Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 13:37

Η επικίνδυνη «καυτή πατάτα» περί την ΔΕΗ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η επικίνδυνη «καυτή πατάτα» περί την ΔΕΗ

 

Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες εικόνες και διαδικασίες. Με το «καλώς ορίσατε» στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός είχε να τους φιλέψει με ένα δωράκι.

Εναν έτοιμο φάκελο με τις προτεραιότητες του υπουργείου που αναλαμβάνει έκαστος, με το επιχειρησιακό σχέδιο που καλείται να υλοποιήσει, σε πρώτη φάση, ως το τέλος του χρόνου.

Θυμίζει η διαδικασία «επιχειρησιακό πλάνο» ή αν θέλετε business plan, που καλούνται να υλοποιήσουν οι νέοι «managers», κατά την ορολογία της αγοράς. Και γιατί όχι; Μια χώρα δεν παύει να είναι μια τεράστια επιχείρηση και, όπως κάθε επιχείρηση, πρέπει να έχει το επιχειρησιακό της σχέδιο.

Δεν γνωρίζουμε βεβαίως επακριβώς τι περιείχαν αυτοί οι φάκελοι. Θα το μάθουμε όμως με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που είναι αλήθεια ότι παραλαμβάνει αρκετές «καυτές πατάτες» από την προηγούμενη, με πιο επείγουσα στην αναζήτηση σχεδίου σωτηρίας την περίπτωση της ΔΕΗ. Αυτή η ΔΕΚΟ, που ήταν άλλοτε η πιο μεγάλη σε μέγεθος και με σταθερή κερδοφορία, επιχείρηση της ελληνικής οικονομίας, εμφανίζεται σήμερα να είναι ο «μέγας ασθενής», να οδεύει προς τη χρεοκοπία.

Για τη σωτηρία μιας τέτοιας κολοσσιαίας επιχείρησης δεν αρκούν οι καλές προθέσεις ούτε του πρωθυπουργού ούτε του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Το κρίσιμο κλειδί της υπόθεσης είναι ποιος, με ποια τεχνογνωσία και με ποιο σχέδιο θα αναλάβει να διοικήσει αυτόν τον άρρωστο γίγαντα, ώστε να τον εξυγιάνει. Και εδώ σκαλώνει η υπόθεση.

Για να βρεις ικανό «μάνατζερ», πρέπει να ψάξεις στην αγορά. Ανάμεσα σε εκείνους οι οποίοι, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, διοικούν με επιτυχία κάποιες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Αλλά για να δεχθεί ένας τέτοιος άνθρωπος να εγκαταλείψει τη δουλειά του και να αναλάβει τη ΔΕΗ, πρέπει και να πληρώνεται αναλόγως. Και εδώ «χαλάει η σούπα». Διότι οι επιτυχημένοι εκτελεστικοί διευθυντές μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων έχουν απολαβές που κυμαίνονται σε επίπεδα άνω των 100.000 ετησίως, ενώ ο προβλεπόμενος μισθός για τη θέση του διοικητή της ΔΕΗ είναι 4.700 μικτά μηνιαίως. Σε κάποιες κρούσεις που έγιναν ήδη η απάντηση ήταν «ευχαριστώ, δεν θα πάρω».

Αν θέλουμε ικανούς, πρέπει να απαλλαγούμε από τον λαϊκίστικο φθόνο «γιατί να παίρνει τόσα αυτός». Αλλιώς να καλέσουμε κάποια ξένη «ΔΕΗ» να διοικήσει τη δική μας, εργολαβικώς, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER