Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 17:16

Εξ όνυχος τα φαύλα στην παιδεία

Γράφτηκε από τον
Εξ όνυχος τα φαύλα στην παιδεία

Με δικηγόρο τον Κούγια, πιθανότατα, ο καθηγητής που ζητούσε οικονομικά και σεξουαλικά ανταλλάγματα, για να μην «κόβει» συστηματικώς ώσπου να ενδώσουν τους σπουδαστές και, ιδιαιτέρως, τις σπουδάστριες που του «γυάλιζαν», θα πέσει κάποια στιγμή «στα μαλακά».

Αφού στο μεταξύ έχει κάνει «γερή μπάζα», που του επιτρέπει να προσφεύγει στις υπηρεσίες ενός ακριβοπληρωμένου ποινικολόγου. Οπότε όλοι οι όμοιοί του σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας θα ανακουφισθούν. Σιγά τα ωά.

Δεν θα ασχοληθώ με τη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού έχει πάρει το δρόμο προς τη δικαστική της «κάθαρση». Αλλά με το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να ανθούν τέτοιοι «καθηγητές». Πλαίσιο ασυδοσίας, παρόλας και ατιμωρησίας, που εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες, όπως η υγρασία για τα παράσιτα, ώστε όχι μόνο να ξεφυτρώνουν τέτοιοι «φακελάκηδες», αλλά να μακροημερεύουν. Ακόμη και όταν είναι πολλοί εκείνοι που «κάτι έχουν ακούσει». Ακόμη και όταν αποτολμώντας κάποιες καταγγελίες που «πνίγονται» υπό το βάρος της… συναδελφικής αλληλεγγύης της συντεχνίας, ενώ οι καταγγέλλοντες αντιμετωπίζονται ως προβληματικά άτομα.

Εκείνο λοιπόν που ευνοεί την ανάπτυξη τέτοιων παρασίτων, είναι το «κεκτημένο δικαίωμα του κλάδου» στην αποφυγή κάθε ελέγχου. Η πεισματική, συντεχνιακή αλλά και κομματική άρνηση αξιολόγησης. Είναι το θέμα για το οποίο έχει πλήρως γελοιοποιηθεί η Βουλή των Ελλήνων, η οποία ψήφισε αρχικώς τη «δειλή» απόπειρα εισαγωγής της αξιολόγησης των καθηγητών από τη Μαριέττα Γιαννάκου (ΝΔ). Και λίγο αργότερα προσέδωσε χαρακτήρα πανηγυρικής διακομματικής υπερψήφισης στον «νόμο Διαμαντοπούλου» (ΠΑΣΟΚ) που καθιστούσε την αξιολόγηση υποχρεωτική και απέκλειε από τις αξιολογήσεις τους συνάδελφους της ίδιας κάστας. Που εισήγαγε τον θεσμό των διοικήσεων των ΑΕΙ, με συμμετοχή Ελλήνων καθηγητών που διαπρέπουν σε ξένα πανεπιστήμια.

Τίποτε δεν έμεινε όρθιο από όλα αυτά. Με πρωταρχική ευθύνη των κομμάτων της Αριστεράς, που υιοθέτησαν καιροσκοπικώς όλους τους αντιδρώντες. Αλλά δεν ήταν όλα τα στραβά ψωμιά μόνο της Αριστεράς. Ηταν και της Δεξιάς. Με τον Αρβανιτόπουλο, μέλος της συντεχνίας των καθηγητών, να αχνίζει πρώτος ως υπουργός Παιδείας της ΝΔ το ξήλωμα του νόμου Διαμαντοπούλου. Υστερα ήλθαν τα χειρότερα. Ηλθαν στην εξουσία εκείνοι που επαίρονταν για το ότι πολέμησαν το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο και το ξήλωμα από Μπαλτά και Φίλη έγινε πλήρες.

Ο «φακελάκιας» των Σερρών δεν είναι το πρόβλημα. Είναι ο όνυχας εκ του οποίου αναγνωρίζουμε το τέρας.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 


NEWSLETTER