Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018 15:29

200 ευρώ για την εκκλησία ή πας αδιάβαστος

Γράφτηκε από την
200 ευρώ για την εκκλησία ή πας αδιάβαστος

Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω και δημόσια την αγανάκτησή μου για την συμπεριφορά της Εκκλησίας απέναντι στο θρησκευόμενο λαό.

Στις 17/8/18 σε ιερό ναό της πόλης μας εκήδευσα την σύζυγό μου. Λίγη ώρα πριν την έναρξη της εξοδίου ακολουθίας, ενημερώθηκα από το γραφείο τελετών, πως έπρεπε ο ίδιος να τακτοποιήσω το οικονομικό, γιατί άλλαξε ο τρόπος που το γραφείο αναλάμβανε αυτό το ρόλο.

Επισκέφτηκα τον εφημέριο και τον ρώτησα ποια ήταν η υποχρέωσή μου. Με κεραυνοβόλησε λέγοντας πως πρέπει να καταβάλλω 200 ευρώ.

Επειδή λόγω της περίστασης ήταν τέτοια η συναισθηματική φόρτιση και η ψυχολογία άσχημη, η αντίδρασή μου ήταν μηδενική. Εδωσα τα χρήματα και παρέλαβα την αντίστοιχη απόδειξη.

Αργότερα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αυτό το γεγονός με εξόργισε πραγματικά, διότι αναρωτιέμαι ποιος είναι τελικά ο ρόλος της εκκλησίας και αν αυτό δεν είναι μέσα στις υποχρεώσεις της!

Ανέκαθεν η εκκλησία έπαιζε σημαντικό ρόλο σε διάφορες φάσεις της ζωής μας πολύ σημαντικές για εμάς, όπως η βάπτισή μας, ο γάμος μας, κηδείες προσφιλών μας προσώπων, οι οποίες είναι σταθμός για τον καθένα μας. Επίσης με την τέλεση των λειτουργιών, των ονοµαστικών εορτών κ.λπ. θρησκευτικών εκδηλώσεων, κρατά πάντα τους χριστιανούς στην αγκαλιά της!

Ακόμα έχει συμβουλευτικό ρόλο στη ζωή μας, εμψυχώνει τους απελπισμένους, στηρίζει τους αδύναμους και βοηθάει τους δυστυχισμένους.

Εγώ αυτά γνωρίζω από παιδί και έτσι έχω την εικόνα της στο μυαλό µου!

Τώρα δεν ξέρω αν ο ρόλος αυτός έχει αλλάξει και η εκκλησία έχει γίνει κάτι σαν μαγαζί, που ενώ ο κόσμος βάλλεται από την ανείπωτη φοροληστεία, τις περικοπές, την ανεργία και την απώλεια δικαιωμάτων του, αντί να σταθεί αρωγός σ’ αυτή τη δοκιμασία, έρχεται και του δίνει τη χαριστική βολή!

Τώρα, γιατί ζητήθηκαν αυτά τα χρήματα, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι οι ιερείς αμείβονται από το ελληνικό Δημόσιο και τα έξοδα του ναού γι’ αυτή την τελετή είναι ασήμαντα, δεν μπορώ να το κατανοήσω!

Εξυπακούεται ότι πάντα ο καθένας μας αφήνει κάποιο ποσό στο ναό ως είθισται, αλλά όταν σου το επιβάλλουν είναι εξοργιστικό!

Ελπίζω ο σεβασμιότατος μητροπολίτης να αποκαταστήσει αυτές τις απρέπειες, διαφορετικά λυπάμαι πολύ γι’ αυτή την κατάντια.

 

Δημήτρης Φουνικάκος


NEWSLETTER