Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019 15:09

Νενικήκαμεν σε Γκ. Γκ. Μάρκες

Γράφτηκε από τον
Νενικήκαμεν σε Γκ. Γκ. Μάρκες

Ε, ας ξεχάσουμε για λίγο την πολιτική και την πολιτικολογία. Ας υποκλιθούμε σήμερα στον Ερωτα. Τον αιώνιο, τον αέναο, τον υπεράνω τυπικών χρονικών προσδιορισμών και… περιφράξεων.

Αφορμή για τη σημερινή στήλη, μια είδηση που διάβασα στα «ψιλά» των εφημερίδων. Μια είδηση που συνιστά ακόμη μια επιβεβαίωση του ισχυρισμού ότι η πραγματικότητα ξεπερνά πολλές φορές τη φαντασία.

Οσοι έχετε διαβάσει το υπέροχο μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας», ίσως να είπατε τη φράση «καλά, αυτά δεν γίνονται παρά μόνο στα μυθιστορήματα». Να σας φάνηκε δηλαδή εξωπραγματικό το τέλος της ιστορίας. Με τον έρωτα να οδηγεί στο ζευγάρωμα, σε προχωρημένη ηλικία, την ηρωίδα του βιβλίου, τη Φερμίνα Δάσα, με εκείνον για τον οποίο σκίρτησε για πρώτη φορά η καρδιά της, τον Φλορεντίνο Αρίσα. Αν και στο μεταξύ είχε παντρευτεί τον γιατρό που ήθελε ο πατέρας της και είχε δημιουργήσει οικογένεια.

Να λοιπόν που αυτά δεν γίνονται μόνο στη λογοτεχνία. Δεν είναι μόνο αποκυήματα της φαντασίας ενός βραβευμένου με Νόμπελ Κολομβιανού συγγραφέα και δημοσιογράφου. Δεν αφορούν μόνο την «εξωτική» ζωή μιας λατινοαμερικάνικης χώρας. Αλλά συμβαίνουν εδώ και τώρα, και μάλιστα στη δική μας αυλή, στη μεγαλόνησο των ερωτικών παθών, στην Κρήτη, σε ένα χωριό του Ηρακλείου.

Ενας ανεκπλήρωτος εφηβικός έρωτας επέστρεψε στις καρδιές δύο ανθρώπων που διανύουν την όγδοη δεκαετία της ζωής τους, αφού πια και οι δύο έχουν στο μεταξύ χηρέψει. Για εκείνον τα πράγματα ίσως να ήταν πιο εύκολα. Διότι «δεν ευτύχησε» στον γάμο του να δημιουργήσει οικογένεια. Η μεγάλη ηρωίδα όμως είναι εκείνη. Η οποία στα 72 της τόλμησε να αφήσει πίσω της όχι μόνο παιδιά, αλλά και εγγόνια και δισέγγονα.

Ακολούθησαν τα ήθη και τα έθιμα του νησιού που υπήρξε η διαπρεπέστερη ερωτική φωλιά του Δία: «Κλέφτηκαν». Εκείνος άφησε μεν το σπίτι του ταχτοποιημένο, αλλά χωρίς να αισθάνεται την υποχρέωση να δώσει εξηγήσεις σε κανέναν. Εκείνη, αφού συγύρισε, άφησε και ένα γράμμα σε παιδιά και εγγόνια, ζητώντας τους να κατανοήσουν την απόφασή της. Και έφυγαν μαζί αναζητώντας καταφύγιο σε μια άλλη ερωτική περιοχή, στις παρυφές του Πηλίου, τόπο στον οποίο είχε υπηρετήσει επί χρόνια εκείνος.

Ζεστές και γλυκές να είναι οι ημέρες τους.

 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER