Σάββατο, 06 Ιουλίου 2019 17:50

Η Ελλάδα των όλων θέλει και τη στήριξη όλων

Γράφτηκε από την
Η Ελλάδα των όλων θέλει και τη στήριξη όλων

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή μίας ακόμα εκλογικής αναμέτρησης, μιας αναμέτρησης όπου ο Ελληνας πολίτης καλείται -και δικαιούται- να αποφασίσει το ποιος είναι ικανότερος να αναλάβει την ευθύνη της επόμενης μέρας αυτού του τόπου.

Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μία ακόμα κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας που -λόγω και της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας μετά από μία δεκαετία κρίσης- αποκτά μια περαιτέρω βαρύτητα. Μετά από αρκετά χρόνια δραματικών αλλαγών, υποβάθμισης του βιοτικού μας επιπέδου, μείωσης εισοδημάτων, καίριων και αλλεπάλληλων χτυπημάτων στο σύνολο της ζωή μας, απαλλαγμένοι μεν από τα μνημόνια, υπό τη στενή δε επιτήρηση των δανειστών αλλά και όλων των «παρατηρητών» αυτού του ευρωπαϊκού «πειράματος». Μετά από δέκα χρόνια κρίσης και σκληρής λιτότητας, η διχόνοια αλλά και ο φανατισμός παραμένουν τα αισθητήρια αντίληψης ενός πολύ μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, η οποία κατάφερε με αιματηρές θυσίες να κλείσει τόσες αξιολογήσεις, αλλά εξακολουθεί να μην πιάνει ίσως ούτε τη βάση στο επίπεδο της αξιολόγησης αξιών.

Πολλές φορές βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Τι θα λέγατε να ξεκινούσαμε κάποια στιγμή από τα βασικά: το σεβασμό στη (διαφορετική) άποψη του άλλου, την αυτοκριτική αλλά και την επίγνωση του ότι ο διχασμός και η διάκριση του «εμείς και οι άλλοι» έχουν επιβραδύνει με δραματικό τρόπο για πολλούς συνανθρώπους μας την έξοδο από την κρίση, οδηγώντας ταυτόχρονα στρατιές νέων στη μετανάστευση.

Είναι η ώρα που πρέπει η χώρα να κάνει βήματα μπροστά και να αφήσει επιτέλους στο περιθώριο πολιτικές και νοοτροπίες που μας κράτησαν καθηλωμένους για χρόνια σε επίπεδα που δεν αξίζουν σε κανένα. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν «Μεσσίες» που θα μας οδηγήσουν στη Γη της Επαγγελίας, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο οι εκλογές αυτές να αναδείξουν τη σημασία της λογικής αλλά και των ρεαλιστικών λύσεων.

Ας είμαστε όμως ειλικρινείς. Τα έντονα αποτυπώματα της κρίσης στην ελληνική οικονομία δεν θα εξαφανιστούν ως διά μαγείας και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι. Μείζονα θέματα όπως η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, η υπερφορολόγηση, η παροχή επιτέλους ρευστότητας στη πραγματική οικονομία, η προσέλκυση επενδυτικών σχεδίων, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν κόπο αλλά και χρόνο για να επιλυθούν. Αρα, η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, πρέπει να εργαστεί με συνέπεια και πρόγραμμα για να επιτύχει σοβαρά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, λόγω της πολυπλοκότητας των θεμάτων, θεωρείται απαραίτητη η ευρύτερη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Οι εποχές έχουν αλλάξει, οι απαιτήσεις είναι περισσότερες και η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει πολιτικά παιχνίδια και ιδεοληψίες από κανέναν.

Η δύναμη του Ελληνα άλλωστε δεν αμφισβητείται... Διά μέσου των αιώνων έχει αποδείξει πώς τη δύσκολη ώρα θα παλέψει με νύχια και με δόντια για την -όποια- ελευθερία του. «Ή ταν ή επί τας» έγραφαν οι ασπίδες των Σπαρτιατών, «χωρίς αρετή και πόνο εις την πατρίδα και πίστη εις την θρησκεία τους έθνη δεν υπάρχουν» τόνιζε ο Μακρυγιάννης, «στο εξής πρέπει να λέμε όχι ότι οι Ελληνες πολεμούν σας ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Ελληνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσώρτσιλ.

Ας μην αφήσουμε άλλη μια μάχη λοιπόν να πάει χαμένη. Ο,τι και αν ψηφίσουμε, ας προσπαθήσουμε οι εκπρόσωποι που θα στείλουμε στην επόμενη Βουλή να είναι οι αξιότεροι, οι άριστοι σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο. Οι γυναίκες που το αξίζουν και όχι λόγω της ποσόστωσης, οι νέοι που ζουν, εργάζονται και ελπίζουν για το μέλλον παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι υποψήφιοι γενικά που έχουν περάσει πρώτα τις εξετάσεις... επί προσωπικού. Η Ελλάδα των όλων θέλει και τη στήριξη όλων. Γιατί οι βουλευτές είναι ο καθρέφτης ο δικός μας αλλά και της ίδιας μας της χώρας. Και όταν θες να σπάσεις τον καθρέφτη αυτό, αναλογίσου το μερίδιο ευθύνης που έχεις στο είδωλο που βλέπεις «απέναντι».

 

Μαριλένα Γυφτέα

Πολιτική επιστήμονας

Δημοσιογράφος


NEWSLETTER