Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 20:02

Δέκα βήματα για μια νέα «επόκ» στο Δήμο Καλαμάτας: Από τη θεωρία στην πράξη

Γράφτηκε από
Δέκα βήματα για μια νέα «επόκ» στο Δήμο Καλαμάτας: Από τη θεωρία στην πράξη

Μέρος Β’

Του Νικολάου Ε. Θεοδώρου*

Στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, με ανησυχία διαπιστώνει κανείς την επανάληψη ελαττωμάτων που οδήγησαν στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος της χώρας και στη βαθιά θεσμική και αξιακή μας κρίση.

Στην τοπική επικαιρότητα κυριαρχούν δηλωμένες ή επίδοξες υποψηφιότητες είτε με γενικολογίες είτε χωρίς ουσιαστικές θέσεις για το μέλλον της Καλαμάτας.

Σε πείσμα των καιρών και με αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, η παρούσα παρέμβαση ολοκληρώνει την παρουσίαση 10 συγκεκριμένων στρατηγικών προτεραιοτήτων και επεξεργασμένων θέσεων για το αύριο της πόλης μας, που ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες (βλ. Μέρος Α’ - φύλλο 27-28/10/2018).

Η Καλαμάτα σήμερα, κατά τη γνώμη μας, χρειάζεται επιπλέον:

 

6. ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

- Με άμεση, σημαντική αύξηση των δαπανών του δημοτικού προϋπολογισμού για έργα και επενδύσεις στα χωριά και τις γειτονιές σε σχέση με το κέντρο το Δήμου (διάθεση τουλάχιστον του 50% των σχετικών δαπανών).

- Με την ίδρυση Περιβαλλοντικού Πάρκου Φράγματος Παμίσου, για την αξιοποίηση και ανάδειξη της διαδρομής του ποταμού (από Αγιο Φλώρο ως Αρι) με δράσεις αγροτουρισμού και ήπιας αναψυχής.

- Με τη λειτουργία Συνοικιακών Συμβουλίων για την καταγραφή και αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων στις γειτονιές της πόλης.

- Με τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αναγέννηση και ανάδειξη των χωριών του Ταϋγέτου (προπονητικό κέντρο, χειμερινός τουρισμός, μονοπάτια πεζοπορίας).

- Με σύνταξη και εφαρμογή στρατηγικών σχεδίων ανάπτυξης ανά γειτονιά και κοινότητα με συνεργασία Δημοτικού Συμβουλίου και τοπικών εκπροσώπων, σε συμβατότητα με το αντίστοιχο συνολικό σχέδιο του Δήμου και με κάλυψη όλων των κρίσιμων τομέων (παραγωγή, παιδεία, υγεία, πολιτισμός, δημογραφική και περιβαλλοντική αειφορία).

 

7. ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

- Με επέκταση του δωρεάν ασύρματου δικτύου (wi-fi) σε όλη τη δημοτική επικράτεια.

- Με αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ώστε να εξυπηρετούνται διαδικτυακά όλες οι βασικές συναλλαγές με το Δήμο μέσω της ιστοσελίδας του.

- Με τη δημιουργία πληροφοριακής εφαρμογής για τα δρομολόγια των τοπικών συγκοινωνιών κάθε είδους (λεωφορείων, ακτοπλοϊκών, αεροπορικών, σιδηροδρομικών) και την επέκταση της τηλεματικής στις στάσεις των λεωφορείων.

- Με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για τη στοχευμένη επιτήρηση ευάλωτων περιοχών σε κρούσματα εγκληματικότητας και κρίσιμων σημείων για την οδική ασφάλεια και τη δημιουργία μηχανισμού ετοιμότητας και προειδοποίησης για την έγκαιρη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

- Με την ίδρυση ΚΕΠ στον Ταϋγετο (Αρτεμισία).

 

8. ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

- Με τη συγχρηματοδότηση της δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στην επικράτεια του δήμου, ώστε να εξασφαλίζεται πλήρης αυτονομία από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την καθιέρωση του δήμου ως παραγωγού ενέργειας προς όφελος των δημοτών.

- Με την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος σταδιακής απεξάρτησης της Καλαμάτας (νοικοκυριά, οχήματα και επιχειρήσεις) από τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας και την ανάδειξη των ανανεώσιμων πηγών μέσω επιδοτούμενων δράσεων (ηλεκτρικά οχήματα, βιοκλιματικές κατασκευές).

- Με την ανάδειξη της ελιάς και του ελαιολάδου σε πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής του δήμου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και την ΕΑΣ Μεσσηνίας (υποχρεωτική χρήση από τοπικές επιχειρήσεις και φορείς, συντονισμένη τυποποίηση, εξαγωγή και εμπορία).

- Με την εκτεταμένη εισαγωγή της οικιακής και συνοικιακής κομποστοποίησης (τουλάχιστον 1.000 νέοι κομποστοποιητές) για τη μείωση του όγκου -άρα και του κόστους- των προς διαχείριση απορριμμάτων.

- Με τη δημιουργία περιαστικού-περιβαλλοντικού πάρκου στο βόρειο τμήμα του Νέδοντα.

 

9. ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΤΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ, ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

- Με την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής για την πρόληψη της παραβατικότητας και τη λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα εκπονεί και θα υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις από κοινού με την Αστυνομία, την Εισαγγελία, τους κοινοτικούς εκπροσώπους και τα συνοικιακά συμβούλια.

- Με την αναβάθμιση και διαλειτουργικότητα των δημοσίων συγκοινωνιών (αστικών και υπεραστικών) και την προώθηση άμεσης επαναλειτουργίας του προαστιακού σιδηροδρόμου προς αεροδρόμιο-Μεσσήνη και προς Ασπρόχωμα - ΤΕΙ - Θουρία - Αρι - Πλατύ.

- Με εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για την οδική ασφάλεια και τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων.

- Με επέκταση και αναβάθμιση λειτουργίας της ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο και την παραλιακή ζώνη, δημιουργώντας παράλληλα σταθερές θέσεις μονίμων κατοίκων.

- Με την αναβάθμιση της λειτουργίας του Συντονιστικού Οργάνου για την πολιτική προστασία και μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης φυσικών καταστροφών σε συνεργασία με τις κοινότητες και τον επιστημονικό κόσμο.

 

10. ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

- Με τη δημιουργία ειδικού δημοτικού λογαριασμού στοχευμένης στήριξης οικογενειών δημοτών με χαμηλό εισόδημα, με έσοδα από την επωφελέστερη αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

- Με δημιουργία νέων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ, ώστε όλα τα παιδιά να καλύπτονται από τις διαθέσιμες θέσεις.

- Με κατασκευή παιδικών χαρών σε όλα τα μεγάλα χωριά και τις γειτονιές του δήμου.

- Με επέκταση των χρηματικών βραβείων επίδοσης «Νικολάου Πολίτη» σε περισσότερους διακριθέντες μαθητές όλων των σχολείων του δήμου και τη δωρεάν χορήγηση τάμπλετ με εκπαιδευτικές εφαρμογές.

- Με την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων υποτροφιών για δωρεάν φοίτηση διακριθέντων μαθητών στις δημοτικές σχολές της “Φάρις” (Ωδείο, Χορός, Εικαστικά).

 

Στόχος της παρούσας παρέμβασης είναι όχι μόνο να συμβάλει δημιουργικά στην ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου με βάση τις προτάσεις και τις θέσεις για το αύριο της Καλαμάτας, αλλά και να αφυπνίσει τη συλλογική μας συνείδηση σε σχέση με την ουσία της πολιτικής, που πρέπει να δίνει λύσεις και να βελτιώνει τη ζωή των πολλών, ιδίως όσων έχουν ανάγκη. Με όραμα, σχέδιο και πρόταση μπορούμε να αισιοδοξούμε πως μια νέα «επόκ» θα ξεκινήσει, με πρωταγωνιστές τους πολίτες. Η κρίσιμη ώρα πλησιάζει. Οι καιροί ού μενετοί.

 

*Ο Νίκος Θεοδώρου είναι Δικηγόρος και Διδάκτωρ Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians του Μονάχου.


NEWSLETTER