Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 12:52

Το καλό παιδί του Τραμπ και του ΝΑΤΟ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Το καλό παιδί του Τραμπ και του ΝΑΤΟ

 

Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί, οι άνθρωποι, οι παρατάξεις και οι ιδεολογίες τους.

Τα βασανιστήριά μου, το 1968, στο 562 Τάγμα Πεζικού στις Σέρρες και εν συνεχεία στη Θεσσαλονίκη, άρχισαν όταν η απάντησή μου σε μια ερώτηση για το ΝΑΤΟ και τους σκοπούς του δεν άρεσε στον λοχαγό του Α2 που μας εξέταζε. Και ήθελε όλες οι απαντήσεις να είναι διατυπωμένες όπως μας τις είχε δώσει εκείνος, καθώς περιμέναμε επιθεώρηση από αξιωματούχους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Επρεπε να πω ότι το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε για την άμυνα των χωρών που το αποτελούν  από την «κομμουνιστική απειλή». Και επειδή δεν το είπα, άρχισαν τα όργανα, με αποτέλεσμα να καταντήσω νωδούς (κατά το κοινώς λεγόμενο φαφούτης) από τα 24 μου χρόνια.

Πού να το φανταζόμουν τότε ότι θα ζούσα ημέρες διακυβέρνησης μιας «για πρώτη φορά Αριστεράς στην εξουσία», της οποίας ο πρωθυπουργός θα «κάρφωνε» τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ενδεχόμενη… αταξία απέναντι στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους. Και όμως, επέπρωτο να το ζήσω και αυτό. Να ακούω τον Αλέξη Τσίπρα να λέει, από τη Θεσσαλονίκη, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι αυτός θα την ψηφίσει και αν τολμά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ας την καταψηφίσει. Και ας πάει μετά να εξηγήσει τη στάση του στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ.

Για πρώτη φορά «Αριστερά» σε ρόλο «καλού παιδιού» απέναντι στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ. Δεν μας τα λέγατε νωρίτερα να μην φάμε τσάμπα τόσο ξύλο;

Αλλά μια και αναφέρθηκα στη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία πράγματι και υποστηρίζω ως το «μη χείρον», το οποίο είναι η αποδοχή και από τις υπόλοιπες χώρες ενός τετελεσμένου, ας μου επιτραπεί να σχολιάσω και τη δήλωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, κατά την οποία «δεν δίνουμε τίποτε», αφού «δεν υπάρχει καμία “μακεδονική” γλώσσα που να ομιλείται στην Ελλάδα».

Τόση άγνοια της πραγματικότητας; Δεν έχει πάει ποτέ στο Ξινό Νερό της Φλώρινας, σε χωριά της περιοχής Αμυνταίου, στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία; Δεν έχει, στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας ακούσει τίποτε γι’ αυτήν τη γλώσσα που με επισημότατα έγγραφα αποκαλούσαμε δεκαετίες τώρα ως «σλαβομακεδόνικα»;

Μάλλον οι άνθρωποι θεωρούν ότι απευθύνονται σε πολίτες με… άγραφο εγκέφαλο. Λατινιστί tabula rasa.

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER