Κυριακή, 12 Μαϊος 2019 15:23

Χρονογράφημα: Πρόσληψη και αρραβώνας μαζί

Γράφτηκε από την
Χρονογράφημα: Πρόσληψη και αρραβώνας μαζί

 

Κέρδος χρόνου, σύμπτυξη υποχρεώσεων, περάτωση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με έναν σμπάρο πέντε τρυγόνια, ολόκληρο κοπάδι.

Προσλαμβάνετε στην επιχείρησή σας, που με αίμα καταφέρατε να στήσετε, έναν υπάλληλο της αρεσκείας σας ελευθέρα βουλήσει. Ωραία, μέχρις εδώ απολαμβάνετε την χαρά της ελεύθερης επιχειρηματικότητας. Αν τώρα ο συγκεκριμένος μισθωτός σας δεν είναι πλέον κατάλληλος και χρήσιμος για το μαγαζί σας η ελευθέρα βούληση πάει έναν απογευματινό περίπατο εις τόπον χλοερόν. Θα τον απολύσετε, θα τον αποζημιώσετε (εσείς αν δεν πάτε καλά στην δουλειά σας δεν θα σας αποζημιώσει κανένας) και εκείνος θα πάρει την άγουσα προς το Δικαστικό Μέγαρο. Εκεί θα δηλώσει πως κακώς τον απολύσατε και θα ορισθεί δικάσιμος μετά δύο, τρία ή και πέντε χρόνια. Αν αποδειχθεί ότι ο πρώην μισθωτός ήταν χρήσιμος στην επιχείρηση και πως εσείς δεν ξέρετε καλά αν ήταν ή δεν ήταν, την βάψατε την πλερέζα κατάμαυρη από πυκνό τούλι. Ετσι αποδεικνύεται ότι ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου ξέρει καλύτερα τις ανάγκες του εστιατορίου σας. Γνωρίζει ο κ. πρόεδρος καλύτερα τον Τσελεμεντέ από εσάς που διοικείτε την επιχείρηση εστίασης.

Η απόφαση μπορεί να βγεί και μετά πέντε ή εξι χρόνια. Ο πρώην εργαζόμενός σας τότε θα επιστρέψει χαρωπά στο μαγαζί και εσείς θα του καταβάλετε όλους τους μισθούς των έξι χρόνων, προστεθέντων εννοείτε των νομίμων δώρων, ασφαλίστρων και συναφών αμοιβών. Αν τώρα δεν έχετε σε μετρητά το μεγάλο αυτό ποσό, υπάρχει πιθανότητα ο υπάλληλος να καταδεχθεί να σας πάρει το σπίτι, το χωράφι ή τις βέρες σας. Την απόφαση θα την πάρει ο ίδιος χωρίς να επηρεασθεί από εξωγενείς κομματικούς παράγοντες. Γι' αυτό θα είναι σκόπιμο ο κάθε μαγαζάτορας να έχει κάποιο ακίνητο για να βγει ασπροπρόσωπος στον προ εξαετίας υπάλληλό του.

Οι απολυμένοι και δικαιωθέντες υπάλληλοι μπορεί να κάνουν πέτρα την καρδιά και να δεχτούν το εξοχικό ή το ρετιρέ που πήρατε προίκα, όλα θα εξαρτώνται από την διάθεση των απολυθέντων, έχω ακούσει πως είναι καλοί άνθρωποι. Τώρα, αν θελήσει να πάρει ο δικαιωμένος και το αυτοκίνητό σας, δώστε το, μην φανείτε τσιφούτηδες, η καλοσύνη αμοίβεται στους ουρανούς. Με φτεράκια στους ώμους.

Με τον καινούριο νόμο εμπεδώνεται πλέον το πλήρες νόημα της δημοκρατίας του Κλεισθένη και του Ιωσήφ Στάλιν. Τελειώνει μια για πάντα η εκμετάλλευση των μισθωτών και αρχίζει η εκμετάλλευση των εργοδοτών. Μετά την ψήφιση αυτού του νόμου αναρωτιέται κανείς ποιος καταστηματάρχης θα προσλάβει έστω και έναν υπάλληλο και ποιο θα είναι το ανώτατο όριο της ανεργίας. Το όριο μπορεί να αγγίξει και τον ουρανό, αλλά αυτό είναι υπόθεση της αστρονομίας και όχι της οικονομίας, ας ασχοληθεί με το θέμα το αστεροσκοπείο Αθηνών.

Γι' αυτό σας λέω, όταν προσλαμβάνετε υπάλληλο ας έχετε και τις βέρες του αρραβώνα έτοιμες. Ο γάμος θα τελεσθεί πολιτικός ή θρησκευτικός με συναπόφαση των νεονύμφων. Αντε, και με καλούς απογόνους!

Φοίβος Ιωσήφ


NEWSLETTER