Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2018 11:02

Θαυμάστε λειτουργία «κράτους»!

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Θαυμάστε λειτουργία «κράτους»!

Την Παρασκευή εκδικαζόταν μια σημαντική υπόθεση στο Εφετείο Αθηνών. Αφορούσε την πολύκροτη υπόθεση παραλαβής του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Του γνωστού C4I. Για το οποίο προετοιμάζεται, από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, νέα πολιτική «δίκη», με στόχο να πληγεί ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, το ΚΙΝΑΛ και, αν τα καταφέρουν, και κανένας υπουργός της Νέας Δημοκρατίας – αλλά χωρίς να ενοχληθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για να μην προκληθούν οι «καραμανλικοί».

Αυτό που συνέβη επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η Αθήνα παραμένει η... ευρωπαϊκότερη πρωτεύουσα του Τρίτου Κόσμου. Αντιγράφω από το ρεπορτάζ της συναδέλφου Ιωάννας Μάνδρου:

«Οι δικαστές ήταν στην δικαστική έδρα με τα παλτό τους, και η εισαγγελέας χρειάστηκε να ζητήσει διακοπή για να φορέσει παλτό και κασκόλ! Αυτά στο εφετείο της Αθήνας, το μεγαλύτερο δευτεροβάθμιο δικαστήριο της χώρας».

Μιλάμε για το ίδιο καλλιμάρμαρο κτήριο, στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου στεγάζεται και ο Αρειος Πάγος. Η ανέγερση του οποίου θεωρήθηκε το μεγαλύτερο βήμα για τον εκσυγχρονισμό των χώρων απονομής της δικαιοσύνης, όπως και η αξιοποίηση των κτηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων, από τον αείμνηστο Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη. Εστω και αν ο γράφων το θεώρησε βέβηλο αρχοντοχωριατισμό, αφού, για την ανέγερσή του χρειάσθηκε να γίνει ένα πολιτιστικό και ιστορικό έγκλημα. Να κατεδαφισθούν, το 1971, από το δικτατορικό καθεστώς, τα πυργοειδή πέτρινα κτήρια των φυλάκων Αβέρωφ. Από όπου πέρασαν μερικές από τις επιφανέστερες προσωπικότητες του πολιτικού και του πνευματικού μας κόσμου. Σε καμία ανεπτυγμένη κοινωνία δεν θα ισοπέδωναν τα κελιά από τα οποία πέρασαν πρωθυπουργοί, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, και εμβληματικές προσωπικότητάς της Αριστεράς, όπως ο Νίκος Μπελογιάννης.

Τώρα λοιπόν, το «Θέμιδος Μέλαθρον» είναι σε μια κατάσταση που θυμίζει τη λαϊκή ρήση «απέξω κούκλα κι από μέσα πανούκλα». Σε καμία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και εκείνες του απώτατου Βορρά, που αντιμετωπίζουν μόνιμο «πολικό ψύχος», δεν θα συνέβαινε να διακοπεί μια σοβαρή δική επειδή οι δικαστές και οι άλλοι παράγοντες… τουρτούριζαν από το κρύο.

Εδώ, αυτά δεν μας ξενίζουν. Διότι προέχει η εμφάνιση πλασματικών πλεονασμάτων. Με περικοπές εις βάρος νοσοκομείων, δικαστηρίων, σχολείων. Ενώ την ίδια ώρα διπλασιάζονται οι δαπάνες για «μετακλητούς υπαλλήλους». Δηλαδή για τον κομματικό στρατό.

Δεν είναι να θαυμάζουμε τη λειτουργία αυτού του κράτους;

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER