Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 13:13

Μέγας «τσαμπουκάς» αλλά και φοροφυγάς;

Γράφτηκε από τον

 

Οταν ένας υπουργός κυβέρνησης που επικαλείται το «ηθικό πλεονέκτημα» κάνει μια δήλωση για τα οικονομικά του, υποχρεούμαι να την εκλάβω απολύτως τοις μετρητοίς. Οπότε δέχομαι ως αληθή τα προβαλλόμενα σε απάντηση του Παύλου Πολάκη, προς την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» που αποκάλυψε τη χορήγηση από την Τράπεζα Αττικής καταναλωτικού δανείου ύψους 100.000 ευρώ στον υπουργό, για να αντιμετωπίσει, όπως δηλώνει, τις οικογενειακές του ανάγκες.

Τι δηλώνει; «Από τον Οκτώβρη του ‘15 αναγκαστικά σταμάτησα, λόγω της υπουργικής ιδιότητας, να ασκώ το επάγγελμα του χειρουργού -γυναικολόγου που μου εξασφάλιζε εδώ και πολλά χρόνια διπλάσια και τριπλάσια εισοδήματα από τα σημερινά μου». Πρακτικώς αυτό σημαίνει ότι ο κ. Πολάκης είχε, πριν εκλεγεί βουλευτής, διπλάσια και τριπλάσια εισοδήματα από εκείνα που έχει τώρα.

Αφήνω στην άκρη τις απορίες μου για το πώς ένας άνθρωπος που δηλώνει ότι είχε τέτοια μεγάλα εισοδήματα, έχει ανάγκη δανείου για να στηρίξει τις σπουδές των θυγατέρων του. Απλώς αναρωτιέμαι, πότε ήταν ειλικρινής ο σύντροφος Πολάκης; Τώρα που λέει τα προαναφερθέντα, ή το 2013 και 2014 όταν υπέβαλε δηλώσεις “πόθεν έσχες”;

Το 2013 δήλωνε εισοδήματα 45.141 ευρώ, που ανέβηκαν στα 54.436 το 2014. Το 2015 ξεπέρασε ελαφρώς τα 100.000. Εχοντας λάβει από «μισθωτές υπηρεσίες, επιδόματα κ.λπ.» 26.286,04, από επιχειρηματική δραστηριότητα 4.902,17 και από «λοιπά εισοδήματα», στα οποία περιλαμβάνεται και το αφορολόγητο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης άλλα 44.465,25. (Τα υπόλοιπα ήταν εισοδήματα της συζύγου).

Αν δεχθούμε ότι τώρα ζει μόνο από τη βουλευτική του αποζημίωση των 7.000 ευρώ, το εισόδημά του πρέπει να είναι κοντά στα 100.000. Αρα, παίρνοντας τοις μετρητοίς όσα λέει, πρέπει να δεχθούμε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια, τα προ εξουσίας, είχε εισοδήματα από 200 έως 300.000 ευρώ.

Με τα δικά του λόγια δηλαδή, «καρφώνεται» ως φοροφυγάς. Διότι εκείνα που δήλωσε είναι μόλις το ένα τέταρτο ή και λιγότερα όσων ισχυρίζεται ότι κέρδιζε από την άσκηση της Ιατρικής. Τα μη εμφανιζόμενα, λοιπόν, τι ήταν; Μαύρο χρήμα από αμοιβές χωρίς απόδειξη; Από «φακελάκια»;

Περιμένω να δω αν θα υπάρξει κάποια επίδειξη ευαισθησίας. Οχι βεβαίως από το Μαξίμου. Αλλά, είτε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, είτε από την εισαγγελέα Διαφθοράς, είτε, τουλάχιστον, από την Επιτροπή ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες».

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr