Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 13:25

Περιμένοντας τους βαρβάρους να αποφασίσουν

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Περιμένοντας τους βαρβάρους να αποφασίσουν

Είναι πολλοί αυτοί που περιμένουν αδημονούντες την Κυριακή, κατά την οποία οι βόρειοι γείτονες πρόκειται να αποφασίσουν αν θέλουν να αποκαλούνται διεθνώς ως «Βόρειοι Μακεδόνες», όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ή σκέτοι «Μακεδόνες» όπως αυτοαποκαλούνται ως τώρα και όπως τους αναγνωρίζουν δεκάδες άλλες χώρες.

Από τη μια πλευρά έχουμε τις κυβερνήσεις Αθηνών και Σκοπίων, τις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ που «καίγονται» να δουν και ν’ ακούσουν το “ναι”, ως εναρκτήριο λάκτισμα των διαδικασιών ένταξης της ΠΓΔΜ στο δυτικό στρατόπεδο.

Από την άλλη έχουμε τις αξιωματικές αντιπολιτεύσεις Αθηνών και Σκοπίων που λένε ότι θέλουν να επικρατήσει το “όχι”. Μαζί τους ο Πούτιν, που δεν θέλει να δει στα Σκόπια να κυματίζουν οι σημαίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Και από κοντά πολλοί άλλοι, οι «υπερεθνικιστές» του Μιχαλολιάκου και του Καμμένου, ο Λεβέντης και το ΚΙΝΑΛ της Φώφης.

Μόνο που ως προς το ΚΙΝΑΛ έχει ήδη καταστεί πασιφανές ότι λένε “όχι”, ελπίζοντας να πουν οι Σκοπιανοί το “ναι” και να το επικυρώσει η ελληνική Βουλή πριν από τις εκλογές. Αν αμφιβάλλετε σας παραπέμπω στη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου: «Υποχρέωση της παρούσας κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τις διαδικασίες, αν τα πράγματα πάνε υπέρ του “ναι” την Κυριακή στα Σκόπια». Δηλαδή ψηφίστε εσείς και ας λέμε εμείς τα δικά μας.

Μόνο που κανείς από όλους αυτούς, τους αντίθετους προς τη συμφωνία, δεν μας λέει με καθαρό πολιτικό λόγο ποιο είναι το δικό του πολιτικό σχέδιο για την «επόμενη μέρα».

Αν μεν οι… βάρβαροι ψηφίσουν “όχι”, οι δικοί μας αρνητές της συμφωνίας θα ανακουφισθούν. Το λέει άλλωστε ξεκάθαρα ο Καμμένος, ότι εκεί στηρίζει τις ελπίδες του. Οτι «δεν θα περάσει η συμφωνία» και επομένως δεν θα βρεθεί στην ανάγκη να «ανατρέψει» την κυβέρνηση και να χάσει το υπουργιλίκι.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν τα κόμματα αν οι «βάρβαροι» πουν το “ναι”, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα δεν βρει τους 151 για την επικύρωση. Ιδίως δε αν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θεωρώντας ότι τα Σκόπια ξεπλήρωσαν την υποχρέωσή τους, προχωρήσουν τις διαδικασίες ένταξης, ενώ παραλλήλως και άλλες χώρες θα αποδέχονται ως τελική λύση το «Βόρεια Μακεδονία», ξεχνώντας το ΠΓΔΜ.

Οποιος άκουσε ή διάβασε μια τέτοια καθαρή πρόταση, ας μου την κοινοποιήσει παρακαλώ.

 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER