Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018 18:08

Δέκα βήματα για μια νέα «επόκ» στο Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από
Δέκα βήματα για μια νέα «επόκ» στο Δήμο Καλαμάτας

 

Aπό τη θεωρία στην πράξη Μέρος Α’

Του Νικολάου Ε. Θεοδώρου*

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου είναι ίσως οι κρισιμότερες στην ιστορία της πατρίδας μας. Και τούτο διότι στο εύθραυστο μεταμνημονιακό τοπίο που ζούμε, μόνο η αυτοδιοίκηση, ως αυθεντικότερη εκπρόσωπος της λαϊκής βούλησης, μπορεί να διαμορφώσει και να υλοποιήσει ένα ρεαλιστικό και αξιόπιστο όραμα για το αύριο, δίνοντας προοπτική και διέξοδο ειδικά στους νέους ανθρώπους, που αποτελούν το παραγωγικό δυναμικό της κοινωνίας μας.

Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζονται υπερβάσεις από όλους μας: Η αποσύνδεση των τοπικών θεσμών από την αντιπαραγωγική κομματική εξάρτηση, η ενίσχυση της συμμετοχής των άξιων και ικανών πολιτών στα κοινά, αλλά και η διεξαγωγή ενός ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου για τον στρατηγικό σχεδιασμό που θα υλοποιήσουν οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές, βασισμένο σε αρχές και προγραμματικές δεσμεύσεις, μελετημένες και μακρόπνοες.

Ωστόσο, για μια ακόμα φορά, η συζήτηση τείνει να περιστραφεί σε μια ανούσια ονοματολογία ενδιαφερόμενων μνηστήρων για τις θέσεις και τα χρίσματα, μακριά από το πραγματικό συμφέρον και τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Και η Καλαμάτα, δεν αποτελεί, δυστυχώς, εξαίρεση. Για να γυρίσουν όμως σελίδα οι γειτονιές και τα χωριά μας, απαιτείται η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για τις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης περιόδου.

Κατά τη γνώμη μας, η Καλαμάτα σήμερα χρειάζεται:

1. Μια νέα σελίδα στη διακυβέρνηση του δήμου

- Με νέα αντίληψη δημάρχου, με συλλογική διακυβέρνηση και αναβάθμιση της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων του Δήμου (Δημοτικό Συμβούλιο, Εκτελεστική Επιτροπή, Επιτροπή Διαβούλευσης), ώστε να εκπροσωπούνται αποτελεσματικά οι γειτονιές, τα χωριά, οι οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί φορείς του δήμου.

- Με μείωση των αμοιβών αιρετών και συγχώνευση νομικών προσώπων και υπηρεσιακών μονάδων του δήμου, εξασφαλίζοντας πλήρως τις θέσεις εργασίας.

- Με θεσμοθέτηση μόνιμης, προγραμματικής συνεργασίας με τους δήμους της Μεσσηνίας και την Περιφέρεια για την αποφασιστική προώθηση των υποθέσεων του τόπου μας.

- Με την καθιέρωση ενεργού συμμετοχής και αποφασιστικής ψήφου των εκπροσώπων των κοινοτήτων στη λήψη αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο.

- Με ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας του δήμου και ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, για καλύτερη πρόσβαση στην πηγή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

2. Ενα νέο μοντέλο τοπικής οικονομίας για την επιστροφή και αξιοποίηση των νέων και μορφωμένων Καλαματιανών

- Με την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης στη Δυτική Παραλία και την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου δυναμικού για εφαρμοσμένη έρευνα σε στρατηγικούς τομείς για την Καλαμάτα (αγροτική ανάπτυξη, πολιτισμός).

- Με την καθιέρωση μιας ετήσιας Διεθνούς Αγροτικής Εκθεσης (στα πρότυπα της ΔΕΘ) για την ανάδειξη της πρωτογενούς παραγωγής ως στοιχείου ευημερίας των δημοτών.

- Με την υλοποίηση του master plan στο λιμάνι για τη λειτουργία του ως αφετηρίας κρουαζιερόπλοιων και την αναβάθμιση του διεθνούς αεροδρομίου για προσέλκυση νέων τουριστικών αγορών.

- Με την αξιοποίηση της πολιτιστικής διπλωματίας και της διπλωματίας των πόλεων (συνεργασία με κινεζική Σιάν) για προώθηση επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς και τη δημιουργία μόνιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας για τους δημότες.

- Με την επέκταση του προγράμματος χορήγησης υποτροφιών σε νέους επιστήμονες και ερευνητές με μόχλευση των πόρων από κληροδοτήματα, δωρεές και λοιπές δημόσιες δαπάνες.

3. Μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στήριξης των συμπολιτών μας

- Με καλύτερο συντονισμό και αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών κοινωνικής προστασίας του Δήμου (Παντοπωλείο, Ιατρείο, Φαρμακείο, ΚΑΠΗ, Κέντρο Κοινότητας κλπ) υπό μια αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

- Με τη λειτουργία του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλα τα χωριά του δήμου, για δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη (συντονισμός δράσεων).

- Με τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ σε όλα τα βασικά πεζοδρόμια του δήμου και τη δημιουργία Γραφείου-ΚΕΠ ΑΜΕΑ στο δήμο.

- Με την αναβάθμιση της λειτουργίας του υφιστάμενου Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης για την αποτελεσματικότερη εκπαίδευση και ένταξη των δημοτών στην αγορά εργασίας.

- Με την ίδρυση Δημοτικού Συμβουλίου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή των αντιπροσωπευτικών κοινωνικών φορέων του Δήμου.

4. Ανάδειξη της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού ως στρατηγικών προτεραιοτήτων

- Με την ανάπλαση όλων των σχολικών προαυλίων (πράσινο, δαπεδόστρωση γηπέδων) και ολοήμερα ανοιχτά σχολεία (απογευματινή ελεγχόμενη λειτουργία).

- Με άμεση δρομολόγηση αναβάθμισης των βασικών αθλητικών εγκαταστάσεων (Στάδιο, Κολυμβητήριο, Κλειστά Γυμναστήρια, ιστιοπλοΐα).

- Με την προώθηση της δημιουργίας Διεθνούς Αθλητικού και Προπονητικού Κέντρου στη Δυτική Παραλία, σε συνδυασμό με την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής αυτής.

- Με την άμεση λειτουργία του Μεγάρου Χορού ως Συνεδριακού Κέντρου και χώρου πολλαπλών πολιτιστικών δράσεων (εκθέσεις, παραστάσεις).

- Με τη διασύνδεση και την ολοκληρωμένη ανάδειξη των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων του δήμου, ειδικά της Αρχαίας Θουρίας.

5. Συνεκτική και ποιοτική τουριστική πολιτική

- Με την προώθηση λειτουργίας περιοχής ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) στη Δυτική παραλία, ώστε η Καλαμάτα να γίνει ορόσημο στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

- Με επιτάχυνση της αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου για τουριστικούς σκοπούς και εξασφάλιση των εσόδων του δήμου για τη στήριξη των αδύναμων συμπολιτών της και των σχολείων.

- Με την άμεση λειτουργία διαδραστικού, τουριστικού portal του δήμου στις βασικές ξένες γλώσσες.

- Με την προώθηση χρηματοδοτήσεων για την ίδρυση και την αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων στην ανατολική παραλία, τη Βέργα και τη Μαντίνεια.

- Με διαλειτουργικότητα της μαρίνας και του λιμανιού για την προσέλκυση τουρισμού κρουαζιέρας και με αξιοποίηση όλων των επωφελών μορφών τουρισμού (θρησκευτικός, ιατρικός, γαστρονομικός, αγροτουρισμός).

Με προσήλωση στα βήματα που αναπτύχθηκαν παραπάνω, και σε όσα θα αναπτυχθούν σε επόμενη παρέμβασή μας, μια νέα «επόκ» μπορεί να ανατείλει στην πατρίδα μας. Με συστράτευση των δημιουργικών δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας μπορούμε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Να φτιάξουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον. Για όλες και για όλους.

 

*Ο Νίκος Θεοδώρου είναι Δικηγόρος και Διδάκτωρ Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians του Μονάχου.


NEWSLETTER