Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019 14:21

Μήπως ήρθε η ώρα για Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Δήμο Μεσσήνης;

Γράφτηκε από την
Μήπως ήρθε η ώρα για Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Δήμο Μεσσήνης;

 

Του Γεωργίου Θ. Σπυρόπουλου*

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) είναι δημόσια (ισότιμα) γυμνάσια που απευθύνονται σε πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν τελειώσει μόνο το δημοτικό και αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Η φοίτηση στα Σ.Δ.Ε. διαρκεί δύο χρόνια, τα μαθήματα είναι απογευματινά, η διδασκαλία γίνεται χωρίς εγχειρίδια και δίνεται πολύς χώρος στους εκπαιδευόμενους να συμμετάσχουν στο τι θα μάθουν.

Εφόσον, όμως, τα Σ.Δ.Ε. μπορούν να δημιουργηθούν οπουδήποτε, χωρίς μάλιστα καμία επιβάρυνση για τους κατά τόπο δήμους, γιατί στον Δήμο Μεσσήνης δεν έχουμε; Αυτή τη στιγμή, το πιο κοντινό στο δήμο μας Σ.Δ.Ε. είναι στην Καλαμάτα, ενώ πριν από μερικά χρόνια υπήρχε μέχρι και στην Ανδρούσα!

Η δημιουργία ενός Σ.Δ.Ε. στην πρωτεύουσα του Δήμου Μεσσήνης θα είχε πολλαπλά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους.

Εν συντομία:

Πολλοί συμπολίτες μας που δεν έχουν τελειώσει το γυμνάσιο θα μπορούσαν να το κάνουν γρήγορα, οικονομικά και αποδοτικά στον τόπο τους και σε τάξεις αποκλειστικά ενηλίκων. Κάτι τέτοιο θα τους βοηθούσε να διεκδικήσουν καλύτερες δουλειές, θα τους άνοιγε τον δρόμο για το λύκειο, αλλά και το πανεπιστήμιο (ήδη το Σ.Δ.Ε. Καλαμάτας έχει τους πρώτους αποφοίτους πανεπιστημίου) και θα ανέβαζε το ευρύτερο μορφωτικό επίπεδο του δήμου μας.

Η δημιουργία Σ.Δ.Ε. στο δήμο μας θα αποτελέσει πόλο έλξης (όπως τόσα χρόνια συμβαίνει με το Σ.Δ.Ε. Καλαμάτας) από τους όμορους δήμους που δεν διαθέτουν Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Αυτό θα βοηθήσει τον δήμο μας τόσο οικονομικά -ειδικά κατά τις απογευματινές ώρες όπου οι αγορές μας δεν έχουν κίνηση- όσο και σε θέμα brand, αφού έχουμε όλα τα εχέγγυα για να δημιουργήσουμε έναν δήμο αντίβαρο στον Δήμο Καλαμάτας.

Με λίγα λόγια, λοιπόν, η δημιουργία ενός Σ.Δ.Ε. θα βοηθούσε τον δήμο μας να εκπληρώσει κάποιες από τις βασικές αποστολές του: την ώθηση των τοπικών οικονομιών, την κοινωνικοποίηση και προσωπική ανάπτυξη των πολιτών του και την υποστήριξη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τι περιμένουμε λοιπόν; Αυτόν το δήμο θέλουμε, για αυτόν το δήμο θα παλέψουμε!

 

Τι είναι τα Σ.Δ.Ε.

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) είναι καινοτόμα, δημόσια σχολεία (μη τυπικής εκπαίδευσης) ενηλίκων στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης. Λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και απευθύνονται σε πολίτες 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική τους εκπαίδευση. Με το θεσμό αυτό παρέχεται η δυνατότητα σε αυτούς τους πολίτες, που δεν ολοκλήρωσαν την εννιάχρονη κατώτερη υποχρεωτική εκπαίδευση (δηλαδή για όσους έχουν απολυτήριο δημοτικού), να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο του απολυτηρίου γυμνασίου. Δίνεται έμφαση στην απόκτηση βασικών προσόντων και στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων. Το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) είναι Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και αποτελεί φορέα υλοποίησης της πράξης «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας». Η συνολική διάρκεια φοίτησης είναι μόνο 2 εκπαιδευτικά έτη. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα είναι 25ωρo και τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας οι παιδαγωγικές μέθοδοι εστιάζουν στο άτομο και τις ανάγκες του. Το πρόγραμμα σπουδών είναι ευέλικτο, καλλιεργεί κοινωνικές δεξιότητες οι οποίες προωθούν την έννοια του ενεργού πολίτη και δίνει βαρύτητα στην απόκτηση βασικών (αριθμητική, γραφή, ανάγνωση) και νέων δεξιοτήτων (χρήση νέων τεχνολογιών). Ειδικότερα, στα ΣΔΕ διδάσκονται: Ελληνική Γλώσσα. Μαθηματικά. Αγγλική Γλώσσα. Πληροφορική. Κοινωνική Εκπαίδευση. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Φυσικές Επιστήμες. Πολιτισμική - Αισθητική Αγωγή.

Καινοτομία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας συνιστούν οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν έναν σύμβουλο σταδιοδρομίας και έναν σύμβουλο ψυχολόγο σε κάθε σχολείο.

 

Γιατί οι ενήλικες επιλέγουν τα Σ.Δ.Ε.

Τα Σ.Δ.Ε. αποτελούν μια δεύτερη ευκαιρία στην ολοκλήρωση των γυμνασιακών σπουδών για όσους δεν τις έχουν ολοκληρώσει. Αποτελούν όμως και δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Η φοίτηση στα ΣΔΕ εκτός από τα μαθησιακά οφέλη επεκτείνει τον κοινωνικό ορίζοντα και τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων, ανιχνεύει έμφυτες ικανότητες και ταλέντα και δίνει δυνατότητες αξιοποίησης των δεξιοτήτων που αναπτύσσονται κατά τη φοίτηση, ικανές να αποτελέσουν εφόδια στην καθημερινότητα και επαγγελματική σταδιοδρομία πολλών εκπαιδευομένων. Ευρύτερος στόχος είναι η απασχολησιμότητα, η ενεργοποίηση των πολιτών, η κοινωνική ένταξη και η προσωπική ολοκλήρωση.

Καινοτομία των Σ.Δ.Ε. αποτελεί και ο τρόπος αξιολόγησης (περιγραφική), με απουσία των τυπικών μέσων αξιολόγησης. Δεν υπάρχουν προφορικές ή γραπτές εξετάσεις, δεν υπάρχουν σχολικά βιβλία ή συγκεκριμένη ύλη που «πρέπει να μάθει» ο μαθητής (εκπαιδευόμενος), δεν υπάρχουν εξετάσεις ή εργασίες στο σπίτι, δεν υπάρχει ο φόβος για τους εκπαιδευόμενους «να μείνουν στην ίδια τάξη». Μοναδική προϋπόθεση είναι η συνειδητή προσπάθεια του μαθητή, σε συνεργασία με τους συνεκπαιδευόμενούς του και να μην υπάρξει υπέρβαση του υψηλού ορίου απουσιών που μπορεί να κάνει.

Η μάθηση επιτυγχάνεται με εξειδικευμένους εκπαιδευτές και γίνεται με εναλλακτικούς τρόπους, μακριά από τις τραυματικές εμπειρίες του «δημοτικού» ή «γυμνασίου» που οι ενήλικες μαθητές μπορεί να συνάντησαν στα νεανικά, σχολικά τους χρόνια. Στα Σ.Δ.Ε. το μάθημα προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ενήλικα μαθητή - εκπαιδευόμενου και στις ανάγκες της «τάξης» που πλέον νοείται ως μία συνεργατική ομάδα. Στη μαθησιακή διαδικασία κυριαρχούν τα σχέδια δράσης (projects), όπου ο κάθε εκπαιδευόμενος ανακαλύπτει πρακτικές ικανότητες και ταλέντα, ο μαθητής γίνεται δάσκαλος και ο δάσκαλος μαθητής σε μία συνεχή διαδικασία συνεργασίας και αλληλεπίδρασης προς όφελος των εκπαιδευομένων. Μετά το πέρας των δύο ετών εκπαίδευσης, οι απόφοιτοι έχουν αποκτήσει πολλά ουσιαστικά αλλά και τυπικά εφόδια και προσόντα.

Πτυχίο ισότιμο του απολυτηρίου γυμνασίου (με ό,τι αυτό σημαίνει επαγγελματικά, βιοποριστικά αλλά και μισθολογική ανέλιξη). Φεύγοντας από το Σ.Δ.Ε. οι περισσότεροι απόφοιτοι θα έχουν κατακτήσει τεχνικές γνώσεις μέσω των projects, βασικές γνώσεις Αγγλικών αλλά και Υπολογιστών (με δυνατότητα και πιστοποίησης, μοριοδοτούμενης και σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ).

 

Υπάρχει η δυνατότητα στο Δήμο Μεσσήνης να φιλοξενήσει ένα (βιώσιμο) Σ.Δ.Ε;

Από κτηριακή άποψη, τα Σ.Δ.Ε. φιλοξενούνται στα ήδη υπάρχοντα σχολικά κτήρια. Από άποψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού τα Σ.Δ.Ε. εξοπλίζονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το υπουργείο Παιδείας (υπάρχουν και περιπτώσεις επιπλέον εξοπλισμού μέσω κοινωνικών χορηγιών). Στο δήμο μας λειτούργησε (σε επίπεδο καποδιστριακού Δήμου Ανδρούσας) παράρτημα του Σ.Δ.Ε. Καλαμάτας στην Ανδρούσα για 3 σχολικά έτη. Δυστυχώς με τη νέα ενοποίηση (“Καλλικράτης”) των δήμων η τοπική κοινωνία του πρώην Δήμου Ανδρούσας (που ενσωματώθηκε πλέον στο Δήμο Μεσσήνης) δεν μερίμνησε για τη βιωσιμότητα του εκεί Σ.Δ.Ε. Ομως, τώρα πλέον έχουμε έναν ισχυρό και πολύ μεγάλο δήμο, το Δήμο Μεσσήνης. Ο οποίος και μπορεί και πρέπει να δώσει τα εφόδια, την εκπαίδευση και εν τέλει τη δεύτερη ευκαιρία σε όλους εκείνους (τους πάρα πολλούς) ενήλικες δημότες του που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις γυμνασιακές σπουδές τους (υποχρεωτική εκπαίδευση). Η τοπική κοινωνία όταν ενημερωθεί για την ύπαρξη αυτού του εναλλακτικού θεσμού εκπαίδευσης θα τον αγκαλιάσει και θα τον στηρίξει, αφού τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και πολυδιάστατα!

Χρωστάμε αυτή τη δεύτερη ευκαιρία στη γνώση και στη ζωή, δεύτερη ευκαιρία στην επαγγελματική αποκατάσταση, στην κοινωνική ένταξη, στη στήριξη ευάλωτων και ειδικών κοινωνικά ομάδων. Προάγοντας τη συμμετοχή όλων στη μαθησιακή διαδικασία συντελούμε στην άρση των ανισοτήτων στη σύγχρονη κοινωνία και ειδικότερα στον τόπο μας, παρέχοντας ευκαιρίες μάθησης για τον καθένα μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της ζωής του.

Ενας δήμος για τους δημότες, είναι ένας δήμος με κοινωνικό πρόσωπο, που επενδύει στην εκπαίδευση (τυπική και διά βίου), στον πολιτισμό, στην ανάδειξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Θέλουμε έναν δήμο που να προάγει ίδια δικαιώματα για όλους στη μάθηση, στην απασχόληση, στη ζωή. Για αυτόν το δήμο θα παλέψουμε, από κοινού!


* Ο Γεώργιος Θ. Σπυρόπουλος είναι καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εκπαίδευσης ενηλίκων, ερευνητικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μ.Δ.Ε. (MSc) στα Μαθηματικά, στην Πληροφορική και στην Οικονομική Επιστήμη.

spyropoulosg@yahoo.gr


NEWSLETTER