Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2018 20:20

Θέλουμε τη Μεσσηνία αλλιώς

Γράφτηκε από την
Θέλουμε τη Μεσσηνία αλλιώς

Το κεντρικό σύνθημα στο πρόσφατο 3ο Συνέδριο του Ποταμιού ήταν το “Θέλουμε την Ελλάδα αλλιώς”. Πολίτες απ’ όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό εξέφρασαν τα δικά τους θέλω, ώστε να γίνει επιτέλους και η Ελλάδα μια κανονική χώρα όπου το αυτονόητο να μη φαντάζει ουτοπία.

Ετσι, κάθε συνάνθρωπός μας είναι δίκαιο να θέλει ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας. Οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι που βλέπουν ανίσχυροι το παρόν τους ναρκοθετημένο και το μέλλον τους σχεδόν ανύπαρκτο, είναι εύλογο να ζητάνε από την Πολιτεία να πάρει τα μέτρα που θα τους βγάλουναπό το αδιέξοδο. Ενας επιχειρηματίας είναι ορθολογικό να θέλει να μη μοιράζεται τα κέρδη του με το κράτος. Μια γυναίκα είναι φυσικό να θέλει να αισθάνεται ασφαλής όταν πέφτει το σκοτάδι. Ενα άτομο με κινητικά προβλήματα είναι αυτονόητο να θέλει ίσα δικαιώματα στη ζωή. Τα παιδιά μεταναστών β’ γενιάς είναι λογικό να θέλουν να μη αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας. Οι νέοι που οδηγούνται στην δύσκολη επιλογή της μετανάστευσης είναι θεμιτό να θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους.

Ο προβληματισμός μας για όλα αυτά που πρέπει να αλλάξουν στη χώρα, ατέλειωτος - και αναπόφευκτα έφτασε και στα όρια της περιοχής μας: Γιατί η Μεσσηνία με τις τόσες ομορφιές και τα εκλεκτά αγροτικά της προϊόντα δεν μπορεί να προσφέρει ένα δελεαστικό αύριο στα παιδιά της; Εργασία, ποιότητα ζωής και πολιτιστικές δράσεις όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά όλο το χρόνο.

Εμείς, λοιπόν, θα θέλαμε τα αγροτικά μας προϊόντα αντί να εξάγονται προς τυποποίηση σε γειτονικές χώρες, να βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων του εξωτερικού σε συσκευασίες που θα παρασκευάζονται στον τόπο μας και θα τον διαφημίζουν παντού. Θα θέλαμε το τουριστικό μας προϊόν να ξεφύγει από το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» και να εκσυγχρονιστεί προσφέροντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Θα θέλαμε ένα περιφερειακό οδικό δίκτυο ασφαλές και λειτουργικό.

Ωστόσο, κανένα από τα θέλω μας, ούτε στη Μεσσηνία ούτε στην Ελλάδα, δεν θα γίνει πράξη αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς ως πολίτες. Εμείς πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στη χώρα. Σήμερα φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ η φράση του Τζον Κένεντι: Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου!

 

Κωνσταντίνος Καλοφωλιάς

Σταυρούλα Κάτσου


NEWSLETTER