Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 15:24

Οι τοκογλύφοι και οι πληρωμένοι «δημοσιογράφοι»

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Οι τοκογλύφοι και οι πληρωμένοι «δημοσιογράφοι»

Είναι πράγματι μεγάλη επιτυχία της ΕΛΑΣ η εξάρθρωση αυτού του μηχανισμού τοκογλυφίας και λαθρεμπορίας χρυσού, που «ξεζούμιζε» τόσες χιλιάδες οικογένειες που υπέφεραν και υποφέρουν από την κρίση.

Και υπάρχει μια παράμετρος που με ενδιαφέρει ιδιαιτέρως. Είναι ο εξευτελισμός των μέσων ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας. Με εκείνους που είχαν την ευθύνη αντίδρασης να μην ασχολούνται καν με το θέμα και το θλιβερό του θέαμα.

- Με επίμονους αγώνες συναδέλφων της δικής μου γενιάς καταφέραμε να αποκτήσει η Ενωση Συντακτών έναν κώδικα δεοντολογίας. Εχουμε πια θεσμοθετημένα συνδικαλιστικά όργανα, που υποτίθεται ότι έχουν ως αποστολή τη διαφύλαξη του κύρους της δημοσιογραφίας. Την επαγρύπνηση για την εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας που έχουμε ψηφίσει. Προσωπικώς, διέθεσα ένα σοβαρό ποσό από το εφάπαξ που έλαβα όταν συνταξιοδοτήθηκα, για να εκδοθεί σε βιβλίο η άριστη δουλειά των συναδέλφων Αντώνη Χατζή και Νίκου Ελευθερόγλου, όπου καταγράφονταν οι δημοσιογραφικοί κώδικες δεοντολογίας και οι αντίστοιχες συνταγματικές ή νομικές διατάξεις από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Ενα βιβλίο που έμεινε τελικώς στα… αζήτητα.

Ενας από αυτούς τους κανόνες, στον οποίο όλοι συμφωνούν, είναι ότι ο δημοσιογράφος δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί την όποια προβολή έχει αποκτήσει κατά την άσκηση της δημοσιογραφίας, για να διαφημίζει εμπορικά προϊόντα και υπηρεσίες. Με μια μοναδική εξαίρεση: Την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου, μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Οπως για παράδειγμα το «Χαμόγελο της Ζωής», οι καμπάνιες ενημέρωσης για τον καρκίνο κ.λπ.

- Εχουμε και συνταγματικώς κατοχυρωμένη αναμάρτητη αρχή, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το οποίο υποτίθεται ότι επαγρυπνά για την εφαρμογή και του νόμου και της δεοντολογίας, τόσο από τους πολύφερνους ιδιοκτήτες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, όσο και από κάτι γυαλιστερούς υπηρέτες τους, που προβάλλονται ως «δημοσιογράφοι». Ετσι για να τρίζουν τα κόκαλα του Παλαμά, του Μελά, του Καβαφάκη, του Νίτσου ή του Παλαιολόγου. Και τα δικά μου, όταν θα έχω φύγει, που ξεσκέπασα από την «Ελευθεροτυπία» μερικές από τις πιο άγριες υποθέσεις τοκογλυφίας, με μια τρίμηνη έρευνα.

Αλλά κανείς από αυτούς δεν συγκινήθηκε όταν η τοκογλυφία διαφημιζόταν τηλεοπτικώς ως… κανονική παροχή υπηρεσιών. Ούτε όταν κάποιοι τηλεοπτικοί αστέρες, έναντι φακελακίου, πρόβαλαν… συνεντεύξεις με τον εγκέφαλο αυτής της συμμορίας. Ας ελπίσουμε ότι θα ξυπνήσουν τώρα και θα κινηθούν αναδρομικώς. Και η ΕΣΗΕΑ και το ΕΣΡ.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER