Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 12:40

 Ωστε υπάρχει… «προοδευτικό» μπουζούριασμα;

Γράφτηκε από τον
 Ωστε υπάρχει… «προοδευτικό» μπουζούριασμα;

Στα «πέτρινα χρόνια», με το αστυνομικό κράτος που επιβλήθηκε από τους νικητές, μετά την ήττα των αριστερών στον Εμφύλιο, άνθισαν ποικίλες πρακτικές αυθαιρεσιών των κρατικών οργάνων εναντίον των «φακελωμένων» πολιτών.

Μια από αυτές ήταν η τακτική της βιαίας προσαγωγής και πολύωρης, ενίοτε δε και πολυήμερης, κράτησης δήθεν «για εξακρίβωση στοιχείων». Αν και επρόκειτο για άτομα για τα οποία οι ασφαλίτες γνώριζαν τα πάντα.

Αφορμές υπήρχαν πολλές. Μια από αυτές ήταν και οι επισκέψεις ξένων πολιτικών στη χώρα μας. Είτε οι επισκέψεις μελών της βασιλικής οικογένειας ή κυβερνητικών στελεχών σε περιοχές, όπου επιβίωναν ισχυρές ομάδες «χαρακτηρισμένων» πολιτών είτε ως «εμφορουμένων από κομμουνιστικάς ιδέας» είτε ακόμη και ως «συνοδοιπόρων», αν επρόκειτο για άτομα με κεντροαριστερό προσανατολισμό.

Συνήθως είτε μας καλούσαν στο τμήμα «για προσωπική μας υπόθεση» είτε μας έπαιρναν από τα σπίτια ή τις δουλειές μας την παραμονή της επίσκεψης. Και μετά από μια… φιλοξενία στο κρατητήριο, μας άφηναν την επόμενη ημέρα, είτε στην καλύτερη περίπτωση μετά από λίγες ώρες, αφού είχαν απέλθει οι προστατευόμενοι «επίσημοι».

Ε, όλα τα περίμενα, αλλά το ότι θα αντέγραφε αυτή την πρακτική η «αριστερή» και «προοδευτική» κυβέρνηση του Τσίπρα, που ο ηγέτης της την παρουσιάζει ως «κάθε λέξη του Συντάγματος», δεν μπορούσα να το φαντασθώ. Αλλά έμελλε να το ζήσω και αυτό. Με την Αστυνομία, κατόπιν «εντολών άνωθεν», να προχωρεί στα Γιαννιτσά της Πέλλας σε «προληπτική προσαγωγή» και κράτηση επί δυόμισι ώρες 16 ατόμων, που θεωρήθηκαν ύποπτα ότι ενδέχεται να προβούν σε αποδοκιμασίες κατά του επισκεπτόμενου την πόλη Φώτη Κουβέλη και της τοπικής βουλευτού Θεοδώρας Τζάκρη.

Υποθέτω ότι πρόκειται για «χαρακτηρισμένους» ως ακροδεξιούς που αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ακόμη και έτσι όμως, είμαι υποχρεωμένος να αντιδράσω. Δεν πολέμησα μια ζωή κατά του φακελώματος των αριστερών, για να αποδέχομαι σήμερα το φακέλωμα των δεξιών. Και είναι προφανές ότι οι προσαγωγές έγιναν επειδή οι 16… έχουν φάκελο ως ακροδεξιοί. Τους γνωρίζουν βάσει «πληροφοριών που έχουν περιέλθει εις την υπηρεσίαν», όπως έλεγαν παλιά. Οπως επίσης γνωρίζουν και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν τα πάντα. Αλλά αυτούς δεν τους πειράζουν, είναι οι… χρήσιμοι ηλίθιοι.

Πού κατάντησες… μπαρμπα-Φώτη Κουβέλη, να χρειάζεσαι την προστασία των «μπάτσων» για να ξεμυτίσεις από το υπουργείο σου.

Τα ύστερα ατιμάζουν τα πρώτα.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER