Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 19:29

Μήτρος Κωτσάκης: Τα ερωτήματα ενός αριστερού

Γράφτηκε από τον
Μήτρος Κωτσάκης: Τα ερωτήματα ενός αριστερού

 

Ο Μήτρος Κωτσάκης, ανένταχτος και ακηδεμόνευτος αριστερός, με φυλακίσεις και σκληρά βασανιστήρια, μιλά στην «Ε» δίχως να μασά το λόγια του.

Ο γνωστός «ταξιτζής» της «Δημοκρατικής Αμυνας», από το Εξοχικό των Φιλιατρών Μεσσηνίας, ο οποίος έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες της χούντας όταν συνελήφθη για τον αντιδικτατορικό του αγώνα, βγάζει τη δική του φωνή αγανάκτησης για την πορεία της Αριστεράς. Μαζί με τους Σάκη Καράγιωργα, Νίκο Κωνσταντόπουλο, τους αδελφούς Θανάση και Αντώνη Μιχαλακέα, τον Χάρη Παπαμάργαρη, τον Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη και άλλους πολλούς, αγωνίστηκε για τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Σήμερα εξακολουθεί να αγωνίζεται δίχως συμβιβασμούς και κρίνει ελεύθερα χωρίς διλήμματα και υπεκφυγές. Απόδειξη η συνέντευξη που ακολουθεί. 

- Πώς κρίνετε τη σημερινή κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα;

Η κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι αποκομμένη απ’ αυτήν της Ευρώπης. Ηρθε η ώρα η Ευρώπη να πληρώσει αυτά που έκανε, 230 χρόνια από τη Γαλλική Επανάσταση, σε δύο ηπείρους, στην Αφρική και την Ασία, όπου μέχρι σήμερα διατηρεί αποικίες. Φαντασθείτε ότι στη Λιβύη εν έτει 2017 πουλιόντουσαν σκλάβοι με 300 έως 360 ευρώ.

- Συνεπώς για σας, η Ευρώπη δεν αποτελεί την ήπειρο της προόδου και του πολιτισμού;

Για να δούμε τι έκανε στον 20ό αιώνα που θεωρείται και ιστορικά ο πλέον σημαντικός. Λοιπόν: δημιούργησε δύο Παγκόσμιους Πολέμους με 150.000.000 νεκρούς και τρεις δικτατορίες, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα δύο φορές, του Μεταξά και του Παπαδόπουλου. Αυτό είναι πολιτισμός; Και σήμερα παραπονιούνται οι Ευρωπαίοι ότι πνίγονται απ’ τα μεταναστευτικά κύματα; Μα οι άνθρωποι αυτοί που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους δεν έχουν να πιουν ούτε καθαρό νερό. Ποιος φταίει άραγε γι' αυτό

- Και ποια είναι η λύση εκτός από την καταγγελία;

Να πάψουν οι αγορές να κάνουν κουμάντο σε όλους τους τομείς. Είναι άλλο ζήτημα οι άνθρωποι της πολιτικής και άλλο οι άνθρωποι του κεφαλαίου. Αν επιμένει το οικονομικό κατεστημένο της Ευρώπης να κουμαντάρει τα κράτη, η καταστροφή της είναι σίγουρη.

- Η εκτίμησή σας αυτή φαντάζει ολίγον ουτοπική…

Αν δεν έχουμε την ανάληψη της ευθύνης για την πορεία της Ευρώπης από σοβαρούς πολιτικούς, έτσι ώστε να στηριχτούν οι χαμηλές κοινωνικές τάξεις που βάλλονται συνεχώς, εντός της επόμενης δεκαετίας το 80% των ευρωπαϊκών κρατών θα έχει φασιστικές κυβερνήσεις. Τα πρώτα σημάδια ήδη τα βλέπουμε, με την Ουγγαρία, Γερμανία, Αυστρία και αλλού.

- Στην Ελλάδα τι δεν πάει καλά;

Δυστυχώς για την Ελλάδα είχαμε προδοθεί από το 1943 με την περίπτωση της Siemens, όταν η εταιρεία αυτή έδωσε λεφτά στον Ιωάννη Ράλλη και έφτιαξαν τα τάγματα ασφαλείας. Η Siemens είναι στην Ελλάδα από το 1938 και κάνει κουμάντο στη χώρα μας. Οι δε ταγματασφαλίτες που διέπραξαν τα εγκλήματα στην Κοκκινιά, στην Καλογρέζα, στον Βύρωνα και αλλού, συνέχισαν να ζουν ελεύθεροι χωρίς να δικαστούν. Οσο για τους κουκουλοφόρους, κανένας τους δεν καταδικάστηκε. Πρωτοφανές γεγονός στα ευρωπαϊκά δεδομένα μετά την απελευθέρωση. 

- Ενώ αντίθετα στη Γαλλία υπήρχαν εκτελέσεις για τους συνεργάτες των ναζί…

Οχι μόνον αυτό. Ο Ντε Γκολ πέρασε νόμο από τη Γαλλική Βουλή που δεν επέτρεπε να εισέρχονται σε πόστα δημόσιας διοίκησης ούτε τα άτομα της δεύτερης γενιάς των συνεργατών των Γερμανών. Διασφάλισε το γαλλικό κράτος από περιπτώσεις προδοτών, που πιθανόν να καταλάμβαναν θέσεις καίριες στην απελευθερωμένη Γαλλία. Στην Ελλάδα κυβέρνησαν τα παιδιά των δωσίλογων ενώ οι αγωνιστές κατέληξαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα και τα ξερονήσια. Μήπως όμως αργότερα έγινε και καμιά αποχουντοποίηση;

- Με τη σημερινή κυβέρνηση, αισθάνεστε ως αριστερός κάποια δικαίωση;

Προσωπικά δεν περίμενα ότι η Αριστερά θα γινόταν για άλλη μια φορά το πλυντήριο της άρχουσας τάξης και του εγχώριου καπιταλιστικού συστήματος. Ανέλαβε μάλιστα τέτοια ευθύνη, σε σημείο που ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κύριος Γεωργιάδης, να ισχυρίζεται ότι τα μέτρα που πέρασε ο κύριος Τσίπρας δεν θα τολμούσε να τα περάσει άλλος. Και ερωτώ λοιπόν: Ο κύριος Τσίπρας ζήτησε κάτι, εφόσον η Αριστερά για άλλη μια φορά θα έπαιζε ρόλο πλυντηρίου με αποτέλεσμα να είναι πάλι «υπόδικη»; Γιατί έτσι όπως οδηγούνται οι εξελίξεις, φοβάμαι ότι η Αριστερά θα είναι πάλι υπόδικη. Κι εγώ ως αριστερός, βγάζω τον πόνο μου από το 1952. 

- Σαν τι θέλατε να ζητήσει ο κύριος Τσίπρας και από πού;

Μα, να μας ξεκαθαρίσει τι εξασφάλισε για τη χώρα του μετά απ’ όλα όσα συνέβησαν. Γιατί όταν βγαίνει το Φλεβάρη του 2015 και μας λέει «μας εξαπάτησαν οι Ευρωπαίοι», δεν μας έχει ακόμα εξηγήσει αναλυτικά, ποια εξαπάτηση έγινε. Και αφού τον εξαπάτησαν, τότε αυτός γιατί τους ακολούθησε; Αργότερα, τον Αύγουστο του 2015 μας είπε ότι τον ταλάνιζαν επί 17 ώρες για να τον υποχρεώσουν να συμφωνήσει μαζί τους. Είναι αλήθεια ότι ο Σόιμπλε, μέγας χασοδίκης, καθότι υπήρξε νομικός στο παρελθόν, έκανε τον οικονομολόγο της Ευρώπης και μας κουνούσε το δάχτυλο. Επεδίωκε να μας βγάλει εκτός Ευρώπης για να καταλήξουμε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, μιας και η Ευρώπη αποτελεί εταιρεία γερμανικών οικονομικών συμφερόντων.

- Τελικά δεν βγήκαμε και τον υπακούσαμε…

Αν τότε η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρώπη, κάτι που δεν συνέβη με τον κύριο Τσίπρα, σήμερα θα ήμασταν 30.000.000 εκ των οποίων τα 20.000.000 θα ήταν πρόσφυγες. Λοιπόν ρωτώ ευθέως και με σαφήνεια: Θέλω να μάθω τι εξασφάλισε ο σημερινός πρωθυπουργός για τον ελληνικό λαό. Επίσης όταν επέστρεψε στην Ελλάδα γιατί δεν μας είπε τι ακριβώς συνέβη τότε; Θυμάστε ότι ο κύριος Μεϊμαράκης και όλη σχεδόν η αντιπολίτευση τον πίεζαν να υπογράψει συμφωνία. Γιατί λοιπόν εγώ που είμαι αριστερός θα πρέπει να είμαι απολογούμενος στο Γεωργιάδη και τον Μητσοτάκη; Επιτέλους θα δικαιωθούν όσοι πιστεύουν σε έναν δικαιότερο κόσμο, ναι η όχι;

- Με ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, έχετε συγκρουστεί. Πού εντάσσετε τον εαυτό σας;

Το 1953 είχα την τύχη να γνωρίσω τον Δημήτρη Στρατή στο Δημοκρατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα Ελλάδος. Είχαμε μια αίθουσα στην Πλατεία Θεάτρου πίσω από τη Βαρβάκειο Αγορά. Ηταν ο χώρος που συνεδριάζαμε. Εκεί τότε με “ψάρεψε” ο Στρατής και μου είπε πολλά. Εκείνο όμως που συγκράτησα ως φάρο φωτεινό μέσα μου μέχρι σήμερα, ήταν το εξής: «Κωτσάκη είσαι πολύ καλός και έντιμος. Πρόσεχε καλά το δρόμο που ακολουθείς. Φύγε από τώρα γιατί θα έρθει η ώρα να γίνεις όμοιος με αυτούς που κατηγορείς». Ηταν οι ίδιοι που αργότερα χαφιεδίζανε και αποκαλούσαν τον σύντροφό μου Σάκη Καράγιωργα κουλοχέρη, που δεν τόλμησε ούτε ο στρατοδίκης να τον αποκαλέσει έτσι. «Ή θα γίνεις λοιπόν χαφιές ή όμοιος με αυτούς και θα πας αργά στο σπίτι σου. Γι' αυτό φύγε από τώρα» μου πρότεινε ο Στρατής. Του απάντησα: «Οχι! Εγώ θα παραμείνω όρθιος». Και πιστεύω ότι τα κατάφερα μέχρι τώρα να είμαι όρθιος.

- Τελικά η Αριστερά καθορίζει τις εξελίξεις ή δεν της το επιτρέπουν;

Το 1968 είχαμε διάσπαση της Αριστεράς. Δημιουργήθηκε το ΚΚΕ Εσωτερικού και το ΚΚΕ εξωτερικού όπως τα λέγαμε εμείς εκείνη την εποχή. Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Εξωτερικού εμφανιζόταν ο Νίκος Καλούδης. Αργότερα το 1971 που ήμουν κρατούμενος στο Γεντί Κουλέ ήρθε κι αυτός εκεί. Δημιουργήθηκε μια φιλία μεταξύ μας κι αφού γίναμε φίλοι και με εμπιστεύτηκε, μου είπε την ιστορία του. Ηταν ναυτεργάτης για χρόνια. Στη φυλακή λοιπόν, μου ανέφερε ότι το 1968 που επισκέφτηκε στο Παρίσι τον Καραμανλή, από το Βουκουρέστι ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, εκείνος του είπε ότι δεν πρόκειται να έρθει η δημοκρατία στην Ελλάδα, αν δεν εφαρμοστεί το σχέδιο του Κίσινγκερ για την Κύπρο που ήταν η διχοτόμηση. «Αν δεν γίνει αυτό δεν γυρίζουμε στην Ελλάδα», του ανέφερε ο Καραμανλής. «Μόλις πραγματοποιηθεί το σχέδιο που θέλουν οι Αμερικανοί, επιστρέφουμε και αμέσως το ΚΚΕ θα πάρει τη νομιμότητα, αλλά δεν θα του επιτραπεί να ξεπεράσει το 10%». Αυτά μου είπε ο Νίκος Καλούδης. 

- Ο αείμνηστος Καλούδης δεν ζει για να επιβεβαιώσει αυτό που ισχυρίζεστε. Γιατί δεν το είπατε τόσα χρόνια πριν;

Ποιος σας είπε ότι δεν τα έχω ξαναπεί; Μάθετε λοιπόν ότι τα είπα στη γιορτή για τα δεκάχρονα της αποκατάστασης της δημοκρατίας το 1984 με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Τα ανέφερα όλα στον Μιχάλη Δημητρίου που ήταν διευθυντής στο “Βήμα” και αργότερα στην ΕΡΤ καθώς και στον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Επί ένα μήνα με παίδευαν γιατί ήθελαν να τους δώσω συνέντευξη. Πήγα λοιπόν και έδωσα τη συνέντευξη για την ΕΡΤ και τα είπα όλα. Αλλά το συγκεκριμένο που σας προανέφερα, μου το κόψανε μαζί με πολλά άλλα. Διαμαρτυρήθηκα γι’ αυτό εγγράφως, τόσο στον Δημητρίου όσο και στον Σμαραγδή, και μου απάντησαν αόριστα σε κάποια σελίδα της εφημερίδας ότι υπήρχε σοβαρός λόγος να μην παιχτεί η κασέτα.

- Το 2017 την ημέρα που τιμάται το Πολυτεχνείο, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών σας τίμησε. Σημαντική πρωτοβουλία!

Πράγματι, ήταν εξαίρετη η πρωτοβουλία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών. Εκεί πήγαμε μαζί με τον γιατρό Αλέκο Μιχαλακέα, ο οποίος ήταν κι αυτός αγωνιστής και αδελφός του Αντώνη και του Θανάση. Ο ένας ήταν πρωτοδίκης και ο άλλος ειρηνοδίκης συγκατηγορούμενοί μου. Μάλιστα ο Αντώνης έφθασε αρεοπαγίτης. Ηταν συγκινητική η στιγμή με τα μικρά παιδιά, και θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους δασκάλους και κυρίως στον διευθυντή του 3ου Δημοτικού Γιάννη Αλεξανδρόπουλο, στον δάσκαλο Παναγιώτη Μιχαλακόπουλο και την υπεύθυνη δασκάλα της εκδήλωσης Στέλλα Αθανασοπούλου. Δυστυχώς όμως ούτε ο δήμος, ούτε κάποιος σύλλογος έχει ενδιαφερθεί να στηθεί η προτομή αυτού του σπουδαίου αγωνιστή Αντώνη Μιχαλακέα, στην γενέτειρά του τα Φιλιατρά, παρότι σε άλλες πόλεις τον έχουν ήδη τιμήσει. Σημεία των καιρών...


NEWSLETTER