Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 15:17

Με αυτό το «έλλειμμα» τι θα γίνει;

Γράφτηκε από τον
Με αυτό το «έλλειμμα» τι θα γίνει;

Ειπώθηκαν πολλά περί οικονομικών πλεονασμάτων και ελλειμμάτων κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού.

Αλλά, δυστυχώς, δεν ασχολήθηκε η εθνική μας αντιπροσωπεία με το μεγαλύτερο, το δραματικότερο έλλειμμα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Το έλλειμμα… Ελλήνων. Αυτό το οποίο είναι ήδη επικίνδυνο και πρόκειται να γίνει ακόμη εφιαλτικότερο τις επόμενες δεκαετίες, αν δεν αντιληφθούν οι πολιτικοί μας ηγέτες, όλων των αποχρώσεων, ότι πρόκειται για ένα κατεξοχήν εθνικό πρόβλημα με το οποίο πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά.

Ηδη από το 2013, μια ομάδα επιστημόνων είχε παρουσιάσει κάποια στοιχεία που έπρεπε να αφυπνίσουν τους πολιτικούς. Συμφώνως με τα όσα αποκάλυψαν τότε, στην Ελλάδα ο δείκτης γονιμότητας (αριθμός παιδιών που γεννά μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της) κυμαίνεται περίπου στο 1,39 για τον γενικό γυναικείο πληθυσμό και πιθανότατα και κάτω από το 1 στις αμιγώς Ελληνίδες. Και αυτό όταν για την ομαλή αναπαραγωγή του είδους ο δείκτης γονιμότητας θα πρέπει να είναι άνω του 2,1!

Τώρα έχουμε ένα ακόμη «καμπανάκι» από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Οι ερευνητές του οποίου προειδοποιούν ότι με τη συνεχιζόμενη μείωση των γεννήσεων, ο μαθητικός πληθυσμός της χώρας πρόκειται να μειωθεί κατά το ένα τρίτο ως το 2035. Συγκεκριμένα, από 1,48 εκατ. μαθητές το 2008 και ως αποτέλεσμα της μείωσης των γεννήσεων, το 2035 θα φοιτούν στα ελληνικά νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια μόλις 1,05 εκατ. παιδιά. Ενδεικτική της μείωσης είναι η πτώση που καταγράφεται στα παιδιά της πρώτης τάξης του δημοτικού σχολείου. Στην τελευταία πενταετία μειώθηκαν κατά 6% και από 108.500 το 2013 υποχώρησαν κατά το περσινό σχολικό έτος σε 102.000.

Το μόνο παρήγορο που ακούσαμε από πολιτικά χείλη είναι η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για ένα επίδομα 2.000 ευρώ σε κάθε γυναίκα που αποκτά παιδί και η επαναχορήγηση κάποιων φορολογικών ελαφρύνσεων. Παρήγορο, επειδή δείχνει ότι έχει αντιληφθεί το πρόβλημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά τελείως ανεπαρκές για την ανατροπή μιας καταστροφικής πορείας συρρίκνωσης του ελληνισμού.

Αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως έθνος χρειάζονται γενναία μέτρα για τη στήριξη της μητρότητας, γενναία κίνητρα προς τα νέα ζευγάρια. Και ειδικώς προς τις νέες γυναίκες, για να μην μένουν… στέρφες ή να κάνουν το πολύ ένα παιδί κοντά στα 40 τους, όπως είναι η επικρατούσα τάση.

 Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER