Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019 14:13

Εκεί τον τιμούν, εδώ τον “φάγαμε”

Γράφτηκε από τον
Εκεί τον τιμούν, εδώ τον “φάγαμε”

Χάζευα στο Διαδίκτυο εικόνες με Ελβετούς ντυμένους με τις παραδοσιακές στολές, με τα παραδοσιακά μουσικά τους όργανα, να γιορτάζουν έχοντας στολίσει τα σπίτια και τους δημόσιους χώρους με τη σημαία αυτής της χώρας όπου ομιλούνται τέσσερις διαφορετικές γλώσσες.

Αλλά αυτή τη φορά δεν είχα απορίες, ήξερα πολύ καλά τι γιορτάζουν.

Ηταν πρώτη Αυγούστου του 1982. Βρισκόμουν για ολιγοήμερες διακοπές στη Σταλίδα Ηρακλείου. Κατεβαίνοντας για το πρωινό είδα μια παρέα 8 ατόμων να στολίζουν το αίθριο του ξενοδοχείου με ελβετικές σημαίες και απόρησα. Οταν ρώτησα κάποιον από αυτούς τι συμβαίνει, μου απάντησε ότι τιμούσαν την εθνική τους επέτειο. Οταν από υποτελείς στους Αψβούργους απέκτησαν την πρώτη κρατική τους οντότητα και το πρώτο τους σύνταγμα και από χώρα φτωχών ποιμένων που ξενιτεύονταν για να επιβιώσουν, πουλώντας συνήθως εαυτούς σε διάφορους ισχυρούς, στους οποίους προσέφεραν μισθοφορικές υπηρεσίες -εξ ου και η ελβετική φρουρά που φυλάσσει το Βατικανό- έγινε μια χώρα συνεχούς ανάπτυξης και ευημερίας.

Εσείς, ως Ελληνας, πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά τι γιορτάζουμε, αφού η εθνική μας επέτειος έχει και ελληνική σφραγίδα” μου είπε ένας από αυτούς. Ενώ, με πικρό ύφος, συμπλήρωσε: “Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που προσπάθησε να κάνει και τη δική σας πατρίδα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, αλλά κάποιοι συμπατριώτες σας τον “πλήρωσαν” με την άνανδρη δολοφονία του”.

Είχε δίκιο. Γιατί εκείνος που πέτυχε ως απεσταλμένος του τσάρου τη συμφωνία για τη συγκρότηση του ελβετικού κράτους, με τα 19 αυτόνομα καντόνια και διαμόρφωσε το ελβετικό σύνταγμα, που λειτουργεί έκτοτε αψόγως με τα γνωστά δημοψηφίσματά τους, με την κατοχυρωμένη και λίαν κερδοφόρα για τους Ελβετούς διεθνή ουδετερότητα, δεν ήταν άλλος από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Τον οποίο οι Ελβετοί τιμούν σχεδόν ως εθνικό τους ήρωα -αλλά εμείς τον δολοφονήσαμε.

Τις εικόνες αυτές θα άξιζε να τις δουν όλοι εκείνοι που λοιδορούν τους εορτασμούς των δικών μας εθνικών επετείων. Που ζητούν ακόμη και την κατάργησή τους. Αν και φοβούμαι ότι ο “κάλος” που έχουν στους εγκεφάλους τους δεν θα επέτρεπε να φρονηματισθούν και να διδαχθούν το παραμικρό. Διότι, δυστυχώς, ιδίως στον χώρο της νέας γενιάς παράγονται κατά κύματα ... Ταλιμπάν και τζιχαντιστές της “αριστερής ορθοδοξίας”, που πορεύονται ως κάτοχοι της “μοναδικής αλήθειας” είτε ως “αναρχοκομμουνιστές” είτε ως “μαοϊκοί”, “τεταρτοδιεθνιστές” και δεν συμμαζεύεται.  

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 


NEWSLETTER