Τετάρτη, 29 Μαϊος 2019 13:42

Δεν έφταιξε το ύφος, όσο το ήθος σας

Γράφτηκε από τον

 

Υποτίθεται ότι ο όρος «αυτοκριτική» είναι συνυφασμένος με την Αριστερά.

Οπότε, θα περίμενε κανείς να υπάρξει μια ειλικρινής αυτοκριτική, ενός του κόμματος που απέρχεται από την εξουσία, από όσους έχουν την ευθύνη αυτής της ήττας. Που είναι αντικειμενικώς πολύ βαριά. Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ... κατάφερε να χάσει περίπου 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους, από εκείνους που τον εμπιστεύθηκαν τον Ιανουάριο του 2015. Από εκείνους που πίστεψαν ότι «η ελπίδα έρχεται».

Αντί όμως αληθινής αυτοκριτικής, που θα έπρεπε να ολοκληρώνεται με γενναίες αποφάσεις, ιδίως δε με καταλογισμό ευθυνών σε πρόσωπα που έχουν ξεχωριστό μερίδιο ευθύνης, παρακολουθούμε μια παρωδία αυτοκριτικής. Κάποια εμφανίζονται να μιλούν γενικώς και αορίστως για «λάθη». Εχοντας επικεντρώσει, οι περισσότεροι, την κριτική τους σε θέματα... ύφους.

Σε μία από τις προκλητικότερες για την κοινή γνώμη περιπτώσεις, εκείνη του Παύλου Πολάκη, στέκονται στο... ύφος των όσων λέγει και πράττει. Αλλά εκείνο που προκαλεί οργή, αηδία και θλίψη στους πολίτες, είναι πρωτίστως το ήθος του! Οχι μόνο το «πώς» το λέει, αλλά το «τι» μας λέει. Και όταν αυτό το «ήθος» γίνεται αποδεκτό από τον πρωθυπουργό του, δεν είναι πια το ήθος του Πολάκη, αλλά το ήθος της κυβέρνησης και του κόμματος.

Στα μαθητικά του χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας τα πήγε άριστα στις... καταλήψεις. Φαίνεται όμως ότι έχασε πολλά μαθήματα, τόσο ώστε δεν έμαθε ποτέ τους βασικούς κανόνες της άλγεβρας. Ενας από τους οποίους είναι πως, όταν προσθέτεις σε έναν αριθμό με θετικό πρόσημο έναν άλλον με αρνητικό, το αποτέλεσμα είναι πάντοτε αρνητικό. Η εξίσωση Α+(-Ψ)=Χ μας δίνει πάντα ένα αποτέλεσμα με τον προσδιορισμό «μείον». Εδώ, όπου «-Ψ» μπορούμε να βάλουμε όλους αυτούς που Ψάρεψε ο κ. Τσίπρας ανάμεσα σε έναν εσμό πολιτευτών που Ψάχνουν μονίμως για την προσωπική τους επιβίωση. Από τη Μαριλίζα ως τον Δανέλη. Και από τον Παπαχριστόπουλο που έχει περάσει από όλα τα κόμματα, ως τη μεγαλειώδη Μεγαλοοικονόμου που βρέθηκε στη Βουλή χωρίς να έχει λάβει ούτε μία ψήφο. Από τον Στέφανο Τζουμάκα που πήρε 0,21% στις προηγούμενες ευρωεκλογές (13833 κουκιά σε όλη την Ελλάδα) όταν ίδρυσε δικό του κόμμα, ως τον Γιάννη Ραγκούση που πάτωσε παίρνοντας μόνον 2,39% από τους άνω των 250.000 ψηφοφόρους, όταν διεκδίκησε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Ξαναδιαβάστε άλγεβρα, κ. Πρόεδρε.

 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr