Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 13:33

Επιλεκτικές «κατανοήσεις»

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Επιλεκτικές «κατανοήσεις»

 

Πολλή θολούρα ακολούθησε τον θάνατο του νεαρού, που εισήλθε στο κοσμηματοπωλείο, όχι βεβαίως για να αγοράσει κάποιο κόσμημα, αλλά για άλλο λόγο.

Οταν χάνεται η ζωή ενός ανθρώπου, δεν μπορεί παρά να θλίβεσαι. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έναν νέο, ο οποίος εβίωνε καθημερινώς τον τραγικό δυισμό, να είναι από την μια ένα ανήσυχο μυαλό και από την άλλη ένα σώμα αιχμάλωτο των εξαρτήσεών του, τόσο ώστε η όποια προσωπικότητα να καθυποτάσσεται στις ορμές της εξάρτησης.

Οι εικόνες που είδαμε είναι πράγματι σκληρές. Και δίνουν το δικαίωμα όχι μόνο στους φίλους του νεκρού αλλά και στο ΚΙΝΑΛ να μιλούν για «νόμο του Λιντς». Μένει βεβαίως να αποδειχθεί αν το θύμα έχασε τη ζωή του από τα κτυπήματα του καταστηματάρχη ή από αιμορραγία, καθώς «καρφώθηκε» στο υαλοστάσιο του καταστήματος. Και αν πράγματι το μαχαίρι που βρέθηκε εντός του κοσμηματοπωλείου ήταν από το δικό του χέρι, οπότε καταρρίπτεται ο ισχυρισμός ότι μπήκε στο κατάστημα «για να προστατευθεί».

Οσοι όμως με περισσή ευκολία αγιοποιούν το θύμα και επιδίδονται σε λεκτικό «λιντσάρισμα» του καταστηματάρχη ως «δολοφόνου», ας κάνουν τον κόπο να βάλουν στη θέση του τον εαυτό τους ή τον πατέρα τους. Πώς αντιδρά ένας άνθρωπος που αγωνίσθηκε μια ζωή να κάνει μια επιχείρηση, σε μια τέτοια περίπτωση;

Στη γειτονιά μου υπάρχει ένα κοσμηματοπωλείο, που δέχθηκε επίθεση. Οχι ενός αμφιβόλου σωματικής ρώμης εξαρτημένου ατόμου, αλλά ενός οπλισμένου με Καλάσνικοφ. Ο ιδιοκτήτης αφού πάτησε ένα κουμπί που ενεργοποιούσε την ενδοεπικοινωνία με διπλανό κατάστημα, έκανε αυτό που δεν θα περίμενε κανείς από έναν άνθρωπο προχωρημένης ηλικίας. Ορμησε επάνω σε εκείνον που κρατούσε το όπλο.

Η απρόσμενη αντίδρασή του και το γεγονός ότι η διπλανή κυρία βγήκε και άρχισε να κραυγάζει, ενώ καλούσε με το κινητό την Αστυνομία, έκαναν τον επίδοξο ληστή να φύγει άπρακτος. Οταν ρωτήθηκε γιατί διακινδύνευσε την ίδια του τη ζωή, αντί να δώσει κάτι και να γλιτώσει, απάντησε: «Μια ζωή πάλευα να στήσω αυτή την επιχείρηση. Τώρα, λόγω κρίσης, η δουλειά έχει πέσει, αλλά οι υποχρεώσεις τρέχουν. Αν με λήστευε κιόλας, δεν μου έμενε παρά να τινάξω τα μυαλά μου στον αέρα».

Η απελπισία του εξαρτημένου κατανοητή. Η απόγνωση εκείνου που δέχεται την επίθεση, δεν επιδέχεται καμίας κατανοήσεως; Η απελπισία, ως κίνητρο, είναι μονοσήμαντη;

 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER