Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018 14:11

Πόσο ακόμη θα ισχύει αυτός ο νόμος;

Γράφτηκε από τον
Πόσο ακόμη θα ισχύει αυτός ο νόμος;

 

 

Με το προηγούμενο κείμενό μου ήμουν και εγώ ένας από αυτούς που έστρεψαν την αγανάκτησή τους και κατά των δικαστικών λειτουργών, για την προκλητική αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου.

Του ανθρώπου που καταχράσθηκε τα 256 εκατομμύρια από τη συνείσπραξη της ειδικής εισφοράς επί των ακινήτων με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Και επιπλέον έχει κριθεί ένοχος ως ηθικός αυτουργός σε απόπειρα δολοφονίας.

Σήμερα πρέπει να ζητήσω συγγνώμη από τους δικαστικούς λειτουργούς. Διότι πίστευα ότι μπορούν να κάνουν έλεγχο επί της ουσίας της υποθέσεως. Αν δηλαδή τους «μύριζε» κάτι ως περίεργο, να διατάξουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης. Αγνοούσα το γεγονός που επικαλείται, με τη δικαίως οργισμένη ανακοίνωσή της, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Οτι δηλαδή, με τον νόμο 4356 του 2015, τον γνωστό και ως «νόμο Παρασκευόπουλου», του πρώτου υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, τα χέρια τους είναι δεμένα.

Πράγματι έχουν δίκιο ότι ο νόμος αυτός «υποχρεώνει τους δικαστές -χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης- να διατάξουν την υφ’ όρο απόλυση, εάν διαπιστώνεται ο με ευεργετικό τρόπο υπολογισμός του 1/5 της ποινής και η αναπηρία του καταδίκου σε ποσοστό άνω του 67% από βεβαίωση του ΚΕ.Π.Α. καθιστώντας τους δύο αυτούς παράγοντες αμάχητα τεκμήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Στην προκειμένη περίπτωση ο κρατούμενος προσκόμισε στο Δικαστικό Συμβούλιο σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που τον έκρινε ανάπηρο σε ποσοστό 70%».

Μια πιστοποίηση που φέρει την υπογραφή του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης Διονυσίου Γαϊτάνη. Του ίδιου ανθρώπου που πριν ένα χρόνο είχε απορρίψει το αίτημα ανάπηρης γυναίκας (συνολική αναπηρία 85% και κινητική 50%) για εξωιδρυματικό επίδομα ή βοήθεια στο σπίτι, πάρα το ότι της είχαν κόψει το ένα πόδι, είχε διαβήτη τύπου 2 και αποφρακτική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων.

Προφανώς κάτι της έλειπε της άτυχης. Κάτι που διαθέτει σε αφθονία η οικογένεια του αποφυλακισθέντος. Χρήματα, γνωριμίες, διασυνδέσεις, καλούς δικηγόρους. Και κλείνω με το καρφί των δικαστών για την έκρηξη Κοντονή: «Ξεπερνάει όμως κάθε όριο φαρισαϊσμού και υποκρισίας να καταγγέλλονται από θεσμικούς φορείς αυτοί που εφάρμοσαν το νόμο ενεργώντας σύμφωνα με τη συνταγματική τους αποστολή»!

Τον νόμο δηλαδή ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, περιλαμβανομένου και του κ. Κοντονή, που τώρα... απορεί και εξίσταται.

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER