Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 14:12

Βρείτε κανένα πιο σοβαρό επιχείρημα

Γράφτηκε από τον
Βρείτε κανένα πιο σοβαρό επιχείρημα

 

Το είπαμε ήδη. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίσθηκε η κυβέρνηση το θέμα των σχέσεων κράτους-εκκλησίας συνιστά μια ακόμη κωλοτούμπα.

Καμία σχέση δεν έχουν όλα αυτά με όσα… απειλούσαν ότι θα επιβάλουν. Είναι μια «προσαρμογή» επιβίωσης. Και η ουσία των όσων συμφωνήθηκαν επιδέχεται πολλαπλών κριτικών προσεγγίσεων. Ιδίως δε το τέχνασμα εικονικής εξόδου των κληρικών από το Δημόσιο, για να αδειάσουν θέσεις για νέους διορισμούς.

Αλλά από εκείνους που διεκδικούν την εξουσία θα περιμέναμε πιο σοβαρή επιχειρηματολογία. Ακριβώς επειδή πρόκειται για σοβαρή υπόθεση. Και όχι την... εξυπνάδα του τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Μάκη Βορίδη, κατά τον οποίο τάχα "δεν θα μπορούμε να γιορτάζουμε σε δημόσιους χώρους τα Χριστούγεννα, δεν θα μπορούμε να βάζουμε καν φάτνες".

Με λίγο νηφάλια σκέψη θα βλέπατε ότι αλλού πρόκειται να δημιουργηθούν προβλήματα και όχι στον εορτασμό των Χριστουγέννων. Τον οποίο, για εμπορικούς λογούς, ακολουθούν ακόμη και χώρες καθόλου χριστιανικές.

Ενα από τα προβλήματα θα ανακύψει από την κουτοπονηριά «φεύγουν δέκα χιλιάδες, άρα μπορούμε να διορίσουμε άλλους τόσους». Κουτοπονηριά που αποδεικνύει πόσον επιπολαίως αντιμετωπίζει αυτή η κυβέρνηση τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Για τους οποίους, προφανώς, έχει την πεποίθηση ότι συγκροτούνται από «κουτόφραγκους». Οπότε, ο «πονηρός Αλέξης», αφού δεν κατάφερε να τους κάνει να χορεύουν στο ρυθμό του, τουλάχιστον μπορεί να τους ξεγελάσει. Να τους εξαπατήσει.

Να μου το θυμηθείτε ότι στο θέμα αυτό πάμε για νέα σύγκρουση. Δεν ξέρω πόσοι είναι διατεθειμένοι να «καταπιούν» αυτή την εξυπνάδα στο εσωτερικό της χώρας. Αλλά εκείνοι που μας ελέγχουν ασφυκτικώς δεν προβλέπω ότι θα αποδεχθούν πως τάχα το Δημόσιο, ο κρατικός κορβανάς, απαλλάχτηκε από τα κονδύλια για τους ιερωμένους. Μόνο και μόνον επειδή καταβάλλονται με άλλη διαδικασία. Οπότε δεν αναμένω να εγκρίνουν περιχαρώς τους δέκα χιλιάδες νέους διορισμούς που επισείει, ως προεκλογικό «άσο στο μανίκι» του, ο κ. Τσίπρας.

Ενδεχομένως αυτό ακριβώς επιδιώκει και ο κ. Τσίπρας: Μια σύγκρουση που θα τον εμφανίζει ως τον «καλό» που θέλει να δώσει δουλειά στα παιδιά μας, ενώ οι «κακοί» Ευρωπαίοι του το απαγορεύουν.

Και εσάς, της αντιπολίτευσης, θα επιχειρεί να σας «στριμώξει» με το ερώτημα: Θέλετε ή όχι να δώσουμε ευκαιρία σε δέκα χιλιάδες νέους;

Ολα αυτά όμως απαιτούν σοβαρές πολιτικές αναλύσεις. Και όχι ρητορικά πυροτεχνήματα για τις φάτνες των Χριστουγέννων. 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER