Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018 17:47

O καλύτερος δήμαρχος για την Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

 

Του Τάκη Αναστόπουλου

Διευθυντή ε.τ. της ΕΕ

Μέλους της ΚΠΕ

του Κινήματος Αλλαγής

Η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές εκλογές έχει αρχίσει για τα καλά. Η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Νίκα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου επισημοποιήθηκε, και μαζί επισημοποιήθηκε η έξοδός του από το Δήμο Καλαμάτας. Θα έχουμε το χρόνο να κάνουμε καλόπιστη κριτική και εκτίμηση αυτών που έκανε και κυρίως αυτών που δεν έκανε ως δήμαρχος. Αλλά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για έναν δήμαρχο τον οποίο οι δημότες τίμησαν επί τρεις συνεχόμενες θητείες, πράγμα που δεν είναι σύνηθες φαινόμενο. Του εύχομαι καλή συνέχεια και στο μέλλον να είναι χρήσιμος για την πόλη.

Ανοίγει έτσι το παιχνίδι και ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν αρκετά ονόματα υποψηφίων, ενώ άλλοι βολιδοσκοπούν κι άλλοι βολιδοσκοπούνται για ενδεχόμενη κάθοδό τους στις εκλογές. Οι φιλοδοξίες όλων είναι ευγενείς, σεβαστές και καλοδεχούμενες. Αυτό επιβάλλει η λειτουργία της δημοκρατίας. Το ποιος θα είναι τελικά ο πλέον κατάλληλος θα το κρίνουν οι ψηφοφόροι την ημέρα των εκλογών.

Η πόλη μας διαθέτει ένδοξη ιστορία και πλούσια παράδοση. Στο παρελθόν γνώρισε περιόδους μεγάλης οικονομικής ευρωστίας, και αυτό το βλέπουμε να αποτυπώνεται σε ό,τι έχει απομείνει από τα παλιά βιομηχανικά κτήρια και τα αρχοντικά νεοκλασικά σπίτια. Σήμερα, βλέπουμε να χαράζει μία νέα φάση οικονομικής ανάπτυξης για την Καλαμάτα, που βασίζεται κυρίως στην προσφορά ποιοτικού τουριστικού προϊόντος, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή. Ο νέος δήμαρχος πρέπει να είναι σε θέση να εμπνεύσει και να οδηγήσει την πόλη σε νέες μέρες δόξας, αξιοποιώντας το συγκριτικό της πλεονέκτημα και το υψηλών προσόντων ανθρώπινο δυναμικό της.

Πριν προχωρήσουμε στην ονοματολογία, ας προσπαθήσουμε να περιγράψουμε το προφίλ που θα πρέπει να διαθέτει ο επόμενος δήμαρχος. Θα επιμείνω σε 7 βασικά σημεία:

Να συνδυάζει γνώση, εμπειρία και όραμα για την πόλη. Χρειάζεται να διαθέτει κύρος και υψηλή αναγνωρισιμότητα. Να εμπνέει εμπιστοσύνη ως ηθική προσωπικότητα. Να διακρίνεται από σοβαρότητα και εργατικότητα. Να έχει σχέδιο και τη δύναμη να το υλοποιήσει. Να βρίσκεται σε επαφή με την καθημερινότητα των δημοτών, αλλά να μπορεί να χαράζει νέους δρόμους, με αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση για τους ασθενέστερους.

Να διαθέτει πολιτική κρίση, αλλά να μην έχει κομματικές εξαρτήσεις. Πρέπει να είναι πολυσυλλεκτικός και να εκφράζει όσο το δυνατόν ευρύτερη μερίδα της κοινωνίας, χωρίς παρωπίδες. Να μη λειτουργεί σαν κομματάρχης, αλλά να είναι ο συνετός ηγέτης που επιδιώκει πάντα την αναγκαία σύνθεση.

Να καταρτίσει ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο να εκπροσωπούνται εξίσου οι παλιότεροι και έμπειροι με τις νεότερες και τις δυναμικές ηλικίες, οι επιστήμονες, οι επαγγελματίες και οι παραγωγικές τάξεις της πόλης, αλλά και των κοινοτήτων που ανήκουν σε αυτή. Η παρουσία των γυναικών να πάψει να είναι συμβολική, αλλά να ξεπερνά τον απαραίτητο αριθμό που προβλέπεται από την υποχρεωτική ποσόστωση.

Να είναι σταθερός στη γραμμή που θα χαράξει, χωρίς αλαζονεία και αυταρχισμούς, αλλά παράλληλα να διαθέτει μεγάλη ικανότητα να ακούει και να ενσωματώνει στην επιχειρηματολογία του τις έγνοιες και τις αγωνίες των δημοτών, χωρίς να κάνει παραχωρήσεις σε πελατειακού τύπου πιέσεις.

Να εντάξει την Καλαμάτα στα δίκτυα πρωτοπόρων και καινοτόμων πόλεων (σε δίκτυα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά και βιώσιμης ανάπτυξης, πολιτιστικά, ενεργειακά, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τις ρομποτικές εφαρμογές). Πολλοί υποψήφιοι θα κατέλθουν στις εκλογές με ωραίες ιδέες, γενικόλογες και ατεκμηρίωτες... και άρα ανεφάρμοστες. Οι ψηφοφόροι θα τιμήσουν πρώτιστα αυτούς που θα προτείνουν, όχι ευχολόγια, αλλά πρακτικές, αποδεδειγμένα αποτελεσματικές και μετρήσιμες λύσεις.

Να τονίσει την ποιοτική αναβάθμιση της πόλης και να αξιοποιήσει τις προοπτικές που προσφέρει η ευρωπαϊκή διάσταση. Να έχει παρουσία στις ευρωπαϊκές και διεθνείς διεργασίες, μέσα από την Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ και τη Διπλωματία των Πόλεων.

Να είναι ανοιχτός στις συναινέσεις, άρα από το χαρακτήρα του να μην είναι συγκρουσιακός. Να είναι σε θέση να βρίσκει τη χρυσή τομή με πειθώ και χωρίς αντιπαλότητες, αλλιώς ο δήμος λόγω της απλής αναλογικής θα κινδυνεύει να μείνει ακυβέρνητος. Να δρα ως καταλύτης για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, μέσα από συγκλίσεις, όχι εγωιστικά και ανταγωνιστικά.

Πολλοί από τους ήδη προαλειφόμενους να διεκδικήσουν το ύπατο αξίωμα της πόλης διαθέτουν χαρακτηριστικά από τα παραπάνω, σε διαφορετική αναλογία ο καθένας. Τους τιμώ όλους. Ας μου επιτραπεί, όμως, να επισημάνω ότι μόνο ένας διαθέτει το σύνολο των απαιτούμενων προσόντων.

Θεωρώ ότι ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Κοσμόπουλος, που μόλις έκανε γνωστή την πρόθεσή του να κατέβει στις εκλογές του Μαΐου 2019 ως υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα αυτοδιοικητικά, όραμα για την πόλη, σοβαρότητα και εργατικότητα. Εχει τη γνώση, το σχέδιο και τη θέληση. Και κυρίως, με το κύρος που διαθέτει θα μπορεί να επιτύχει τη σύνθεση, ώστε να αποτρέψει στην πράξη την πολυδιάσπαση και την ακυβερνησία στο δήμο, που ευνοεί ο "Κλεισθένης".

Κατά την άποψή μου είναι η καλύτερη επιλογή. Πίσω του θα μπορέσουν να στοιχηθούν άνδρες και γυναίκες διαφορετικών γενεών, με πλούσια εμπειρία και αγάπη για την Καλαμάτα, για να βρει η πόλη μας τη θέση που της αξίζει.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Χρειάζονται όλοι σε έναν δημιουργικό συναγερμό για το καλό της Καλαμάτας. Θέλουμε η πόλη μας να ακτινοβολεί στην Ελλάδα και στον κόσμο, να είμαστε υπερήφανοι για αυτήν, να αισθανόμαστε όλοι -και κυρίως τα παιδιά μας- ότι μπορούμε να χαιρόμαστε που ζούμε και προοδεύουμε εδώ, στον τόπο μας.

Η οραματική υποψηφιότητα του Βασίλη Κοσμόπουλου προσφέρει μια προοπτική πνοής κι ελπίδας για το σήμερα και το αύριο της όμορφης πόλης μας.