Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 12:22

Με επιτόκιο 17 φορές ακριβότερο

Γράφτηκε από τον
Με επιτόκιο 17 φορές ακριβότερο

Βλέποντας και ακούγοντας τα όργανα της κομματικής προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ, από την «Αυγή», την «ΕφΣυν», το Σαββίδειον «Εθνος», ως την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, καθώς πανηγυρίζουν για τη μεγάλη «έξοδο στις αγορές» με τέτοια έπαρση, λες και πρόκειται για την έξοδο του Μεσολογγίου, μου έρχονται στο νου οι πρώτοι στίχοι από τον ύμνο της 4ης Αυγούστου:

Γιατί χαίρεται ο κόσμος

και χαμογελάει, πατέρα,

γιατί λάμπει ο ήλιος έτσι

γιατί φέγγει έτσι η μέρα;

Για ποιο ακριβώς «επίτευγμα» πανηγυρίζουν, αλήθεια, τόσον ώστε μας ζητούν να είμεθα εθνικώς υπερήφανοι, ωσάν να ανεβαίνουν σε διεθνή βάθρα σαν τον Πετρούνια, τον Λάνθιμο, τον Αντετοκούνμπο ή τον Τσιτσιπά; Για το ότι δανείσθηκαν 2,5 δισεκατομμύρια, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την προεκλογική τους «επίθεση», με επιτόκιο 3,6%; Μα αυτό θα έπρεπε να τους κάνει να κρύβονται αντί να πανηγυρίζουν.

Διότι αυτό το επιτόκιο είναι 17 φορές ακριβότερο από αυτό που πληρώνουν άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Με την Ισπανία να δανείζεται με επιτόκιο 0,21% και την Πορτογαλία, που πέρασε και αυτή από τη δίνη των μνημονίων, 0,34%. Για να μην κάνουμε σύγκριση με το πώς δανείζονται κάποιες βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Γερμανία και η Δανία, όπου το επιτόκιο είναι ακόμη και αρνητικό.

Την ίδια ώρα, τα όργανα της κυβερνητικής προπαγάνδας, όπως φυσικά και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, κάνουν ότι δεν έπεσε στην αντίληψή τους η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για την εξέλιξη της διαφθοράς σε 180 χώρες. Από την οποία προκύπτει ότι η Ελλάδα, που κυβερνάται από αυτούς που ισχυρίζονται ότι τάχα κτυπούν τη διαφθορά και τη διαπλοκή σαν το χταπόδι, κατέβηκε, τον τελευταίο χρόνο, μερικά ακόμη σκαλιά στην κλίμακα του κακού. Εγινε ακόμη πιο διεφθαρμένη. Ενώ το 2017 βρισκόταν στην 60ή θέση, το 2018 κατατάσσεται στην 67η. «Πέφτει» δηλαδή κατά 7 θέσεις και ισοβαθμεί με την τριτοκοσμική Σενεγάλη.

Σε ποιες χώρες επιδεινώνεται συνήθως ο δείκτης διαφθοράς; Την απάντηση τη δίνει η Διεθνής Διαφάνεια: «Υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ της εντεινόμενης διαφθοράς και της υποχώρησης του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Η διαφθορά «ανθεί» παντού όπου εξασθενούν οι δημοκρατικές δομές, με ενδεικτικά παραδείγματα την Ουγγαρία και την Τουρκία».

Σε αυτό το επίπεδο βρισκόμαστε. Είναι για να χαιρόμαστε;

  

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 


NEWSLETTER