Παρασκευή, 10 Μαϊος 2019 19:26

Λάθος εκτίμηση θα οδηγήσει στα ίδια λάθη

Γράφτηκε από τον
Λάθος εκτίμηση θα οδηγήσει στα ίδια λάθη

Επιτρέψτε μου, κ. Μητσοτάκη, να διαφωνήσω με την εκτίμηση που κάνατε, επισκεπτόμενος το κεντρικότερο εμπορικό σταυροδρόμι της πρωτεύουσας, εκεί όπου οι «γνωστοί-άγνωστοι» κουκουλοφόροι έκαναν πάλι το… θαύμα τους, καταστρέφοντας καταστήματα, για τα μάτια του Κουρφοντίνα.

Είπατε, κ. Μητσοτάκη, ότι το γεγονός πως μερικές δεκάδες τραμπούκων καταφέρνουν να δρουν ανενόχλητοι δεν οφείλεται σε «επιχειρησιακή ανεπάρκεια» των αρχών ασφαλείας, αλλά μόνον σε απουσία «πολιτικής βούλησης» για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών.

Το λέτε εσείς που θεωρείσθε ως ο εν δυνάμει πρωθυπουργός. Που θα κληθείτε αύριο να αντιμετωπίσετε αυτούς τους «μπαχαλάκηδες». Οι οποίοι, με το επιπλέον «ιδεολογικό» επιχείρημα ότι θα έχουν απέναντι τους μια «καπιταλιστική» κυβέρνηση, θα είναι πιο άγριοι στις επιθέσεις τους. Επομένως είναι αναγκαία προϋπόθεση, για να πετύχετε στο έργο αυτό, πέρα από την δέσμευση που αναλάβατε με τις δηλώσεις, να έχετε και πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας. Για να μην αποδειχθούν, για μια ακόμη φορά στην πολιτική μας ιστορία, οι δεσμεύσεις, απλά ευχολόγια.

Συνειδητοποιήστε εγκαίρως ότι για την αντιμετώπιση αυτού του εσμού των θολωμένων μυαλών που θεωρούν «ήρωα» και «πολιτικό κρατούμενο» έναν αδίστακτο κατά συρροήν δολοφόνο, δεν αρκεί η πολιτική βούληση. Χρειάζεται και πλήρης αλλαγή στον τρόπο σκέψης και δράσης της ΕΛΑΣ.

Είναι χρήσιμο να σας θυμίσω ότι:

• Οταν κάηκε το Πολυτεχνείο τον Οκτώβριο του 1991 δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κυβερνούσε το κόμμα σας με πρωθυπουργό τον αείμνηστο πατέρας σας. Αρα πολιτική βούληση υπήρχε.

• Οταν κάηκαν δεκάδες καταστήματα και τράπεζες στο κέντρο της Αθήνας, τον Δεκέμβριο του 2006, κυβερνούσε και πάλι η ΝΔ, υπό τον Κώστα Καραμανλή. Αρα πολιτική βούληση υπήρχε. Δεν αρκούσε όμως μόνον αυτή για να αποτρέψει το μέγεθος της καταστροφής, ούτε και για να συλληφθούν, εν δράσει, οι εμπρηστές.

• Οταν κάηκαν ζωντανοί τρεις άνθρωποι, στο κτήριο της Marfin, τον Μάιο του 2010, κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, που είχε και αυτός δεσμευθεί για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών. Και μάλιστα με υπουργό Προστασίας του Πολίτη των επιτυχημένο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αρα πολιτική βούληση υπήρχε. Οι δολοφόνοι όμως έμειναν ασύλληπτοι. Ακόμη και εκείνοι που, ενώπιον των αστυνομικών, εμπόδιζαν τους πυροσβέστες να σώσουν τους εγκλωβισμένους υπαλλήλους.

Υπάρχει πρόβλημα επιχειρησιακής επάρκειας. Μην εξωραΐζετε τα πράγματα. Διότι θα τα βρείτε μπροστά σας.

 

 Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER