Σάββατο, 20 Απριλίου 2019 13:49

Πώς η οικονομική κρίση του 2009 επηρέασε τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών;

Γράφτηκε από την
Πώς η οικονομική κρίση του 2009 επηρέασε τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών;

 

Άρθρο του Ηλία Ορφανού*

Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία αποτελούν ένα από τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ηδη από το 2009 έως ότου ξέσπασε η οικονομική κρίση έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την ουσιαστική ανάκαμψη της χώρας μας. Στη διατριβή αυτή, θα παρουσιαστούν οι επιπτώσεις της σε έναν ιδιαίτερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών, ο οποίος εμφάνιζε ταχεία ανάπτυξη πριν το ξέσπασμα της κρίσης.                        

Σύμφωνα με διάφορα οικονομικά στοιχεία κάποιων επιλεγμένων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα, προκύπτει ο επηρεασμός των επιδόσεων κάθε εταιρείας αλλά και του τομέα συνολικά. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που παρέχουν οι εταιρείες στον ελληνικό χώρο εμφανίστηκαν με σχετική καθυστέρηση έναντι των άλλων χωρών και με χαρακτηριστικά αργούς ρυθμούς. Τα αίτια που προκάλεσαν αυτήν την καθυστέρηση ήταν η έλλειψη χρηματικών πόρων για επενδύσεις, ο αναβρασμός που υπήρχε στις τάξεις των πολιτών και η έκδηλη ανασφάλεια για το μέλλον της οικονομίας στη χώρα. Για παράδειγμα, η σύγχρονη τεχνολογία της οπτικής ίνας τροφοδότησε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εδώ και 10 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα το 2018 άρχισαν τα πρώτα βήματα εγκατάστασης εξοπλισμού από διάφορες εταιρείες. Επίσης, την περίοδο της οικονομικής κρίσης ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών έχασε τη δυναμικότητα που είχε, λόγω της κάλυψης των αναγκών του πληθυσμού για εκείνη την περίοδο που δεν ήταν άλλες από τις βασικές.

Συνοψίζοντας, οι επιδόσεις και η κερδοφορία των εταιρειών που δρουν στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών έχουν επηρεαστεί αξιοσημείωτα κατά την διάρκεια της κρίσης. Η ευχή όλων είναι κάποια στιγμή η οικονομία να παρουσιάσει ανιούσα πορεία και ένας τόσο σημαντικός τομέας, όπως των Τηλεπικοινωνιών, να ανακτήσει τα προ κρίσης επίπεδα επιδόσεων και κερδοφορίας και να αποτελέσει και πάλι βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας.

* Ο Ηλίας Ορφανός Προπτυχιακός Φοιτητής Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

(Φωτογραφία: Chaitawat Pawapoowadon / Pixabay) 


NEWSLETTER