Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 12:20

Ο «αιφνιδιασμός» με κάμερες TV όζει παραστάσεως

Γράφτηκε από τον

Οι πολίτες έχουν ανάγκη από άσκηση πραγματικής και όχι επικοινωνιακής πολιτικής. Περιμένουν να δουν και να κρίνουν συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα. Ιδίως δε το κατά πόσον οι όποιες αποφάσεις θα υλοποιηθούν αποτελεσματικώς και χωρίς παλινωδίες και παρατράγουδα.

Ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είναι, από τα χρόνια της συμμετοχής του στον αθλητικό στίβο, ένα συμπαθές πρόσωπο, το οποίο ανέλαβε έναν νευραλγικό τομέα, όπως είναι η δημόσια υγεία. Τομέα στον οποίο η παραμικρή βελτίωση, κάθε λιθαράκι, χρειάζεται πράγματι επίμονη και μεθοδική εργασία, πρωτίστως δε σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα. Από τα «πιράνχας» των φαρμακευτικών εταιρειών και των πολυεθνικών που προμηθεύουν υλικά και εξοπλισμό, ως τα συντεχνιακά συμφέροντα.

Καλή η πρόθεση του κ. Κικίλια να επισκέπτεται νοσοκομεία, ιδίως κατά τις ημέρες της εφημερίας, ώστε να έχει άμεση προσωπική αντίληψη κάποιων λειτουργικών προβλημάτων, αρκεί η πρόθεση αυτή να είναι απαλλαγμένη από επικοινωνιακούς πειρασμούς.

Με συμπαθάτε όμως αγαπητέ υπουργέ, αλλά «αιφνιδιαστικός έλεγχος» με ειδοποιημένα τηλεοπτικά συνεργεία και φωτορεπόρτερ όζει εκ του μακρόθεν ότι υπηρετεί πρωτίστως επικοινωνιακές βλέψεις, παρά την ουσία του ελέγχου. Θα ήταν περισσότερο αξιόπιστες τέτοιες επιχειρήσεις αν τις μαθαίναμε την επόμενη ημέρα με μια ανακοίνωση που θα μας ενημέρωνε τι πράγματι διαπιστώσατε, τι «στραβό» εντοπίσατε και ποια θεραπεία εισηγηθήκατε.

Αναλάβατε κ. Κικίλια έναν κρίσιμο τομέα, στον οποίο δύο προκάτοχοί σας με διαφορετική πολιτική «φανέλα» έκαστος, δηλαδή ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ και ο Αδωνις Γεωργιάδης του κόμματός σας, έχουν δώσει επιτυχή δείγματα σκληρής δουλειάς. Κατάφεραν πολλά στον περιορισμό της σπατάλης, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Και είναι πολλά και σύνθετα.

Πήγατε πρώτα στον «Ευαγγελισμό», τον οποίο γνώρισα πολύ καλά όταν τον Δεκαπενταύγουστο του 2016 θα έβγαινα… με τα πόδια μπροστά, αν δεν με άρπαζαν, μαύρα μεσάνυχτα, τα παιδιά μου. Δεν θα σταθώ στο σύνολο των προβλημάτων. Εντελώς ενδεικτικώς θα σταθώ μόνο σε ένα.

Πήρατε χαμπάρι με την «αιφνιδιαστική» σας επίσκεψη, το μέγα πρόβλημα στοιχειώδους ασφάλειας των ασθενών στο συγκεκριμένο νοσοκομείο; Αντιληφθήκατε ότι είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, ιδίως τις νυκτερινές ώρες, στο οποίο εισβάλλουν συμμορίες και λεηλατούν ό,τι πολύτιμο βρουν επάνω σε έναν κοιμώμενο ασθενή, αν δεν βρίσκεται δίπλα του και συνοδός, από κινητά έως κοσμήματα; Ρωτήσατε πώς συμβαίνει αυτό, ενώ στα έξοδα του νοσοκομείου υπάρχει ένα «τσουχτερό» κονδύλι για αμοιβές «σεκιουριτάδων»;

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr