Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018 12:04

Πώς η Μεσσηνία εξελίσσεται σε Νο1 (ηπειρωτικό) προορισμό για τους Αθηναίους

Γράφτηκε από την

 

Του Νεκτάριου Καλαντζή

Προέδρου της Ενωσης

Νέων Αυτοδιοικητικών

Ελλάδος (ΕΝΑ)

Τα τελευταία χρόνια η Μεσσηνία και ιδιαίτερα η Καλαμάτα έχει εξελιχθεί σε έναν από τους αγαπημένους προορισμούς για τους κατοίκους των Αθηνών, εκτός της περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου, που σταθερά επιλέγουν κάποιο νησιωτικό προορισμό. Οι λόγοι είναι η απόσταση των μόλις δύο ωρών από την πρωτεύουσα, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και το ότι η πόλη έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως ο συνδυασμός ενός πολύ μεγάλου παραθαλάσσιου μετώπου μέσα στην πόλη, όπου κάποιος μπορεί να απολαύσει το μπάνιο του, ενώ με το βουνό, τη Βέργα, ο συνδυασμός βουνό-θάλασσα γίνεται πράξη.

Η πεζοδρόμηση της Αριστομένους, η κεντρική πλατεία με τα εξαιρετικά καφέ, όπως και αυτή της 23ης, οι ποδηλατόδρομοι, το κάστρο, η Υπαπαντή, τα νεοκλασικά διάσπαρτα στην πόλη, όπως αυτό της Σχολής Χορού, το πάρκο με τα τρένα, η μαρίνα, ο μόλος, καθώς και όλη παραλία, αποτελούν κάποια από τα κίνητρα για έναν επισκέπτη να βρεθεί στην Καλαμάτα. Η ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού και των μεσσηνιακών προϊόντων, όπως η ελιά, το λάδι, το παστέλι, το σύκο και η γουρουνοπούλα, είναι επιβεβλημένη για την προσέλκυση ακόμη περισσότερων τουριστών.

Οι κοντινές επιλογές, λίγη ώρα έξω από την Καλαμάτα, τόσο προς Μεσσηνιακή Μάνη και Καρδαμύλη (με τον Πύργο Τρουπάκηδων-Μούρτζινων), όσο και προς την Πύλο, όπου κυριαρχεί η παρουσία της Costa Navarino που άλλαξε το τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας και έφερε στο προσκήνιο μια περιοχή (Βοϊοδοκοιλιά, Ρωμανός, Γιάλοβα, Μεθώνη κ.λπ.) που δεν υπήρχε στον τουριστικό χάρτη πιο πριν, δίνουν στον επισκέπτη της περιοχής πολλές επιλογές και δυνατότητες, με ημερήσιες εκδρομές, έχοντας ως βάση την Καλαμάτα.

Το ζητούμενο για την πόλη είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με σχεδόν δωδεκάμηνο τουρισμό, μιας και έχει τις δυνατότητες να το επιτύχει.

Αλλωστε μέσα σε οκτώ χρόνια λειτουργίας, η Costa Navarino έγινε ο νέος ανερχόμενος διεθνής προορισμός της Μεσογείου, προσελκύοντας διεθνείς προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, όπως έγινε φέτος με τον ερχομό του Κριστιάνο Ρονάλντο, και η λειτουργία των γηπέδων γκολφ φέρνει κόσμο στη Μεσσηνία που δημιουργεί ένα παγκόσμιο brand για τις προοπτικές της περιοχής. Η προίκα που άφησε πίσω του ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος είναι τεράστια, όταν ο Διεθνής Αερολιμένας της Καλαμάτας είναι πλέoν ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αεροδρόμια της χώρας, χάρη στο ξενοδοχείο που εμπνεύστηκε και δημιούργησε.

Η Καλαμάτα, αλλά και στο σύνολό της η Μεσσηνία θα πρέπει να αναδείξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω. Και κυρίως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έρχονται το επόμενο διάστημα, όπως η υπάρχουσα υψηλή φορολόγηση, σε σύγκριση με Τουρκία και Αίγυπτο, η εισβολή του Airbnb στην πόλη και η έλλειψη resort all inclusive, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, ενώ η πύκνωση των πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού είναι επιβεβλημένη.

Θα πρέπει τέλος άμεσα να αναζητηθεί η τουριστική ταυτότητα της Καλαμάτας, αλλά και όλης της Μεσσηνίας, και το τι τουρίστες θέλει η περιοχή, πολλούς μαζικά, που ενδεχομένως δεν θα αφήνουν χρήματα στην περιοχή, ή ποιοτικό τουρισμό, με βάση τη δημιουργία εξειδικευμένου brand όπου και χρήματα θα έρθουν στην πόλη, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας, κοιτώντας προς το μέλλον, σε μια περιοχή που τα διαθέτει όλα, αρκεί κάποιος να τα ανακαλύψει.