Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 14:19

Ονειρεύεται να καταστεί  …σουλτάνος;

Γράφτηκε από τον
Ονειρεύεται να καταστεί  …σουλτάνος;

Η διαδικασία που ξεκίνησε για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια καλή ευκαιρία να αποκατασταθούν αρκετές στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Αρκεί να φθάσει ως το τέλος με πνεύμα, από όλες τις πλευρές, αναζήτησης κοινών παρονομαστών, ώστε να αποφύγουμε ένα νέο συνταγματικό φιάσκο, σαν αυτό που ζήσαμε όταν επιχειρήθηκε η προηγούμενη αναθεώρηση από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Οταν το μόνο σημείο στο οποίο συμφώνησαν όλα τα κόμματα ήταν η τακτοποίηση συντεχνιακών συμφερόντων των εθνοπατέρων μας, όπως η κατάργηση του ασυμβίβαστου της ιδιότητας του βουλευτή με την άσκηση ορισμένων επαγγελμάτων, κυρίως του δικηγορικού, μιας και η εν λόγω «συντεχνία» είναι η ισχυρότερη στο Κοινοβούλιο.

Βεβαίως, η αναθεώρηση δεν πρόκειται να γίνει από αυτή τη Βουλή, αλλά από την επόμενη. Η τωρινή Βουλή έχει ως αποστολή μόνο να προσδιορίσει τις αναθεωρητέες διατάξεις. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το κρίσιμο σημείο της υπόθεσης, διότι καλείται η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία να αποδείξει ότι δεν πολιτεύεται εκ του πονηρού. Να επιδείξει ευρύτητα πνεύματος ώστε να περιληφθούν στις αναθεωρητέες διατάξεις και εκείνες που θεωρεί κρίσιμες η αντιπολίτευση. Διότι αν τις απορρίψει, στην επομένη Βουλή θα χρειάζονται πλειοψηφία 180 βουλευτών για να περάσουν, πράγμα που είναι εξαιρετικώς δύσκολο, αν όχι και αδύνατο, να επιτευχθεί.

Είναι θετικό ότι υπάρχει ευρύτατη συναίνεση για την κατάργηση της αχρειότητας των διατάξεων που καθιερώνουν… φαστ τρακ παραγραφή για τα αδικήματα των υπουργών, ως και του καθεστώτος της ειδικής δωσιδικίας που ισχύει για τις περιπτώσεις αυτές. Η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί ούτε ως δικαστήριο ούτε ως πλυντήριο πολιτικών ανομημάτων.

Είναι επίσης θετικό ότι υπάρχει γενικευμένη διάθεση να αποσυνδεθεί η εκλογή του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Αρκεί να παραιτηθεί το Μέγαρο Μαξίμου από τις πονηρές σκέψεις να στήνονται άλλες κάλπες για εκλογή του ΠτΔ από τους πολίτες. Σκέψεις και προθέσεις που οδηγούν στην αλλοίωση του πολιτεύματος. Διότι το πολίτευμα προσδιορίζεται από τις μη αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος του 1975 ως προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι ως προεδρική. Και είναι παρήγορο ότι εκδηλώθηκαν ήδη επ’ αυτού σοβαρές διαφωνίες και από το κυβερνών κόμμα.

Αν κάποιος ονειρεύεται ενδομύχως να γίνει… Ερντογάν της Ελλάδος, θα πρέπει να πάρει μια διακομματική απάντηση: «Σουλτάνοι» στο ελληνικό δημοκρατικό καθεστώς δεν χωράνε.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER