Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019 15:24

Για τις επεκτάσεις ύδρευσης στο Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Για την απόφαση του Δήμου Καλαμάτας να υδροδοτήσει τις περιοχές Aνω Αρφαρά - Πολιανή με επέκταση του αγωγού ύδρευσης από την περιοχή Πελεκητό, όπου ο αγωγός αυτός έχει αφετηρία τη γεώτρηση στην T.K. Βρομόβρυσης, μια απόσταση 8 χλμ. Kαι με την ενδεχόμενη επέκταση άλλα 8 χλμ., ώστε να τροφοδοτηθούν οι παραπάνω περιοχές, έχουμε αγωγό συνολικής απόστασης 16 χλμ. και με υψόμετρο 500μ.

Eπισημαίνω ότι από τη συγκεκριμένη γεώτρηση ήδη τροφοδοτούνται 4 δεξαμενές, με 4 αντλιοστάσια για τις περιοχές–κοινότητες Βρομόβρυση – Σταματινού – Πεύκο – Πελεκητό.

Στην προκειμένη περίπτωση για τη συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να υπάρχει η θετική εισήγηση του τεχνικού επιστημονικού τμήματος της ΔΕΥΑΚ για την επέκταση αγωγού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την παρούσα κατάσταση λειτουργίας της γεώτρησης, όπως και για τη μελλοντική επαρκή και ασφαλή λειτουργία της. Και αυτό διότι η γεώτρηση χρονολογείται περί τα 30 έτη, εξυπηρετεί ένα μεγάλο μέρος της ευρύτερης περιοχής, είναι επιβαρυμένη με πολλές ώρες λειτουργίας και οι καθημερινές ανάγκες είναι πολύ αυξημένες. Ηδη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιαζόταν τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα διακοπή, λόγω υπερλειτουργίας, όπως και είναι καταγεγραμμένο.

Είμαι της άποψης ότι θα πρέπει όλες οι περιοχές να καλύπτονται με το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό, και στην προκειμένη περίπτωση περιοχές που το έχουν ανάγκη. Θα πρέπει όμως να αξιολογούνται όλες οι επιλογές, προτάσσοντας εκείνη τη λύση που θα αποκλείσει την προσωρινή που ίσως αυτό συνεπάγεται τον μεγάλο κίνδυνο να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.

Εχω αναφερθεί εγγράφως και προγενέστερα πως αν έχουν εξετασθεί όλες οι άλλες περιπτώσεις υδροδότησης των περιοχών και είναι μονόδρομος η επέκταση: Θα πρέπει η αρμόδια υπηρεσία του δήμου να προβεί αρχικά σε νέα επιπλέον γεώτρηση στην Τ.Κ. Βρομόβρυσης και σε όποιο σημείο κριθεί επιστημονικά, όπου θα αποτελεί εναλλακτική βοηθητική γεώτρηση ασφαλείας, παρέχοντας έτσι σε τόσο σοβαρά ζητήματα και τη δυνατότητα για ασφαλείς παρεμβάσεις, όπως επεκτάσεις που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση και την κάλυψη των περιοχών.

 

Κωνσταντίνος Αλιφέρης

Εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Βρομόβρυσης