Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018 15:11

Ψάχνουν λύση στα προσωπικά τους προβλήματα με μοχλό πίεσης τα αδέσποτα της Καλαμάτας;

Γράφτηκε από την

 

Γράφει ο Παναγιώτης Δ. Τσικούρης*

Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018 περισυλλέξαμε το αδέσποτο πίτμπουλ που περιεφέρετο στην περιοχή Αύρας & Κρήτης κατόπιν υπόδειξης των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας. Η επέμβασή μας υπήρξε ως συνήθως άμεση, αναίμακτη και αποτελεσματική.

Το ρεπορτάζ της κ. Νικολέττας Κολυβάρη δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας σας την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου. Υπήρξε πλέρια χρονική επάρκεια για τη σωστή ενημέρωση της δημοσιογράφου και την αντίστοιχη πληροφόρηση του αναγνωστικού σας κοινού για την από τριημέρου επέμβασή μας με την περισυλλογή, την κτηνιατρική μέριμνα και τη φιλοξενία στις αδειοδοτημένες κατάλληλες εγκαταστάσεις μας για τον εν λόγω σκύλο, όπως και όλους φυσικά όσους σύμφωνα με το νόμο περισυλλέγουμε.

Το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων σκύλων λειτουργεί σταθερά, συστηματικά και ιδιαίτερα αποτελεσματικά, μιας και την προηγούμενη περίοδο Οκτώβρης 2016-Οκτώβρης 2017 περισυλλέχθηκαν και στειρώθηκαν περί τους 85 σκύλους και εφέτος από Ιούλιο 2018 έως σήμερα περισσότεροι από 50 σκύλοι. Επιπλέον περισυλλέχθηκαν από εμάς και νοσηλεύτηκαν από τον αρμόδιο κτηνίατρο και κάποιες γάτες. Μέσα σε αυτούς και κάποιοι επικίνδυνοι σκύλοι (τους οποίους διατηρήσαμε στη ζωή φιλοξενώντας τους, ενώ παράλληλα τους ηρεμήσαμε) και οι οποίοι τελικά υιοθετήθηκαν από πραγματικά φιλόζωο συμπολίτη μας και όχι από κάποιον κατ’ επίφαση η κατ’ επάγγελμα φιλόζωο. Ο ΦΟΚ αρνήθηκε σθεναρά να τους υιοθετήσει (όπως ο νόμος ορίζει για να αποφευχθεί η ευθανασία τους καταδικάζοντάς τους έτσι στο χειρότερο), έτσι ο δήμος αναγκάστηκε να συγκαλέσει την τριμελή επιτροπή κτηνιάτρων, με σκοπό να ευθανατωθούν. Κατόπιν επτάμηνης φιλοξενίας στο χώρο μου και μόνον αφού βρέθηκε ο ζωόφιλος συμπολίτης που θα τους υιοθετούσε, ο ΦΟΚ τυπικά απεδέχθη την υιοθεσία τους (υποχρεωτικά μέσω αυτών), χωρίς ποτέ ούτε καν κάποιο μέλος τους να έχει ακουμπήσει τους συγκεκριμένους σκύλους και όλα αυτά στη διάρκεια της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου 2016-2017.

Οσον αφορά στις οδηγίες προς τους συμπολίτες μας για τον τρόπο αντίδρασής τους όταν κληθούν να αντιμετωπίσουν αδέσποτο επιθετικό σκύλο, αρμόδιοι για συμβουλές είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Σκύλων ή έστω ένας έμπειρος επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και όχι η κ. πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας!!! Στο ζήτημα της επέμβασης για την περισυλλογή των ζώων θέλω να σας ενημερώσω πως δραστηριοποιούμαστε 6 ημέρες εβδομαδιαία και τα Σάββατα, προς αποκατάσταση της αλήθειας. Οσον αφορά στις επιδιώξεις του ΦΟΚ για συνεργασία με σύμβαση (μνημόνιο συνεργασίας) με το Δήμο Καλαμάτας, σας παραπέμπω στο σχετικό νόμο 4039/12, άρθρο 9, παράγραφος 1, σχετικά με την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς: «1. Οι δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων, καθώς και από φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων. Οι κατά τα ως άνω φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που εγκρίνονται από τον αρμόδιο δήμο οφείλουν να διαθέτουν υποδομή, συνισταμένη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό των ζώων. Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται το είδος και ο αριθμός των εγκαταστάσεων και των οχημάτων, καθώς και η εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού, που πρέπει να διαθέτουν οι φιλοζωικές ενώσεις και τα σωματεία για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτής της παραγράφου».

Απ’ όσα δήλωσε η ίδια η κ. πρόεδρος ο ΦΟΚ στερείται την κατά νόμο προβλεπόμενη άδεια στο κτήμα DASH Pet heaven σχήματος λεκάνης όπου στο κέντρο της φιλοξενούνται παρανόμως τα περισυλλεχθέντα απ’ αυτούς αδέσποτα. Δυστυχώς τις βροχερές ημέρες κάθε χειμώνα τα αδύναμα να εισακουστούν από εμάς λόγω της απόστασης περισυλλεχθέντα ζώα (προτού προωθηθούν σε άγνωστες κατευθύνσεις στις αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης) επιδίδονται σε λασπομαχίες με γοερά ουρλιαχτά απελπισίας!!! (Εξ αιτίας της ορμητικά κινούμενης νερόλασπης που πλημμυρίζει κατεβαίνοντας τους χώρους φιλοξενίας από τούς γύρω λόφους στο κέντρο της λεκάνης απορροής!).

Πώς είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο γεωφυσικό ανάγλυφο να δοθεί άδεια κυνοκομείου; Ο ΦΟΚ δεν διαθέτει κατάλληλο αδειοδοτημένο αυτοκίνητο και φυσικά δεν διαθέτει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό (όπως ο νόμος ορίζει).

Τέλος η πίεση προς το Δήμο Καλαμάτας για να παρανομήσει πρέπει επιτέλους να ενεργοποιήσει τις κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες και τους θεσμούς. Είναι νόμιμες οι συμβάσεις που έχουν καταρτιστεί για παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα για στειρώσεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τους δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, Νέστορος - Πύλου; Τα εντάλματα πληρωμής πώς εγκρίνονται από τους φορείς: δημοτικούς υπαλλήλους, αιρετούς και ελεγκτές για την πληρωμή του ΦΟΚ με τους υποτιθέμενους ερασιτέχνες-εθελοντές; (Εκτός εάν οι αρμόδιοι εθελοτυφλούν εσκεμμένα στις πρακτικές του ΦΟΚ που στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί ανασφάλιστους κακά αμειβόμενους εργαζόμενους) για τη διαχείριση, περισυλλογή, φιλοξενία, κτηνιατρικές πράξεις-χειρουργεία, για τα οποία έχει κατ’ επανάληψη χρησιμοποιήσει από... μη αδειοδοτημένους χειρουργούς (κυρίως αλλοδαπούς) έως μαθητευόμενους φοιτητές-τριες Κτηνιατρικής στο καθιστικό της κατοικίας της κ. προέδρου. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι και το σηπτικό οικιακό περιβάλλον μπορούν να ανταποκριθούν στην ποιότητα εργασίας και ευζωίας που δικαιούνται οι τετράποδοι αδέσποτοι φίλοι μας; Πόσοι εκ των χειρουργηθέντων άραγε επέζησαν; Οι δημότες των γύρω δήμων που πληρώνουν για τις ανωτέρω υπηρεσίες αλλά και οι δημότες Καλαμάτας στο παρελθόν αισθάνονται πως τα χρήματά τους αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο;

Τροφή για σκέψη στους νοήμονες αναγνώστες σας!!!

* Εκπαιδευτικός - εκπαιδευτής ζώων, ανάδοχος προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων