Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 14:58

ΣΔΙΤ: Μπίζνες με τα λεφτά των άλλων ή ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας | Γ. Δημητρούλιας

Γράφτηκε από την
ΣΔΙΤ: Μπίζνες με τα λεφτά των άλλων ή ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας | Γ. Δημητρούλιας

Δύο θέματα, σοβαρά και μεγάλα πέρασαν τον τελευταίο καιρό από το Δημοτικό Συμβούλιο και φυσικά υπερψηφίστηκαν από την απόλυτη πλειοψηφία της πολιτικής «στάνης» που διαθέτει ο δήμαρχος κύριος Νίκας.

Το λιμάνι και το αεροδρόμιο.

Εργα και ημέρες ενός αντινομάρχη

Επειδή η Καλαμάτα είναι μικρή και μπορεί ο καθένας να μάθει για το βιογραφικό του κάθε τοπικού πολιτικού, υπενθυμίζω τα εξής: ο Λουδοβίκος που έχουμε για δήμαρχο κύριος Νίκας διετέλεσε τρεις θητείες σαν αντινομάρχης, εκλεγόμενος με τον συνδυασμό του κυρίου Δράκου που στήριζε ενεργά η Νέα Δημοκρατία και φυσικά σαν άνθρωπος του κομματικού σωλήνα της ΝΔ επελέγη για την συγκεκριμένη θέση. Το έργο του νομάρχη κυρίου Δράκου ήταν μηδενικό αφού στα 14 χρόνια θητείας του δεν έκανε ούτε δρόμο για να πηγαίνει στο χωριό του. Φυσικά στο μηδενικό έργο τον ακολούθησε και ο κύριος Νίκας σαν αντινομάρχης και θα ήταν ενδιαφέρον να μας θύμιζε τα έργα του, αν υπάρχουν, την περίοδο αυτή. Γιατί τα γράφω αυτά; Κάποιοι θα μου αναγνωρίσουν εμπάθεια, αλλά αυτό δεν ισχύει όπως ακολούθως θα σας περιγράψω πιο κάτω.

Η δημαρχοντία ενός κομματάρχη

Για να είμαι δίκαιος στην κριτική μου επιθυμώ πάντοτε να έχω γραπτές αποδείξεις ή άλλα ντοκουμέντα που να αποδεικνύουν τα γραφόμενά μου. Ετσι λοιπόν ξεφυλλίζοντας τον προηγούμενο προεκλογικό  πολυσέλιδο κατάλογο του κυρίου Νίκα που περιγράφει τα έργα των δύο θητειών του θα παρατηρήσουμε ότι εκτός από την κατασκευή του νέου Δημαρχείου (που θα εξηγήσουμε πιο κάτω γιατί του βγήκε), τα υπόλοιπα είναι ή επικίνδυνα (βλέπε χωματερή στην Μαραθόλακα, Ταϋγέτου), ή κακοτεχνίες βλέπε φάρδεμα πεζοδρομίων, ποδηλατόδρομοι), ή επικίνδυνα για την δημόσια υγεία (βλέπε πρόγραμμα συνοικιακής κομποστοποίησης), ή με ανύπαρκτο μετρήσιμο αποτέλεσμα (βλέπε υποστήριξη τοπικής οικονομίας), ή ψηφοθηρικά (βλέπε έργα σε γειτονιές χωρίς σχεδιασμό) και για το τέλος άφησα την θλιβερή πολιτιστική παρέμβαση του δήμου με την ενίσχυση κάθε εθνομηδενιστή (βλέπε Φεστιβάλ Δρόμου) ή προώθηση πολύχρωμων φιεστών αλά Ρίο ντα Τζανέιρο. 

Το νέο Δημαρχείο είναι πραγματικά ένα έργο που έπρεπε να γίνει για την εξυπηρέτηση των Καλαματιανών και όχι μόνο, αλλά αυτό το έκανε ο Λουδοβίκος που έχουμε για δήμαρχο κύριος Νίκας γιατί συμβαδίζει, όπως έγραψε σε κείμενό του συντάκτης τοπικής εφημερίδας, με την πολιτική αντίληψη όπως προκύπτει από την προσωπική ιδιοσυγκρασία του κυρίου Νίκα και είναι ο «υπερσυγκεντρωτικός δημαρχοκεντρισμός».

Εάν, δε, συνυπολογίσουμε την κοπιώδη και ουσιαστική εργασία που κάνουν καθημερινά οι μόνιμοι υπάλληλοι του δήμου με προεξάρχοντα τον γενικό γραμματέα και τους υπολοίπους μη αιρετούς που προΐστανται στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου θα παρατηρήσουμε τα πενιχρά αποτελέσματα των έργων του κυρίου Νίκα που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η επανεκλογή του όπως φαίνεται από το κεντρικό σύνθημα του προεκλογικού του καταλόγου: «Εχουμε Δήμαρχο… Συνεχίζουμε».

Αφού σωθήκαν οι «αμερικάνοι» καιρός για ξεπούλημα

Εφτασαν και τα δύσκολα και όπως λέει ο λαός: «ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται» και αφού σώθηκαν οι Ελληνες από το Αμέρικα που έφερναν τα ντόλαρς στην πατρίδα τους προκειμένου να τα επενδύσουν και έκαναν πάρτι κάποιοι επιτήδειοι, μας έμειναν αμανάτι τα μεγάλα έργα που απαιτούνται στο λιμάνι και το αεροδρόμιο.

Για το λιμάνι μου έλεγε ένας πρώην δημοτικός προϊστάμενος ότι έχει μια ντουλάπα γεμάτη masterplans και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μας πουν πόσο έχουν κοστίσει στον άγρια φορολογούμενο δημότη Καλαμάτας όλα αυτά τα masterplans που δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ. Εξάλλου masterplans ζητάει και ο πρώην επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κύριος Μάκαρης. Αραγε ξέρει τι είναι;

Οσο για το αεροδρόμιο η… επιτυχημένη τουριστική πολιτική του κυρίου Νίκα δεν φαίνεται μόνο από τις αφίξεις όπως έγραψε τοπική εφημερίδα που το πρώτο επτάμηνο του 2018 στο αεροδρόμιο Καλαμάτας αφίχθησαν 72.081 ξένοι ενώ στο ίδιο διάστημα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου αφίχθησαν 1,85 εκατ. ξένοι. Η εγκατάλειψη του αεροδρομίου μας φαίνεται από την εικόνα όλης της διαδρομής του χώρου προς και από αυτό που με τα καλάμια θυμίζει περισσότερο σκηνικό του reality Survivor.

Τότε το μόνο που απομένει είναι το ξεπούλημα, αλλά έλα που δεν μπορεί να ονομαστεί έτσι, βρήκαν λοιπόν την καλλιτεχνική ονομασία ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα). Θα μου πείτε ότι υπερβάλω, αλλά όμως για το μικρότερο έργο του δήμου, για να πλακοστρωθεί ένα πεζοδρόμιο ή μια τρύπα στον δρόμο, μας δίνουν ένα μπλίκο  χαρτιά και συγκροτείται και επιτροπή δημοτικών συμβούλων για να το παραλάβει, την ίδια στιγμή για το λιμάνι και το αεροδρόμιο ήρθε προς ψήφιση μία έκθεση ιδεών κάποιου αντιδημάρχου σε δύο σελίδες με σκοπό να αποσπάσει την θετική ψήφο του Δημοτικού Συμβουλίου αφού έτσι κι αλλιώς η πολιτική «στάνη» του Λουδοβίκου  κυρίου Νίκα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Με την θετική γνωμοδότηση του ΔΣ ανοίγει ο δρόμος για να βρεθεί ο μεγαλοκαρχαρίας, συγνώμη μεγαλοεπενδυτής, για να εκμεταλλευτεί την δημόσια περιουσία τζάμπα.

Η πρότασή μας για να ισχυροποιηθεί το πνεύμα της Κοινότητας.

Να σταματήσουν οι δημοπρατήσεις των δημοτικών έργων και να παίρνουν οι τοπικές επιχειρήσεις εκ περιτροπής τα δημοτικά έργα με κριτήριο να λειτουργούν συνεχώς 2 χρόνια και να έχουν μόνο Ελληνες εργαζόμενους. Μόνο έργα που δεν μπορεί να κάνει ο δήμος ή οι τοπικές επιχειρήσεις να δημοπρατούνται σε ξένες επιχειρήσεις στις οποίες να εργάζονται Ελληνες.

Το ίδιο και για τους εργαζόμενους στο δήμο με κριτήριο την ανεργία, την εντοπιότητα και την πολυτεκνία που θα κρίνει μια επιτροπή κατοίκων που θα κληρώνεται περιστασιακά για να αποφευχθεί η ψηφοθηρική πολιτική των παρατάξεων. Ετσι αναπτύσσεται το αίσθημα της Κοινότητας.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Γράφοντας αυτές τις γραμμές όλοι ετοιμάζονταν για το «πανηγυράκι» της «Λευκής Νύχτας». Βλέποντας όλα αυτά γύρω μου, μου έρχεται ξαφνικά μια σκέψη: Α, ρε Νίκα, χάνεσαι στην Καλαμάτα, έπρεπε να είσαι δήμαρχος στο Ρίο ντε Τζανέιρο!

 

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Γιώργος Δημητρούλιας

Δημοτικός Σύμβουλος

με την "Ελληνική Δράση"


NEWSLETTER