Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 13:16

Θα μάθουμε «τι σόι λαός» θα ψηφίσει

Γράφτηκε από τον
Θα μάθουμε «τι σόι λαός» θα ψηφίσει

Την Κυριακή το βράδυ δεν θα έχουμε μόνο μια επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι αυτές οι ευρωεκλογές συνιστούν την πιο έγκυρη δημοσκόπηση, αλλά και τι σόι λαός είμαστε.

Εκτός από «δημοσκόπηση» για το πώς διαμορφώνεται ο πολιτικός χάρτης μετά από μια διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέστη όχι μόνο πλήρης αλλά υπερπλήρης ημερών, διαψεύδοντας όσους επένδυσαν στην προοπτική μιας «αριστερής παρένθεσης», αυτό το αποτέλεσμα θα είναι ταυτοχρόνως και μια «ακτινοσκόπηση» και… «κολονοσκόπηση» του εκλογικού σώματος. Ενας καθοριστικός «έλεγχος υγείας» του πολιτικού υποκειμένου.

Θα φανεί πόσο μεγάλο είναι εκείνο το τμήμα των ψηφοφόρων που συμπεριφέρεται σαν τις… πουτανίτσες. Που αρέσκεται να υποτάσσεται σε «προστάτες», σε «νταβατζήδες». Που «του τα παίρνουν» με το ζόρι σε καθημερινή βάση, αλλά του πετάνε και ένα «απόψε να σενιαριστείς γιατί θα σε περπατήσω μωρό μου», μια στις τόσες για εκτόνωση των αντιδράσεων.

Θα καταδειχθεί πόσο σημαντικό είναι εκείνο το τμήμα των ψηφοφόρων που είναι ευεπίφοροι απέναντι σε τακτικές πολιτικής εξαπάτησης με «δώρα», η πραγματική αξία των οποίων δεν ξεπερνά το μέγεθος «αντίδωρου», με «παροχές», όπως η κατ’ ευφημισμόν «13η σύνταξη», που δεν φθάνει ούτε καν το ένα τέταρτο από όσα λεηλάτησε αυτή η κυβέρνηση από τους συνταξιούχους στη διετία που ισχύει ο κακόφημος «νόμος Κατρούγκαλου».

Ο γενναιόδωρος «προστάτης» των αδύναμων Τσίπρας και οι συν αυτώ προσβλέπουν σε ένα αποτέλεσμα κατά το οποίο ναι μεν θα νικήσει η Νέα Δημοκρατία, αλλά η διαφορά των δύο κομμάτων δεν θα ξεπερνά το όριο των πέντε έως έξι μονάδων. Αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες τους θα μας…κατσικωθούν ως τον Οκτώβριο, ελπίζοντας ότι στους επόμενους μήνες θα μπορέσουν να ξεγελάσουν και άλλους, προσφέροντας και άλλες γυαλιστερές χάντρες στους ιθαγενείς και βολεύοντας μερικές χιλιάδες άτομα με νέους διορισμούς.

Τα κόλπα με τα «δώρα» συνεχίζονται. Ηδη υπόσχεται ανεξόδως και δώρο Χριστουγέννων, με το σκεπτικό ότι αν χάσει τις βουλευτικές εκλογές άλλος θα πρέπει να βρει να πληρώσει. Και αν κερδίσει, θα έχει έτοιμη τη δικαιολογία: Δεν με αφήνουν οι «θεσμοί». Αν όλα αυτά τα τερτίπια δεν αποδώσουν και η διαφορά ξεπεράσει το 8%, παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις περί εξαντλήσεως της θητείας, ας ετοιμαζόμαστε για εθνικές εκλογές «μέσα στα μπάνια του λαού», πιθανότατα την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου ή την πρώτη του Ιουλίου.

  

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER