Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 14:19

Θα τους μείνει η κουτοπονηριά των διορισμών

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Θα τους μείνει η κουτοπονηριά των διορισμών

Εχω γράψει και άλλοτε ότι εκτιμώ την «ντομπροσύνη», την ευθύτητα με την οποία εκφράζεται και την καθαρότητα σκέψης του μητροπολίτη Δωδώνης (πρώην Ζακύνθου) Χρυσοστόμου.

Και έχουμε τώρα μία ακόμη επιβεβαίωση. Διότι, με συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, έδωσε επακριβώς το στίγμα τού πού βρισκόμαστε ως προς τη συμφωνία Ιερώνυμου-Τσίπρα: «Κάηκε το θέμα όταν βγήκε ο κ. Τζανακόπουλος και είπε ότι απολύονται 10.000 κληρικοί… Εδωσε ελπίδα σε 10.000 ανθρώπους και “κρέμασε στα μανταλάκια” 10.000 κληρικούς».

Αλλά βεβαίως την «πατάτα» αυτή είναι άδικο να την χρεωθεί μόνο ο Τζανακόπουλος. Διότι την επομένη των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και των παράλληλων πανηγυρισμών του Πολάκη και άλλων τινών για τη μεγάλη ευκαιρία χιλιάδων διορισμών, το ίδιο ακριβώς μήνυμα εξέπεμψε και ο, υποτίθεται, υπεύθυνος πρωθυπουργός της χώρας. Αποδεικνύοντας ότι προχώρησε σε αυτήν την, υπό αίρεση, συμφωνία, όχι με πολιτικά κριτήρια ρύθμισης των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας, αλλά με κουτοπόνηρες πολιτικάντικες σκέψεις και βλέψεις.

Τώρα η συμφωνία αυτή είναι «στον αέρα». Και τόσο ο Χρυσόστομος, όσο και το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου τονίζουν με έμφαση ότι η προφορική συμφωνία που ανακοινώθηκε δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε ένα γραπτό κείμενο που θα καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή όλων των όρων. Αποκλείουν δηλαδή τα παζάρια «να τα βρούμε κάπου στη μέση».

Αλλά ακόμη και αν κατέληγαν σε συμφωνία οι δύο πλευρές για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, η κυβερνητική κουτοπονηριά δεν θα μπορούσε να περάσει από κανένα θεσμικό ευρωπαϊκό όργανο. Η καταβολή επιδότησης, ίσης με τη σημερινή μισθοδοσία τους, δεν θα μπορούσε να… ξεγελάσει κανέναν ότι τάχα οι κληρικοί έπαψαν να μισθοδοτούνται από το Δημόσιο, ότι… ξαλάφρωσε ο κρατικός κορβανάς.

Ετσι οι πανηγυρισμοί μένουν μόνο για τα μίσθαρνα παπαγαλάκια της κρατικής τηλεόρασης, τύπου Ακριβοπούλου, Καψώχα και Σία. Αυτής της «δημόσιας» τηλεόρασης που διεκδικεί τον τίτλο της τρίτης... Κορέας. Εκτός από τη Νότια και τη Βόρεια έχουμε και την… ευρωπαϊκή Κορέα. Με το θράσος των εκφωνητών και παρουσιαστών της να ξεπερνά κάθε όριο, τόσο ώστε να βαπτίζουν, διά στόματος Ακριβοπούλου, συλλήβδην, όλους τους αρχιερείς, που εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη συμφωνία ως… «χρυσαυγίτες». Ακόμη και τον άλλο Χρυσόστομο, τον Μεσσηνίας, που έχει αναμφισβήτητες δημοκρατικές περγαμηνές.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER