Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 14:14

Χωρίς ίχνος πολιτικής γενναιότητας

Γράφτηκε από τον

Μια χαρά τα πάτε κύριε, επί ολίγες ακόμη ώρες, Πρόεδρε. Καταφέρνετε να ανατρέψετε ακόμη και τη διατυπωμένη σε παροιμίες “λαϊκή σοφία”.

Oπως για παράδειγμα τη λαϊκή ρήση “ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται”. Εσείς, ως κατά σύστημα ψεύτης, καταφέρατε να χαίρεστε επί 54 ολόκληρους μήνες και πορεύεστε με την ίδια “αρετή” ως την τελευταία στιγμή. Με τυπικό δείγμα τη συνέντευξή σας στον... απαγορευμένο ΣΚΑΪ, που θα μείνει ως ένα μνημείο ψεύδους και υποκρισίας.

Δεν θα ασχοληθώ σήμερα με τα τόσα ψέματα αυτής της συνέντευξης. Τα έχουν ήδη καταγράψει δεκάδες δημοσιεύματα. Θα σταθώ μόνο σε εκείνα τα οποία αναδεικνύουν την έλλειψη πολιτικής γενναιότητας και ευψυχίας που σας διακρίνει. Σε αυτή την παράσταση ενός ανθρώπου που διοικεί μια χώρα χωρίς να έχει την πολιτική αρετή να αποδέχεται τις ευθύνες του, αλλά μονίμως επιχειρεί να μεταθέσει αυτές τις ευθύνες στους άλλους.

Ο,τι πιο “γενναίο” μας είπατε ήταν η παραδοχή σας για κάποια λάθη. Και ποια ήταν αυτά; Το ότι εμπιστευθήκατε, όπως μας είπατε, κάποιους ανθρώπους. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Ηταν λάθος, μας είπατε, που εμπιστευθήκατε τον Λαφαζάνη και την “Πλατφόρμα” του. Και έφταιγαν αυτοί που τελικώς βρέθηκαν “εκτός νυμφώνος” και όχι εσείς. Αλλά το γνωρίζετε ότι είπατε ψέματα. Διότι δεν επρόκειτο περί “λάθους” αλλά για μια πολιτική συναλλαγή. Η “Πλατφόρμα” αντιπροσώπευε πάνω από το ένα τρίτο των συνέδρων του 5ου συνεδρίου του κομματικού σας φορέα, από το οποίο τον Φεβρουάριο του 2008 αναδειχθήκατε πρόεδρος, νικώντας κατά κράτος τον Κουβέλη. Και μαζί με τις υπόλοιπες αριστερίζουσες “συνιστώσες” αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων.

Δεν ήταν λοιπόν από “λάθος” που τους εμπιστευθήκατε. Ηταν το αποτέλεσμα μιας συναλλαγής: Κράτα με να σε κρατώ να ανεβούμε το βουνό. Και ύστερα, για να μην χάσετε την καρέκλα, στην κορυφή της εξουσίας, τους... αδειάσατε. Και τον Λαφαζάνη και τον Γλέζο και τους τροτσκιστές και τη Ζωή και τον Βαρουφάκη, που θα τον πληρώνουμε για πολλά ακόμη χρόνια και όποιον μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στο σχέδιό σας να μετατρέψετε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα προσωπικό αρχηγικό κόμμα. Αντικαθιστώντας τους σταδιακώς με τις προσχώσεις από τα... μπάζα του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα των ΑΝΕΛ.

Τα λάθη τα συγχωρούν οι λαοί. Αλλά όχι την προκλητική επίδειξη πολιτικής ανανδρίας.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr