Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019 16:09

Για την αφισοκόλληση στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Για την αφισοκόλληση στην Καλαμάτα

 

Ηθελα να σας γράψω για το θέμα της αφισοκόλλησης στην Καλαμάτα, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Η πολιτική αφίσα είναι πλέον είδος υπό εξαφάνιση. Αντίθετα κυριαρχεί η εμπορική αφίσα και η αφίσα για πολιτιστικές εκδηλώσεις, πανηγύρια κ.λπ. (ιδίως τώρα το καλοκαίρι).

Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές 2-3 μόνο πολιτικά κόμματα επικόλλησαν έναν περιορισμένο αριθμό αφισών. Ο Δήμος Καλαμάτας για να περιορίσει την αφισορρύπανση, πήρε μία απόφαση (το 2013 νομίζω) και τοποθέτησε έναν πολύ μικρό αριθμό τριγωνικών μεταλλικών ταμπλό, ώστε να επικολλούνται εκεί οι αφίσες, με πολύ αυστηρούς όρους, ώστε να παραχωρήσει διαφημιστικό χώρο σε επιχειρήσεις, συλλόγους, φορείς, πολιτικά κόμματα. Δεν ήταν δυνατόν όμως με 6-7 ταμπλό να καλυφθούν οι πολύ περισσότερες ανάγκες προβολής, γι’ αυτό και δεν λειτούργησε ποτέ στην πράξη. Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίον συμμετέχω, πράγματι επικόλλησε έναν περιορισμένο αριθμό μερικών εκατοντάδων αφισών. Η εντολή της Νομαρχιακής Επιτροπής ήταν ρητή και κατηγορηματική: Σεβόμαστε την απόφαση της δημοτικής αρχής και δεν κολλάμε σε δημόσιους χώρους όπως: κολόνες της ΔΕΗ, κουτιά του ΟΤΕ, τηλεθαλάμους κ.λπ. Πάνω στην ένταση της πολιτικής μάχης μπορεί να παραβιάστηκε αυτό από κάποιους αφισοκολλητές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επ’ ουδενί δεν συνιστά αφισορρύπανση, δεδομένου ότι: Ολες οι αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ κολλήθηκαν με ένα απλό σελοτέιπ, ώστε να μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν. Ούτε μία δεν κολλήθηκε με γλουτολίνη ή άλλη κόλλα, που καθιστά δύσκολη και εργασιοβόρα την αφαίρεσή τους. Και το κυριότερο: Την αμέσως επόμενη των εκλογών βγήκα εγώ με άλλους συντρόφους μου και αφαίρεσα όλες τις αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα. Και όχι μόνο τις αφίσες, αλλά ό,τι είχε απομείνει απ’ αυτές (αφού πολλές έσχισαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι), ακόμα και όλα τα κομμάτια του σελοτέιπ που είχαν απομείνει. Αφού μας έβλεπαν κάποιοι συμπολίτες μας και δεν πίστευαν στα μάτια τους. Γιατί δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει αυτό.

Για όλους αυτούς τους λόγους φίλε Παναγιώτη Νίκα (αφού σου ευχηθώ καλή επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα) θέλω να σε παρακαλέσω προσωπικά να μην επιβάλεις πρόστιμο στον ΣΥΡΙΖΑ Καλαμάτας. Ούτε που θέλω να διανοηθώ ότι θα το κάνεις για λόγους πολιτικής αντιπαλότητας. Γιατί αν επιμείνεις σε πρόστιμο, πρέπει να το επιβάλλει και σε όλη την εμπορική και άλλη αφίσα που ρυπαίνει. Μιλάμε για δεκάδες περιπτώσεις, που τα στοιχεία τους υπάρχουν και τώρα που γράφω, στις κολόνες και τους τοίχους, Σαν θεσμικός παράγων γνωρίζεις άριστα ότι παρανομία αλά καρτ δεν υπάρχει.

 

Χρήστος Αργυρόπουλος

Καθηγητής - οικονομολόγος στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλαμάτας


NEWSLETTER