Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 14:42

Προσοχή στην επιλογή των «όπλων»

Γράφτηκε από τον
Προσοχή στην επιλογή των «όπλων»

Ελπίζω ότι απέχουν της αληθείας κάποιες επίμονες «δημοσιογραφικές πληροφορίες» των τελευταίων ωρών. Κατά τις οποίες, η ρήση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η Νέα Δημοκρατία πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα «βαριά όπλα» που διαθέτει, στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μεταφράζεται σε κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.

Θεωρώ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ εξυπνότερος εκείνων που του εισηγούνται μια τέτοια κίνηση. Κίνηση χωρίς καμία πολιτική αξία, από τη στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση-«κουρελού» πήρε μόλις πριν από λίγες ημέρες ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία εξασφάλισε με τα «υφάδια» των περιπλανωμένων.

Ελπίζω ότι κάτι εξυπνότερο θα δούμε. Οπως για παράδειγμα:

* Πρόταση υπογραφόμενη από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και τους εναπομείναντες του Ποταμιού, για την προκήρυξη δημοψηφίσματος, ώστε να αποφανθεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός αν η συμφωνία αυτή είναι συμβατή με εκείνο που θεωρεί ως εθνικό συμφέρον. Με αναβολή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας, για την επομένη του δημοψηφίσματος.

* Πρόταση, τουλάχιστον, αν προκηρυχθεί το δημοψήφισμα, υπέρ του οποίου έχουν ταχθεί και προσωπικότητες του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου που άλλοτε στήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ (ενδεικτικώς αναφέρω τις περιπτώσεις Μαχαιρίτσα και Παπακωνσταντίνου), να ισχύσει η συνταγματική πρόβλεψη για απόλυτη πλειοψηφία των τριών πέμπτων. Δηλαδή για 180 βουλευτές.

* Ταυτόχρονη κατάθεση πρότασης για το αυτονόητο: Ονομαστική ψηφοφορία, ώστε ο καθένας να κριθεί από τον λαό για τη στάση του. Ιδίως εκείνοι οι οποίοι στο παρελθόν, για ήσσονος σημασίας θέματα, είχαν υποστηρίξει την ανάγκη προσφυγής στην «άμεση δημοκρατία» των δημοψηφισμάτων, επικαλούμενοι μάλιστα ακόμη και το παράδειγμα της Ελβετίας. Αλλά και εκείνοι, όπως οι παραμένοντες και όσοι βουλευτές των ΑΝΕΛ ...απέδρασαν, με πρώτον και «καλύτερο» τον αρχηγό τους Πάνο Καμμένο, είχαν απεριφράστως ταχθεί υπέρ της πλειοψηφίας των 180.

Μια πρόταση δυσπιστίας, στη συγκεκριμένη συγκυρία, μόνο ως «βαρύ όπλο» δεν μπορεί να εννοηθεί. Διότι δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από μια βολή με άσφαιρα πυρά. Κατώτερη δηλαδή και από τις πανηγυριώτικες κρητικές «μπαλωθιές», που, δυστυχώς, κάθε άλλο παρά είναι άσφαιρες.

Ελπίζω ότι θα δούμε να επιλέγονται από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου» πραγματικά κοινοβουλευτικά «όπλα». Οχι απλές κροτίδες για τα… αυτιά του κόσμου. Γιατί αξίζει τον κόπο να δούμε κάποιους να βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 

 

 


NEWSLETTER