Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019 11:11

Θα τολμήσετε την υπέρβαση των ψεκασμένων;

Γράφτηκε από τον
Θα τολμήσετε την υπέρβαση των ψεκασμένων;

Διάβασα, κ. πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας, τα 16 βασικά σημεία του προγράμματος διακυβέρνησης του κόμματος σας. Και θέλω σήμερα να σταθώ σε ένα από αυτά.

Την υπόσχεσή σας προς τους πολίτες ότι θα επιχειρήσετε να διαμορφώσετε «ένα κράτος προπαντός φιλικό προς τον πολίτη, τον οποίο υπηρετεί κι εξυπηρετεί».

Ασφαλώς και δεν σας διαφεύγει, κ. Μητσοτάκη, ότι αυτό είναι, δυστυχώς, το ζητούμενο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Κάτι που όλοι υπόσχονται, αλλά κανείς δεν έχει επιτύχει ακόμη. Εγιναν τα τελευταία χρόνια κάποια θετικά βήματα. Οφειλόμενα, όλα, σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Από τα πράγματι επιτυχημένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, που όμως μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη αποτελεσματικότερα, ως τη «Διαύγεια», το «opengov» και γενικώς την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η νέα τεχνολογία και ειδικώς η πληροφορική.

Ελπίζω να έχετε σαφή επίγνωση του γεγονότος ότι ο πολίτης εξακολουθεί να ταλαιπωρείται, αναιτίως μάλιστα, από άχρηστες διαδικασίες. Από υπηρεσίες π.χ. που αρνούνται να αποδεχθούν επικοινωνία με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ζητούν συνεχώς «επικυρωμένα έγγραφα». Αλλά και από έναν βασικό παράγοντα ταλαιπωρίας. Στην αντιμετώπιση του οποίου η παράταξή σας δεν έχει δώσει, ως τώρα, καλές εξετάσεις. Τους άπειρους αριθμούς που «ταυτοποιούν», κατά περίπτωση, την υπόσταση ενός πολίτη.

Κάθε ένας από μας έχει άλλον αριθμό φορολογικού μητρώου, άλλον αριθμό ταυτότητας, άλλον για το διαβατήριο, άλλον για το ΑΜΚΑ, άλλον αριθμό δημοτολογίου, άλλον για το ΑΣΜ τους οι ένστολοι, άλλον για το μητρώο αρρένων και πάει λέγοντας. Οταν άνοιξε η συζήτηση για την καθιέρωση ενός μοναδικού αριθμού ταυτοποίησης κάθε πολίτη, είδαμε την έκρηξη παλαιοημερολογιτών και άλλων παραθρησκευτικών οργανώσεων, ως και… ψεκασμένων της πολιτικής μας ζωής, εναντίον ενός τέτοιου μέτρου, με το επιχείρημα ότι θα είναι... ο αριθμός του σατανά.

Δυστυχώς, με κάποιες υστερικές καλόγριες συντάχθηκαν και αρκετοί από τους βουλευτές του κόμματός σας. Και η υπόθεση δεν προχώρησε. Με κάνει δε ιδιαιτέρως επιφυλακτικό, ως προς την αποτελεσματικότητα της υπόσχεσής σας, για ένα κράτος που θα εξυπηρετεί και δεν θα δυναστεύει την καθημερινότητα των πολιτών, το γεγονός ότι δεν είδα, στο πρόγραμμά σας, να τολμάτε να ανοίξετε το θέμα.

Αλλά, αν δεν τολμήσετε την υπέρβαση, αν δεν κόψετε τους ομφάλιους λώρους με όσους πιστεύουν στους ψεκασμούς και στον... δάκτυλο του σατανά, μην περιμένετε να δείτε τέτοιο κράτος που υπόσχεσθε.

 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER