Σάββατο, 25 Αυγούστου 2018 16:01

Εγκληματικότητα και αστυνόμευση

Γράφτηκε από την

Ολοι οι πολίτες κάτοικοι της χώρας και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της ελληνικής περιφέρειας αισθάνονται την ανάγκη και δικαιούνται να ζουν αξιοπρεπώς και με ασφάλεια στον τόπο που κατοικούν και εργάζονται.

Τους θερινούς μήνες και σε περιόδους εορτών -Χριστούγεννα, Πάσχα κλπ- προστίθενται οι μετανάστες εσωτερικού και εξωτερικού που επισκέπτονται τον τόπο τους, μένουν όσο χρόνο μπορούν και δίνουν ζωή στην περιφέρεια και τα χωριά προσφέροντας  στην τοπική αγορά και οικονομία. Μέρες χαράς και ξενοιασιάς στην πατρογονική γη, επίσκεψη και διαμονή από άτομα δεύτερης και τρίτης γενιάς και φιλικά τους πρόσωπα, που αναζητούν στις πατρικές κατοικίες λίγη ξεκούραση και τα θαλασσινά τους μπάνια με λιγότερο κόστος από τις κλασικές μεγαλύτερου κόστους διακοπές, που η δεκαετής και πλέον οικονομική κρίση στερεί στους συμπολίτες και συμπατριώτες μας.

Ευρισκόμενος τακτικά στο νομό μας και την ιδιαίτερη πατρίδα μου στο Δήμο Μεσσήνης, έχω κατ’ επανάληψη γίνει αυτόπτης μάρτυρας αλλά και αποδέκτης γεγονότων που προκαλούν τεράστια προβλήματα στην ασφαλή διαβίωση των μονίμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών, λόγω της συνεχώς εντεινόμενης εγκληματικότητας (φανερής, αφανούς) και παραβατικότητας που συνεχώς αυξάνεται. Οι κλοπές, η παραβίαση των κατοικιών, οι ζημιές που προκαλούνται στα σπίτια, δυστυχώς, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη από άτομα και συμμορίες που λυμαίνονται την περιοχή, που δρουν ακόμα και όταν οι κάτοικοι βρίσκονται εντός των οικιών και σε ώρες που αναδεικνύουν τη θρασύτητα των δραστών και την έλλειψη φόβου για συνέπειες που θα επιφέρει πιθανή σύλληψή τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί τοπικό διαμέρισμα του Δήμου Μεσσήνης, όπου σε ένα δεκαήμερο τον Αύγουστο διαπράχτηκαν εφτά κλοπές ή απόπειρες κλοπών εκ των οποίων οι τρεις την ίδια μέρα.

Ο φόβος είναι διάχυτος στους κατοίκους της περιοχής που αναζητούν τρόπους για αποτροπή των εγκληματικών ενεργειών για τη διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητάς τους, των αγαθών και της περιουσίας τους. Και σε όλα αυτά προστίθεται η απλουστευμένη και δικαιολογημένη ενίοτε διαπίστωση, «πού είναι το κράτος», «δεν υπάρχει κράτος», εξαιτίας της περιορισμένης ακόμα και ελλιπούς αστυνόμευσης της περιοχής.

Δεν είμαι ειδικός σε θέματα ασφαλείας και αστυνόμευσης, ούτε να κρίνω τη δομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης και τον μεγάλο γεωγραφικό χώρο ευθύνης κάθε Αστυνομικού Τμήματος, ούτε να προτείνω ή να υποδείξω τρόπους και μεθόδους σε άξιους αξιωματικούς και άνδρες και γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας της περιοχής. Εκείνο όμως που διαπιστώνει κάθε καλόπιστος πολίτης είναι η αυξανόμενη εγκληματικότητα, η αδυναμία πρόληψης αλλά και εξιχνίασης σειράς παράνομων ενεργειών και κλοπών που εκτυλίσσονται.

Η άποψη πως οι πολίτες δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των διωκτικών αρχών να καταγγέλλουν τις παράνομες πράξεις και να υποβάλλουν μηνύσεις, δεν μπορεί να αποτελέσει ισχυρό άλλοθι, δεδομένου πως αυτές έχουν και τη δύναμη και την εξουσία να έχουν γνώση και πληροφορίες για την τέλεση έκνομων πράξεων. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την αδράνεια, την απροθυμία, ακόμα και την άρνηση του καθένα από εμάς, να συνεργαστεί με τις διωκτικές αρχές με στόχο την μείωση τέτοιων πράξεων, για την προστασία των ιδίων των αγαθών και της περιουσίας μας. Με αυτονόητη την προστασία κάθε πολίτη από τις αρχές, οφείλουμε να καταγγέλλουμε κάθε βλαπτική ενέργεια και να συνεργαζόμαστε για την αποτροπή και εξιχνίαση των εγκληματικών πράξεων.

Η Πολιτεία έχει υποχρέωση μέσω των μηχανισμών της να διασφαλίζει την ασφαλή διαβίωση, το αίσθημα ασφάλειας, την υπόληψη και την περιουσία των πολιτών. Φοβισμένος και ανασφαλής πολίτης δυστυχώς παραπέμπει σε παραιτημένο πολίτη ή σε πολίτες που αναζητούν τρόπους αυτοπροστασίας και προσωπικών δράσεων, που δεν συνάδουν στη σύγχρονη δημοκρατική μας κοινωνία.

Κάθε υπεύθυνος, οι τοπικές διωκτικές αρχές, η Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφερειακής Ενότητας,  η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας, η φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, η πολιτική ηγεσία αλλά και οι τοπικές αρχές -δήμος και Περιφέρεια- οφείλουν να αναζητήσουν και να εφαρμόσουν κάθε μέτρο που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη διαμονή και διαβίωση των πολιτών και την περιφρούρηση των αγαθών και της περιουσίας τους.

Οι δήμοι του νομού και η περιφερειακή διοίκηση πέραν της ανάγκης της εξασφάλισης της ασφάλειας των πολιτών και της περιουσίας τους, οφείλουν να αναλογιστούν και να συνυπολογίσουν το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες, με σημαντικές συνέπειες στον εσωτερικό τουρισμό και συνακόλουθα προβλήματα στην βελτίωση και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.   

 

Αλέξανδρος Απ. Βλαχογιάννης

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε

Πρώην Διευθυντής ΟΣΕ

Πρώην Πρόεδρος Ολυμπιακής Αεροπλοΐας και ΕΕΤΕΜ

Υπ. Βουλευτής Μεσσηνίας ΠΑΣΟΚ 2000 και 2004