Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018 14:42

Ενας μικρόψυχος «πολυμήχανος»

Γράφτηκε από τον
Ενας μικρόψυχος «πολυμήχανος»

 

Παινέσατε κ. Πρόεδρε, με το μήνυμά σας από την Ιθάκη, εαυτόν και τους συντρόφους σας, όσους μας κυβερνάτε από το 2015, ως «πολυμήχανους Ελληνες» που κατάφεραν να νικήσουν Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες, να ξεφύγουν από τη Σκύλα και τη Χάρυβδη.

Ολα τα θεριά τα καθαρίσατε. Πολύ γραφικές όλες αυτές οι αναφορές στην Οδύσσεια εκείνου ο οποίος, κατά τον Ομηρο, «πολλών ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω». Γνώρισε όχι μόνο τις πόλεις πολλών ανθρώπων, αλλά και το πνεύμα τους. Τον προίκισε δηλαδή το μακρύ και περιπετειώδες ταξίδι του με τη γνωριμία και την κατανόηση του διαφορετικού.

Εσείς όμως με το μήνυμά σας επιδείξατε απέχθεια προς όσους έχουν διαφορετικό «νόον» από τον δικό σας. Αναφερθήκατε σχετλιαστικώς σε τραπεζίτες που έγιναν πρωθυπουργοί, απαξιώνοντας την πορεία ενός ανθρώπου που δεν εκδηλώθηκε καν ποτέ ως πολιτικός σας αντίπαλος. Του Λουκά Παπαδήμου. Χωρίς να σέβεσθε το γεγονός ότι μιλούσατε για έναν Ελληνα με λαμπρή διεθνή ακαδημαϊκή και τραπεζική σταδιοδρομία. Κάποιον που τίμησε την Ελλάδα, ανερχόμενος ως το αξίωμα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δεν αρνήθηκε να επωμιστεί ένα άχαρο έργο, όταν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων της Βουλής του ζήτησε να επωμισθεί μια ευθύνη.

Μπορεί κανείς να κρίνει εκ του αποτελέσματος τα έργα και τις ημέρες του κ. Παπαδήμου ως πρωθυπουργού. Αλλά δεν μπορεί να απαξιώνει την παρουσία του μόνο και μόνο επειδή υπήρξε τραπεζίτης. Διαφορετικώς, απλώς αναδεικνύεται ως μικρόψυχος. Και αυτό ακριβώς απέπνεε η συγκεκριμένη αναφορά σας: μικροψυχία.

Οσο για την αναφορά σας στον σημερινό διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Γιάννη Στουρνάρα, εκείνο που κατέστη πασιφανέστατο είναι η μονοκομματική σας αντίληψη. Κραύγαζε ο λόγος σας πως, αν μπορούσατε, θα τον είχατε «φάει», για να βάλετε στη θέση του ένα δικό σας κομματόσκυλο. Αλλά δεν μπορείτε, επειδή η Ευρωπαϊκή Ενωση προστατεύει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζιτών κάθε χώρας. Και βγάζετε… λύσσα για το γεγονός αυτό.

Μαζευτείτε. Ολα αυτά που υποτίθεται ότι συντρίψατε, είναι ακόμη εδώ. Η λιτότητα είναι εδώ για τους πολίτες. Και οι αγορές είναι εδώ και σας περιμένουν με επιτόκια δανεισμού πάνω από το 4%. Παραμένουμε σε μια κατάσταση που απαιτεί τη συνδρομή όλων των Ελλήνων, όλων των δημοκρατικών δυνάμεων. Ακόμη και εκείνων που εσείς θα θέλατε να τους «τελειώσετε».

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER