μετέχοντες σε εκδήλωση αισθημάτων των θρησκευομένων. 

Ως τώρα γνωρίζαμε ότι την πίστη των χριστιανών την εκμεταλλεύονταν πολιτικώς οι λαϊκιστές της Δεξιάς, οι ακροδεξιοί και οι δικτάτορες. Οπως οι δικοί μας, οι απριλιανοί, που πορεύθηκαν με το σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών». Αλλά και άλλοι αιμοσταγείς δικτάτορες. Από τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι, ως τον Φράνκο και τον Σαλαζάρ. Και βεβαίως το ίδιο κάνουν και στον χώρο του Ισλάμ όλες οι τυραννικές εξουσίες.

Τώρα, στα καθ’ ημάς, έχουμε μια ακόμη πρωτοτυπία. Τους…ημιθρήσκους αριστερούληδες. Που ενώ αρνούνται τα βασικά μυστήρια της εκκλησίας -δικαίωμά τους βεβαίως- εντούτοις εμφανίζονται να μετέχουν στο πανηγυριώτικο σκέλος των εκδηλώσεων θρησκευτικής πίστεως. Από την περιφορά του Επιταφίου και την ακολουθία της Αναστάσεως, ως τα προσκυνήματα του δεκαπενταύγουστου. Οπου, αιφνιδίως ανακαλύπτουν την «Παναγία των Ελλήνων».

Με συμπαθάτε, αλλά έκπαλαι, ο λαός μας για όσους επιδεικνύουν τέτοιες συμπεριφορές, είχε ένα ιδιαιτέρως εύγλωττο επίθετο: Θεομπαίχτες.

Τι ακριβώς θέλατε να μας πείτε, κ. πρόεδρε, με την ανάρτησή σας στο «τουίτερ», όπου γράψατε: «Δεκαπενταύγουστος, το μικρό Πάσχα της Ορθοδοξίας, σπουδαία μέρα για την παράδοση του λαού μας. Η δύναμη της πίστης, όπως κι αν την βιώνει ο καθένας μας, είναι κινητήρια δύναμη για να αντιμετωπίζουμε τις προσωπικές και συλλογικές δυσκολίες»; Οτι εγκαταλείπετε τον «επιστημονικό υλισμό» της μαρξιστικής θεωρίας, ως μια ακόμη «αυταπάτη» σας, και ασπάζεσθε χριστιανική κοσμοθεωρία;

Αν είναι έτσι, γιατί δεν το λέτε πιο καθαρά; Αλλά δεν είναι. Απλώς επιχειρείτε, με τρόπο που παραπέμπει στους θεομπαίχτες, να κερδίσετε πόντους, από το θρησκευτικό συναίσθημα των πολλών. Με τρόπο, επιεικώς, ανίερο.

 

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER