Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 14:11

Πότε θα πάρετε το «παιχνίδι» επάνω σας;

Γράφτηκε από τον
Πότε θα πάρετε το «παιχνίδι» επάνω σας;

Πάει και αυτό. Με τη θλιβερή εικόνα μιας πλειοψηφίας «κουρελού», η κυβέρνηση Τσίπρα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Και αμέσως κινεί τις διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπου θα καταφέρει να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία.

Απλώς θα αλλάξουν μερικά «κουρέλια». Ενα-δυο υφάδια ίσως βγουν από το στημόνι των προχθεσινών 151. Αλλά θα προστεθούν νέα. Και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει καταγάγει άλλη μια περιφανή πολιτική νίκη, πορευόμενος προς τις εκλογές με τον «αέρα» του ηγέτη που λύνει προβλήματα που δεν έλυσαν οι άλλοι.

Είχα πολλάκις προειδοποιήσει για την πορεία αυτή των πραγμάτων. Αναφέρω χαρακτηριστικώς μια επισήμανση από το κείμενό μου που δημοσιεύθηκε πέρυσι στις 23 Ιανουαρίου. Αμέσως μετά το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, υπό την επήρεια του οποίου άλλαξε γραμμή πλεύσης ο αρχηγός της ΝΔ:

Με συμπαθάτε κ. Μητσοτάκη. Ο ηγέτης δεν ακολουθεί τις μάζες. Τις οδηγεί. Δεν παρασύρεται από τις κραυγές και δεν διαμορφώνει την πολιτική του θέση από αυτές. Πάει κόντρα στο ρεύμα και διαμορφώνει εκείνος ένα νέο ρεύμα. Αν ο Τσίπρας καταφέρει να φτάσει σε λύση, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, θα έχει καταστεί ο ηγέτης που τολμά και λύνει χρονίζοντα προβλήματα. Αντιλαμβάνεσθε τι δώρο του κάνετε με τις κυκλοθυμίες σας;”.

Αλλά το κυκλοθυμικό σύνδρομο δεν επηρέασε μόνον την ΝΔ. Ταλανίζει και το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά, που κατέληξε να μην θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, διότι θα έχανε τον Θεοχαρόπουλο και τη σφραγίδα της ΔΗΜΑΡ. Οπως οδηγεί και σε κατάσταση διάλυσης το Ποτάμι. Σε άλλη κοίτη Θεοδωράκης και Μαυρωτάς, σε άλλη Αμυράς και Ψαριανός, με τον Λυκούδη…ωσεί παρών.

Θα το περάσει και αυτό λοιπόν. Και έπονται τα πιο δύσκολα. Η αναθεώρηση του Συντάγματος. Αν και σε αυτή την υπόθεση η στάση της αντιπολίτευσης θα είναι η απόλυτη άρνηση, τότε, με δεδομένο ότι απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών, θα έχει χάσει μια κρίσιμη πολιτική μάχη ο Τσίπρας. Θα έχει επιτύχει μια νίκη η Νέα Δημοκρατία. Μια νίκη όμως Πύρρειο. Γιατί θα εμφανίζεται να υπεραμύνεται του σημερινού καθεστώτος, με την προκλητική επινόηση για την ατιμωρησία των πολιτικών. Και θα έχουν χαθεί άλλα πέντε χρόνια για την αλλαγή του Συντάγματος.

Μήπως είναι ώρα να αλλάξετε τακτική, παίρνοντας επιθετικές, θετικές, πρωτοβουλίες, αντί του συνεχούς αμυντικού «κατενάτσιο»;

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 


NEWSLETTER