Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019 21:52

Από την Ευζωία στο Θάνατο

Γράφτηκε από την

 

Η ΗΡΑ είναι μια θηλυκιά Πέρο Ντέ Πρέσσα Ντε Κανάριο. Πριν μερικούς μήνες ξέφυγε της επίβλεψης της ιδιοκτήτριας της, επετέθη σε μητέρα με το μικρό παιδί της και κατάφερε δαγκώματα. Ευτυχώς οι πληγές θα επουλωθούν προϊόντος του χρόνου.

Εκκινήθη η προβλεπόμενη διαδικασία από την Πολιτεία και φιλοξενείται περίπου δύο μήνες από εμένα στις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις ξενοδοχείου ζώων που διαθέτω στη Θουρία κατ’ εντολή του δήμου μας του οποίου είμαι ανάδοχος διαχείρισης Αδεσπότων και Επικίνδυνων ζώων. Είναι φιλική μαζί μας αλλά έχει αποδεδειγμένα επιδείξει επικίνδυνη συμπεριφορά. Είναι νέα και υγιής σύμφωνα με τη γνωμάτευση του κτηνιάτρου που την παρακολουθεί και προσωπικά διαπιστώνω πώς είναι εκπαιδεύσιμη. Με ποιοτική εκπαίδευση θα εξελιχθεί σε ισορροπημένο κατοικίδιο στα χέρια σοβαρού υπεύθυνου κυναγωγού. Έχω μάλιστα προσκομίσει σχετική γνωμάτευση προς την Πενταμελή Επιτροπή διαχείρισης αδεσπότων στην οποία συμμετέχω σαν μέλος. Όμως το μέλλον της ΗΡΑΣ προβλέπεται δυσοίωνο αφού η κ. Πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας αρνήθηκε κατ’ αρχή να την υιοθετήσει σύμφωνα με τό ν.4039/12 άρθρο 9 παράγραφος 4 υπό παράγραφος γ: Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρηση τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

Όπως τροποποιήθηκε με την παρ.6 Άρθρο 46 ΝΟΜΟΣ 4235/2014 και ισχύει από 11/2/2014.

Ο λόγος που μας ανέφερε είναι η ασφάλεια των εθελοντών του Ομίλου του οποίου ηγείται, αποδεικνύοντας έτσι την ανεπάρκεια του Ομίλου και της ίδιας προσωπικά στη διαχείριση των κατοικιδίων.

Ο νομοθέτης μαζί με τον προνομιακό θεσμικό ρόλο στη διαχείριση των ζώων στους φιλοζωικούς ομίλους έχει βέβαια επιμερίσει και <<υποχρεώσεις>>. Είναι βασικός όρος αυτοπραγμάτωσης του οποιουδήποτε φιλοζωικού ομίλου να μάχεται για την ίδια τη ζωή των ζώων των οποίων είναι αυτοπροσδιορισμένος εξ ονόματος και καταστατικού υπερασπιστής! Δυστυχώς κάθε άλλο παρά φιλοζωικός μπορεί να χαρακτηριστεί με τέτοιες τοποθετήσεις ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας, μάλλον θα ταίριαζε στην προκειμένη περισσότερο ο όρος Φοβοζωικός! Την Παρασκευή είναι η τελευταία ημερομηνία γραπτής οριστικής απάντησης για την αποδοχή υιοθεσίας ή όχι από τον ΦΟΚ προς το δήμο Καλαμάτας. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης θα ξεκινήσει η διαδικασία σύγκλισης της Τριμελούς Κτηνιατρικής Επιτροπής με σκοπό να επικυρωθεί η εντολή ευθανασίας της ΗΡΑΣ.

Βγάζω κραυγή αγωνίας προς κάθε Αληθινά φιλόζωο συμπολίτη μας να βοηθήσει να μεταπειστεί ο ΦΟΚ και η Πρόεδρος του.

ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΡΑ!!!

 

Παναγιώτης Δ. Τσικούρης

Εκπαιδευτικός - Εκπαιδευτής Ζώων