Πέμπτη, 02 Μαϊος 2019 15:49

Οταν η μυλωνού …habla español 

Γράφτηκε από τον

Οι μύλοι της Ισπανίας μάς είναι ιδιαιτέρως γνωστοί από το αριστούργημα του Μιγκέλ Θερβάντες, καθώς ο ήρωάς του, ο Δον Κιχώτης, εκστράτευε εναντίον τους.

Οπου υπάρχουν μύλοι υπάρχουν και μυλωνάδες. Και δίπλα σε κάθε μυλωνά, η μυλωνού του. Εκείνο που δεν γνωρίζω είναι αν έχουν και στην Ισπανία μια παροιμία ανάλογη με τη δική μας. Εκείνη που ειρωνεύεται τη μυλωνού, καθώς περηφανεύεται, συγκαταλέγοντας τον άνδρα της «με τους πραματευτάδες».
Μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, έσπευσαν, από τον Αλέξη Τσίπρα ως όλα τα μέσα κομματικής προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ, να πανηγυρίσουν. Εμφανίζοντας τη νίκη του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος ως δική τους. Παριστάνοντας ότι τάχα ταυτίζονται με το συγκεκριμένο κόμμα. Λες και μιλάνε σε λαό λωτοφάγων. Οπου κανείς δεν θυμάται ότι το κόμμα με το οποίο είχαν απολύτως ταυτισθεί (και ο Τσίπρας προσωπικώς και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικώς) είναι κάποιο άλλο, και όχι το κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ. Ηταν το κίνημα “ριζοσπαστικής Αριστεράς” που ξεπήδησε από τις ζυμώσεις των “Αγανακτισμένων”. Δηλαδή οι “Ποδέμος” του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Ενα κόμμα που υπέστη δεινή ήττα στις εκλογές της Κυριακής, χάνοντας 42 από τις έδρες που κατείχε. 
Τώρα, οι δικοί μας “Ποδέμος”, που ανδρωθήκαν επίσης στις πλατείες των “Αγανακτισμένων” όπου αποθέωσαν τον λαϊκιστικό πολιτικό λόγο, παριστάνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει η ήττα των ιδεολογικώς ομογάλακτων “συντρόφων” τους. Και επιχειρούν να εμφανισθούν ως... ομόλογοι του Σάντσεθ: ενός σοσιαλδημοκράτη πολιτικού που έχει πολεμήσει τον λαϊκισμό πολύ σκληρά στη χώρα του. Και παρά ταύτα κατάφερε να το οδηγήσει, από την τετάρτη θέση όπου είχε πέσει, πρώτα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τελικώς στη νίκη της Κυριακής.
Χρησιμοποιούν το πονηρό στρατήγημα ότι το κόμμα του Σάντσεθ είναι κεντροαριστερό, για να μας πείσουν ότι είναι... αδελφό κόμμα τους. Ξεχνώντας ότι δεν έχουν περάσει δυο μήνες από τότε που ο κ. Τσίπρας μας δήλωνε κατηγορηματικώς ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα κεντροαριστερό, είναι κίνημα της Αριστεράς».

Τώρα, για τις ανάγκες της δύσκολης προεκλογικής περιόδου αντιγράφουν την τακτική της μυλωνούς. Ελπίζοντας ότι θα ξεγελάσουν τους ψηφοφόρους. Οτι θα ψαρέψουν σε θολά νερά, σε βάρος του ΚΙΝΑΛ, φορώντας ένα “κεντροαριστερό” προσωπείο, παρφουμαρισμένο με τα ψιμύθια τύπου Τζουμάκα, Μπίστη και Ρεπούση.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr