Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 15:51

Σε όλους αυτούς γιατί δεν δίνετε μικρότερα δάνεια;

Γράφτηκε από τον
Σε όλους αυτούς γιατί δεν δίνετε μικρότερα δάνεια;

Η ΑΑΔΕ έκανε την πρώτη επεξεργασία και η επιτροπή προϋπολογισμού της Βουλής τη δεύτερη. Και τι μάθαμε; Οτι 4.064.750 φυσικά και νομικά πρόσωπα οφείλουν στην Εφορία πάνω από 104 δισ. ευρώ.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, 2.219.151 οφειλέτες, δεν μπορούν να πληρώσουν το χρέος τους προς την Εφορία, αν και είναι μικρότερο από 500 ευρώ. Με την επιβαρυντική περίπτωση, άκρως ενδεικτική της οικονομικής ασφυξίας που επικρατεί στα ελληνικά νοικοκυριά, ότι ο αριθμός αυτός αντί να μειώνεται, αυξήθηκε αισθητώς το 2018, καθώς προστέθηκαν άλλοι 17.241 υπόχρεοι.

Μεγάλος είναι και ο αριθμός (1.545.901) εκείνων που οφείλουν από 500 έως 10.000 ευρώ, τόσο ώστε οι δύο ομάδες να συγκροτούν την απόλυτη πλειονότητα των οφειλετών.

Τι θα έκανε μια αληθώς αριστερή κυβέρνηση για να απαλλάξει από το άχθος, το άγος και το άγχος, εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά, ενώ παραλλήλως θα εξασφάλιζε την άμεση ενίσχυση των κρατικών εσόδων με μερικά δισεκατομμύρια; Η απάντηση είναι τόσο απλή όσο και το αυγό του Κολόμβου. Θα ψήφιζε ένα νόμο που θα έδινε κίνητρα στις τράπεζες να χορηγήσουν «δάνειο φορολογικής ενημερότητας» με χαμηλό επιτόκιο, εξοφλητέο σε 12 έως 48 δόσεις, αναλόγως του ποσού. Με την πρόβλεψη ότι το χορηγούμενο ποσό δεν είναι αναλήψιμο, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για την αυτόματη πληρωμή κάθε δόσης έως την εξόφληση του οφειλόμενου ποσού στην Εφορία.

Αν οι τρεις αμιγώς εμπορικές τράπεζες δεν έστεργαν σε τέτοιες χορηγήσεις, υπάρχουν η Εθνική που διοικείται ουσιαστικώς από τον Τσακαλώτο και η απολύτως κρατική Τράπεζα Αττικής, που θα μπορούσε να δώσει τέτοια δάνεια, αντί να χορηγεί… καταναλωτικά ύψους 100.000 στους Πολάκηδες. Ποιος θα «σήκωνε κεφάλι» απέναντι σε μια τέτοια κυβερνητική απόφαση; Η Κατσέλη της Εθνικής; Ή μήπως ο Ρουμελιώτης της Αττικής; Μα είναι ο άνθρωπος με ικανότητα πολιτικής επιβίωσης ανάλογη με εκείνη των κατσαρίδων. Από την εποχή της απίστευτης ανέλιξης, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου εκτίμησε τα προσόντα του, κυρίως στο πρόσωπο της πολύ όμορφης συζύγου του, ως τα χρόνια της κρίσης, όταν βολεύτηκε από τον ΓΑΠ στο ΔΝΤ για να τον… πουλήσει μετά την πτώση του και να καταλήξει τρόφιμος του ΣΥΡΙΖΑ, που τον βόλεψε αρχικώς στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τώρα στην Αττικής.

Ευκολάκι δηλαδή. Αλλά θέλει τσαγανό και μυαλό.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER