Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 10:54

Το μεταναστευτικό και η ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Γράφτηκε από την

 

 

Του Δημήτρη Σαμπαζιώτη

Πρώην βουλευτή

Η άθλια κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο μεταναστευτικό αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτό που χαρακτηρίζει την απερχόμενη κυβέρνηση είναι το τρίπτυχο αδυναμία, ανικανότητα, αδιαφάνεια. Την χαρακτηρίζουν τέσσερα χρόνια αδυναμίας στο να χαράξει μία συγκροτημένη και αποτελεσματική πολιτική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. Τέσσερα χρόνια ανικανότητας στο να την εφαρμόσει. Και τέσσερα χρόνια αδιαφάνειας στον τρόπο διαχείρισης του πακτωλού των εκατομμυρίων που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με γενικά προσκλητήρια και με τους νόμους που ψήφισε μόλις ανέλαβε την εξουσία άνοιξε διάπλατα όλα τα σύνορα της χώρας προσκαλώντας τους πάντες να έλθουν στην πατρίδα μας. Είναι η κυβέρνηση που μετέτρεψε την Ελλάδα από χώρα εθνικής κυριαρχίας σε χώρο διέλευσης και παραμονής εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών. Και αφού έφεραν χιλιάδες μετανάστες να λιάζονται στις πλατείες  παριστάνουν πως δεν έχουν καμία ευθύνη, παραπλανώντας και επαναλαμβάνοντας πως επί των ημερών τους η προσφυγική κρίση έφθασε στο απόγειό της.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο πόλεμος στη Συρία ξέσπασε το 2011 και σχεδόν αμέσως άρχισαν οι προσφυγικές ροές. Το 2012 η κατάσταση ήταν ήδη δραματική. Ωστόσο, η Ελλάδα κατόρθωνε να ελέγχει την κατάσταση στα δικά της σύνορα, τόσο με τον φράχτη του Εβρου (που ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να επιδιορθώσει), όσο και με τις επιχειρήσεις στο Αιγαίο.

Ο Αντώνης Σαμαράς με συντονισμένες δράσεις είχε καταφέρει να ελέγξει τη μεταναστευτική ροή. Πώς το είχε κάνει αυτό; Με την επιχείρηση «Ξένιος Δίας» σε ολόκληρη την επικράτεια, με τη μη εφαρμογή του νόμου Ραγκούση, τον οποίο εφάρμοσε κατόπιν η κ. Χριστοδουλοπούλου και μας τίναξε όλους στον αέρα. Η κυβέρνηση Σαμαρά άμεσα από το 2012 ανέλαβε δράση θεσπίζοντας μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική με τρεις πυλώνες: 1) Ασυλο, 2) εξωτερική φύλαξη συνόρων, 3) επιστροφές μεταναστών που δεν δικαιούνταν άσυλο στις χώρες προέλευσής τους. Παρουσίασε στους Ευρωπαίους εταίρους τη δική της πρόταση εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα ο αιτούμενος άσυλο να έχει το δικαίωμα να το ζητά σε άλλη χώρα από αυτήν της πρώτης εισόδου όταν η χώρα αυτή βρίσκεται σε κρίση. Δηλαδή, η κυβέρνηση Σαμαρά πέτυχε αυτό που ο κ. Τσίπρας κατήργησε με την πρόσφατη συμφωνία του με την κ. Μέρκελ.

Ολα αυτά τα χρόνια που η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έδινε μάχη για να ελεγχθεί το πρόβλημα (και τα κατάφερνε), ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνεχώς στα κάγκελα, κραυγάζοντας, βρίζοντας και απαιτώντας από την κυβέρνηση να ανοίξει τα σύνορα. Στις 20 Ιανουαρίου 2014, όταν συνέβη η τραγωδία στο Φαρμακονήσι, ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε κατά μέτωπο επίθεση στους άνδρες του Λιμενικού, μιλώντας για «κυνικό έγκλημα» και «δολοφονική απόπειρα». Τέλος, να υπενθυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχανε ποτέ την ευκαιρία να διακηρύττει πως πρέπει να κλείσει το «Νταχάου της Αμυγδαλέζας». Και αφού ήρθαν στην κυβέρνηση έκλεισαν την Αμυγδαλέζα και άνοιξαν τη «Μόρια» για να επιβεβαιώσουν ένα και μόνο πράγμα: ότι παρά τη δήθεν ευαισθησία τους, τους είναι πολύ εύκολο να καταδικάσουν με χαλαρή συνείδηση χιλιάδες ανθρώπους να ζουν υπό συνθήκες εξαθλίωσης. Εφτιαξαν τη Μόρια διαχειριζόμενοι με σκανδαλώδη τρόπο ως λάφυρο τα ευρωπαϊκά κονδύλια προκαλώντας ακόμα και την παρέμβαση της OLAF διασύροντας τη χώρα διεθνώς.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση είχε και τα θεσμικά εργαλεία και τα χρήματα και όλο τον χρόνο για να αποσυμπιέσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και αντί αυτού μας παραδίδει κέντρα φιλοξενίας που αποτελούν παγκόσμια σύμβολα ανθρώπινης εξαθλίωσης και κυβερνητικής ανικανότητας. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ανεχθούμε τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου να γίνουν μόνιμο «πάρκινγκ» ψυχών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ανακοινώσει μία συγκροτημένη πολιτική για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Για εμάς τα σύνορα της πατρίδος δεν είναι ανοιχτά και προσπελάσιμα για τον κάθε παράνομο μετανάστη. Γιατί, πολύ απλά, η Ελλάδα -ανεξάρτητα του τι πιστεύει ο κ. Τσίπρας- έχει θαλάσσια σύνορα! Και τα σύνορα αυτά οφείλει να τα φυλάττει και να τα προστατεύει.

Εμείς πιστεύουμε πως άλλο είναι ο πρόσφυγας και άλλο ο παράνομος μετανάστης. Διαφορά που η απερχόμενη κυβέρνηση, ακόμα και σήμερα, επιμένει να μην αντιλαμβάνεται. Εμείς θεωρούμε ότι οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα -επειδή, ακριβώς, έχουν παραβιάσει διεθνείς συνθήκες- οφείλουν να συλλαμβάνονται, να κρατούνται και να επιστρέφονται άμεσα στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία της Ευρώπης με την γείτονα χώρα. Ούτε να «λιάζονται», ούτε να «εξαφανίζονται», όπως γίνεται σήμερα. Τέλος για τη Νέα Δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτος όρος η ορθή, έγκαιρη και με απόλυτη διαφάνεια διαχείριση του εθνικού και του ευρωπαϊκού χρήματος. Βλέποντας τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο κολαστήριο της Μόριας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως είναι ανήθικο να παίρνεις 1,6 δισ. και να φτιάχνεις τον χειρότερο καταυλισμό προσφύγων στον πλανήτη.

Οπως η κυβέρνηση Σαμαρά, την οποία και εγώ υπηρέτησα, είχε κληθεί να δώσει λύσεις στο προσφυγικό και τα είχε καταφέρει, έτσι όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα εμπνεύσει ξανά την εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφαλείας στους κατοίκους των νησιών, που σήμερα πλήττονται και είναι τα άμεσα θύματα της ανερμάτιστης κυβερνητικής πολιτικής. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως οι πολίτες στις ερχόμενες εκλογές θα στηρίξουν την παράταξη που πάντα στάθηκε όρθια στα δύσκολα και πάντα με αίσθημα ευθύνης οδηγούσε τη χώρα στο μέλλον με αισιοδοξία, με χαμόγελο, με αυτοπεποίθηση, με τη σιγουριά που αρμόζει σε όλες και σε όλους.

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι τη μεγάλη μας παράταξη, τη μεγάλη μας πολιτική οικογένεια, τη Νέα Δημοκρατία, γιατί είμαστε οι μόνοι που έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδος. Εχουμε σχέδιο για το τι θα γίνει στη χώρα μας μετά τα μνημόνια. Εχουμε σχέδιο για το πώς θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης, να δημιουργήσουμε πλούτο, να φέρουμε πίσω τα νέα παιδιά τα οποία εγκατέλειψαν τη χώρα κατά εκατοντάδες χιλιάδες στα χρόνια της κρίσης και το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κοινωνική φτώχεια, τον αποκλεισμό, τα προβλήματα των νοσοκομείων και το τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού μεταναστευτικού ζητήματος.