Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018 19:10

Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία

Γράφτηκε από την
Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία

Του Χρίστου Παναγόπουλου

πρ. Πρέσβη της Ελλάδας

σε Κύπρο, Σερβία και ΗΠΑ

Πληθαίνουν καθημερινά τα σημάδια που με τρόπο αδιάψευστο μαρτυρούν ότι η κρίση που βιώνουμε την τελευταία 10ετία όχι μόνο δεν ξεπεράστηκε, αλλά στην ουσία βαθαίνει σε όλα τα μέτωπα. Πιο απογοητευτικό είναι το ότι οι πολίτες φαίνεται μοιρολατρικά να αποδέχονται την ζοφερή κατάσταση, χωρίς δυνάμεις αντίστασης - ο δε λαϊκισμός, αφού ισοπέδωσε όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου, προβάλλεται σαν νέα κανονικότητα.

Πρόσωπα που χωρίς να έχουν διακριθεί, με μόνες περγαμηνές και επάγγελμα τη διαμαρτυρία, τα τελευταία 4 χρόνια χωρίς σχέδιο προσπαθούν να αυτοσχεδιάσουν, με τα οικτρά αποτελέσματα που ζούμε να βρίσκονται σε ταπεινωτική δυσαρμονία με όσα ευαγγελίζονταν για να καταλάβουν την εξουσία.

Αποτύχαμε, έτσι, να μετατρέψουμε την κρίση σε αφετηρία για διόρθωση των κακώς κειμένων, που ασφαλώς υπήρχαν, και παραδόθηκε η χώρα στις πιο συντηρητικές, απαξιωμένες πρακτικές του παρελθόντος, με προμετωπίδα τον επιδοματικό διαμοιρασμό των δανεικών αντί της ανάπτυξης - η οποία όμως είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση.

Τα φαινόμενα αυτά της γενικευμένης σήψης δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τους πολίτες οδηγώντας τους σε μια παθητική στάση παραίτησης. Η ιστορική μας διαδρομή είναι πλήρης από παραδείγματα περιόδων που οι κρίσεις ακολουθήθηκαν από περιόδους αναγέννησης και ραγδαίας προόδου: Την ατιμωτική ήττα του 1896, γνωστού ως "μαύρο ‘97", σε σχετικά σύντομο διάστημα τη διαδέχθηκε η ανασύνταξη του Ελ. Βενιζέλου με τον τριπλασιασμό της πατρίδας και τη θεμελίωση σύγχρονης αστικής δημοκρατίας. Από τις διχαστικές και πολιτικά ανώμαλες περιόδους των ‘20 και ‘30 φτάσαμε στο έπος του 1940, την λαμπρή επέτειο του οποίου τιμούμε αύριο. Τη φρίκη του εμφύλιου τη διαδέχτηκε η ραγδαία ανάπτυξη της περιόδου 1956-1965, ενώ τη δικτατορία και την υποδούλωση της μισής σχεδόν Κύπρου την ακολούθησε η πιο ολοκληρωμένη περίοδος της αστικής δημοκρατίας μας, με όλες τις ατέλειες που όμως απερίσκεπτα έχει γίνει της μόδας να απορρίπτεται μετά βδελυγμίας!

Ο κύκλος φαίνεται να κλείνει, και πράγματι είναι ώρα -πριν να είναι αργά- νηφάλιες και ικανές ηγεσίες, ενισχυμένες με νέα άφθαρτα πολιτικά στελέχη, με εμπειρία και πραγματικές επιτυχίες στον δημόσιο βίο, να αναλάβουν το βαρύ έργο της ανόρθωσης: για μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα σφάλματα του παρελθόντος, που θα υπερβεί τον φαύλο κύκλο της ανωμαλίας.

Με θερμούς πατριωτικούς χαιρετισμούς για τη λαμπρή επέτειο του ιστορικού "Οχι", που εκτός από τη βαριά κληρονομιά της πρώτης συμμαχικής νίκης κατά του Αξονα, μας δίνει δύναμη και αυτοπεποίθηση για την υπέρβαση των προβλημάτων.


NEWSLETTER