Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018 17:19

Η χαμένη πολιτεία

Γράφτηκε από την

Το δεύτερο μυθιστόρημα της Κατερίνας Γυφτάκη – αυτή τη φορά για ενήλικες – εκδόθηκε στο τέλος του 2017 από τις εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗ και παρουσιάστηκε στην πόλη μας και στην Αθήνα στις αρχές του 2018.

Ο γνώριμος αλλά και συναρπαστικός τρόπος γραφής της αφηγήτριας συναντήθηκε με την επίπονη ανάγνωση μιας υπηρετικής του θέματός της βιβλιογραφίας, που παρατίθεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, και έδωσε μια απαράμιλλη αφηγηματική περιπλάνηση σ’ έναν μυστηριώδη κόσμο. Έναν κόσμο που λίγοι συνάντησαν και ελάχιστοι τόλμησαν να μιλήσουν γι’ αυτόν χωρίς να έχουν καταδυθεί στα σπλάχνα του.

Η Κατερίνα Γυφτάκη με τη δύναμη της φαντασίας και της πένας της και προπάντων, θαρρώ, με τη δύναμη του νου και της καρδιάς τολμάει να οδηγήσει τον αναγνώστη της στα άδυτα τού σχεδόν ανεξερεύνητου Αμαζόνιου και ταυτόχρονα στα άδυτα του μυστηρίου της ανθρώπινης ψυχής. Ο αναγνώστης θα σαγηνευτεί από τις μαγευτικές περιγραφές τοποθεσιών που η πένα της Γυφτάκη ζωντανεύει στα μάτια του, κεντώντας λεπτομέρειες που ποτέ δεν θα μπορούσε χωρίς τον λόγο της να φανταστεί.

«Όλοι τους έμοιαζαν να είναι απορροφημένοι σ’ εκείνο που έφτιαχναν, κάποιοι σκάλιζαν αγάλματα, άλλοι ζωγράφιζαν τους τοίχους των σπιτιών, φτιάχνοντας ολόκληρες τοιχογραφίες που αναπαριστούν τα πρόσωπα του πλανήτη...».

«Η γη ήταν τόσο εύφορη και καρποφόρα που έσφυζε από καρπούς, λουλούδια μεγάλα σα βεντάλιες, πλατιά δέντρα, πυκνή βλάστηση. Ένα ελικοειδές πρασινογάλαζο ποτάμι γλιστρούσε πλάι στη μαγευτική πόλη».

Παράλληλα με τον κόσμο της σαγήνης που προκαλεί το μυστήριο ενός ταξιδιού στον Αμαζόνιο κινείται η στιβαρή θέληση των Άγγλων εξερευνητών, καταγράφοντας έμμεσα την αδάμαστη περιέργεια και το πεισματικό θάρρος της φυλής των Αγγλοσαξόνων. Περιέργεια και πείσμα που παραμένουν ασάλευτα ακόμα και στη δίνη του πιο ορμητικού έρωτα. Ο Ράλλεϋ ενσωματώνεται στην εξερευνητική του περιπέτεια και η Αλίσια μένει για πάντα πιστή στον έρωτά της γι’ αυτόν. Η ζούγκλα καταβροχθίζει τις ανθρώπινες υποστάσεις, όχι όμως και τα ανθρώπινα συναισθήματα, ο κύκλος των οποίων κλείνει μέσα στην αγκαλιά της.

Ατμοσφαιρικές επίσης είναι και οι αναφορές της Κατ. Γυφτάκη στην σκωτσέζικη ύπαιθρο του 1920, καθώς κι αυτές αποπνέουν ένα είδος μυστηρίου που ταυτίζεται με τη ζωή της δεύτερης κεντρικής ηρωίδας Ιζαμπέλ που για ανεξήγητο λόγο δένει τη ζωή της με τη ζωή της Αλίσια, της ηλικιωμένης αγαπημένης του Άγγλου εξερευνητή, όταν η τύχη τις φέρνει κοντά.

Οι δύο γυναίκες θα ταξιδέψουν μαζί στα άλυτα μυστήρια της ζούγκλας, όπου η Αλίσια θα κλείσει τον βιολογικό και συναισθηματικό κύκλο της ζωής της. Αλλά κι η νεαρή τραγουδίστρια της όπερας, η Ίζαμπελ θα απελευθερωθεί από τα βάρη του παρελθόντος, ώστε να επιστρέψει στον δικό της κόσμο που θα αποκτήσει όμως νέο νόημα χάρη στη δύναμη της αληθινής αγάπης.

Ο Ραούλ, στο βιβλίο έφερε στην Ίζαμπελ ένα αστέρι από τον βυθό της θάλασσας. Η Κατερίνα Γυφτάκη αντίστοιχα μάς οδήγησε σε μια αναγνωστική απόλαυση, προσπαθώντας να δώσει τη δική της ερμηνεία για τα αδιόρατα νήματα που δένουν τις ανθρώπινες ζωές αλλά και τα ακατανίκητα βήματα που μας οδηγούν κοντά σε μοιραίους για τη ζωή μας ανθρώπους αλλά και σε μοιραίες για μας πράξεις...

Ένας συναρπαστικό μυθιστόρημα με εγκιβωτισμένες αφηγήσεις, αρκετό μυστήριο, εξαιρετικές περιγραφές, ζωντάνια και παραστατικότητα ύφους, συγκινητική αθωότητα διαλόγων και κλίμα μυστηριακό που μόνο η Κατερίνα Γυφτάκη ξέρει να δημιουργεί με τον μοναδικό δικό της χαλαρωτικά αφελή τρόπο. Ένα βιβλίο για μακρινές εξωτικές περιοχές, με ήρωες που παρασυρμένοι από το ένστικτό τους φτάνουν σ’ έναν παραισθητικά γοητευτικό κόσμο χάρις στο μεγαλείο της αληθινής αγάπης. Καλή σας ανάγνωση!

 

 

Αντωνία Παυλάκου

φιλόλογος – συγγραφέας

γεν. γραμματέας της ΕΜΣ